Korte verhaaltjes uit Zuid-Thailand (6)


Zuid-Thailand, aarden pot, Erik Kuijpers

De luie man die geen aarden pot verkocht kreeg…

Heel lang geleden. Er woont een man in een dorpje. Hij is lui. Ongelooflijk lui. Zo lui dat hij geen vrouw kan vinden die met hem wil samenleven. Hij heeft een paar centen van zijn ouders geërfd en daar leeft hij van. Zonder toekomstplannen en zonder na te denken over andere zaken dan eten, slapen en niks doen. Maar dat komt hem duur te staan…

Zuid-Thailand, aarden pot, Erik Kuijpers

De aarden pot is leeg; niks meer te eten…

Hij ontwaakt als de zon al hoog aan de hemel staat. Rekt zich eens uit en gaat in de keuken zijn ontbijt maken. Schrik! Alle potten, tassen en emmers zijn leeg! Ook zijn portemonnee ligt daar. Leeg. O jee. Wat nu?

De man besluit naar de markt te gaan. ‘Misschien geeft de drukte daar mij wel een idee wat ik moet gaan doen’ is zijn gedachte. Als altijd is de markt als een bijenkorf: mensen dringen, onderhandelen, lachen en gaan tegen elkaar tekeer. De stalletjes met groente, fruit en vlees zijn het drukste en hij ziet geld van hand tot hand gaan. Ook de verkoper van aarden potten heeft het druk; iedere paar minuten verkoopt hij een aarden pot voor geld.

‘Kijk, dat is iets voor mij. Dat kan ik ook! Weinig moeite doen voor een redelijke opbrengst. Ik ga potten verkopen!’ En met ongebruikelijke energie en intenties gaat hij praten met de fabriek van aarden potten in het dorp.

De fabrikant acht de man niet in staat ook maar één aarden pot te verkopen, maar gaat met hem in zee op basis van depotgoederen; daar kan hij moeilijk een buil aan vallen. Hij leent de man een kar, zet hem vol met potten en wat hij verkoopt moet hij dagelijks afrekenen. Hij kan een lachje nauwelijks onderdrukken als hij hem succes wenst…

Dromen van succes door een aarden pot…

Maar van een kar duwen wordt de mens moe. ‘Verdraaid, dit is toch harder werken dan je denkt’, moppert de man. ‘Ik moet nu echt even rusten…’ Hij stopt bij een bouwval van een schuurtje, zet de kar binnen en … valt als een blok in slaap. En droomt. Droomt dat hij zijn aarden potten verkoopt en een succesvol zakenman is.

Hij koopt van al het geld een olifant. Een prachtbeest! Als gevierd zakenman rijdt hij op de olifant naar de markt om zijn potten te verkopen en iedereen gaapt hem aan over zijn succes en rijkdom. ‘Wat een heerlijk leven heb ik toch’, droomt de man, verteerd door zijn gedroomde status. Maar dan gooit een muis roet in het eten! Het diertje steekt over vlak voor de olifant en dat enorme dier schrikt. Hij steigert naar links en rechts en springt op en … alle aarden potten vallen omlaag. Kapot!

Hij is ineens wakker en merkt dat de bouwval waarin hij ligt omvalt. De balken komen omlaag samen met een hoop stof en puin. De man kan zich maar net redden maar alle aarden potten zijn kapot en daarmee zijn dromen over een rijk bestaan.

‘Nou ja, ik zie wel verder…’, zegt hij. En met dit fijne vooruitzicht valt hij weer als een blok in slaap…

Bron:

Internet.

Foto’s en prenten

Aarden pot; photo courtesy of All Thai Pottery & Gardening.

Vijzel en stamper, Laos. Wikimedia, 8830796.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*