Thailand. Acht ‘grotjongeren’ gered. Jubel over internationale samenwerking


In totaal acht leden van het voetbalteam ‘De Wilde Zwijnen’ zijn door een internationale reddingsoperatie bevrijd uit het ondergelopen grottenstelsel Tham Luang Nang Non bij Chiang Rai. Nadat het gevaarlijke reddingswerk maandag vier jongens bovengronds bracht volgden er gisteren nog eens vier. Vijf leden van het team, onder wie de 25-jarige coach wachten nog op hun bevrijding. Zij gaan het achttiende etmaal van hun ondergrondse beproeving in.

Van geen van de gisteren geredden is de identiteit vrijgekomen. Twee van hen werden per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Over de gezondheidstoestand van de geredden zijn (nog) geen mededelingen gedaan. De vier kwamen gisteren tussen vijf en half acht plaatselijke tijd bovengronds. De reddingsoperatie  werd gistermorgen om elf uur hervat. Volgens Khaosod English kost het iets minder dan zes uur om de jongens uit de grotkamer Pattaya Beach naar de grotopening vijf kilometer verder te brengen.

Het is een levensgevaarlijke tocht. Vrijdag kostte die een lid van de Thaise Navy Seals het leven. De video in dit bericht geeft een goed beeld van wat duikers en jongens meoten doorstaan.

In Thailand zijn inmiddels duizenden vrijwilligers bij de grot actief om de reddingswerkers bij te staan. Dit fotoverhaal geeft een goede indruk van hoe de Thai begaan zijn met het lot van het voetbalteam, van de Moo Pa Academy (de officiële naam van de Wilde Zwijnen). Ook is er in Thailand grote dankbaarheid voor de hulpverlening uit verschillende landen (hier een indrukwekkend maar niet compleet overzicht). 

Aan die internationale samenwerking wordt in tal van publicaties niet alleen grote waarde gehecht maar er zouden ook lessen voor de mensheid uit getrokken moeten worden. Religieuze of politieke verschillen spelen geen enkele rol en daarom is dit het verhaal wat de wereld nodig heeft, schrijft Thailands opper-rabbijn. Een columnist van CNN jubelt over het samengaan van internationale actie en heldhaftigheid van de redders. En de hoofdredacteur van de Chicago Sun meent dat de reddingsoperatie van dertien Thaise jongeren ‘het beste in de naties naar boven brengt.

Dissonanten zijn er ook. Premier-generaal Prayuth Chan-ocha zou maandagavond een bezoek aan de reddingswerkers bij de grot brengen. Omdat hij bij een eerder bezoek een soort verkiezingstoespraak hield bestaat achterdocht dat de junta binnen- en buitenslands profijt wil trekken van de aandacht die de reddingsoperatie krijgt. De bekende pro-democratie actievoerder Ransinam Rome meent dat de autoriteiten met het oog op de verkiezingen van volgend jaar zullen proberen een succesvolle reddingsoperatie op hun conto te schrijven.  ‘Wie de jongens bovengronds haalt is de held,’ zegt hij.

 

Bronnen: Khasod, TNN, BBC

Bericht kan aangepast worden met laatste nieuws


Redactie
Over Redactie 646 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.