Columnist Pravit: gesjoemel met aapjes voor kokos?


Thailand, aapjes, Pravit

De aapjes voor de pluk

In Thailand betekent ‘monkey business’, gesjoemel, gewoon zaken doen en worden aapjes getraind om kokosnoten, bestemd voor consumptie door mensen, uit de boom te plukken. Maar hoelang nog?

De dierenrechtenorganisatie ‘The People for Ethical Treatment of Animals’, PETA, gevestigd in de USA, is een boycotactie gestart tegen producten van Thaise kokosnoten omdat beweerd wordt dat er sprake zou zijn van wreedheid jegens de aapjes die de noten plukken. Op dit moment hebben enkele Britse warenhuisketens Thaise kokosproducten uit de schappen gehaald en de boycot kan zich komende dagen en weken nog uitbreiden.

PETA beweert onder meer:

‘Doodsbange jonge aapjes worden verplicht repeterende en zware taken uit te voeren zoals het ronddraaien van zware kokosnoten totdat ze van grote hoogte uit de boom vallen. Een onderzoeker werd verteld dat als de aapjes zich verweren hun hoektanden worden getrokken.

Ontvoerd als baby?

‘Een onderzoeker zag dat aapjes werden verplaatst in krappe kooien, te klein om zich om te kunnen draaien, en dat andere aapjes werden achtergelaten in de laadbak van een pickup zonder afdak tegen de regen. Een ander aapje was duidelijk over zijn toeren aan het schudden aan zijn kooi om los te komen’ waaraan PETA toevoegt dat veel aapjes als baby illegaal ontvoerd worden uit hun familie. ‘Ze krijgen een metalen halsring en worden langdurig aan ketting of touw vastgemaakt.’

De regering heeft direct ontkend dat er sprake is van wreedheid maar pogingen PETA te bewijzen dat in de kokosindustrie geen sprake is van wreedheid jegens dieren waren al mislukt nog voordat op woensdag de ontmoeting met PETA plaatsvond. PETA vice-president Jason Baker zei toen dat Minister van handel Jurin Laksanawisit ‘moet stoppen met liegen tegen het publiek.’

‘PETA hoopt dat ze stoppen met liegen tegen het publiek en erkennen dat aapjes worden gebruikt. Ons bewijs is helder en ondubbelzinnig’ zei Baker in een verklaring. Het is ongelukkig en ironisch dat Bakers verklaring werd afgelegd nog voor de ontmoeting met Jurin.

Thailand, aapjes, Pravit

Aroy-D, een van de twee exporteurs die door PETA van wreedheid worden beschuldigd, ontkent evenwel dat zijn contractkwekers zelfs maar aapjes gebruiken. ‘Wij verklaren stellig dat aan Aroy-D producten die wij wereldwijd verkopen geen dierenarbeid ten grondslag ligt’ aldus de Facebookpagina.

De ontkenning op woensdag dat er helemaal geen aapjes werken door legerbaas Apirat Kongsompong helpt ook niet. Sinds wanneer is de legerleider expert over apenarbeid? Waar is het tegenbewijs?

Eerlijk gezegd, naar de Thaise kant toe, er is geen enkel hard bewijs van alomtegenwoordige wreedheid tegen dieren. Het is wel mogelijk dat een paar rotte appels onder de aapjeseigenaren nu de export van kokos kapot maken. PETA moet echt beter zijn best doen te bewijzen dat misbruik wijd verbreid is.

Thailand, aapjes, Pravit

Hoe nu verder?

Er zijn zeker twee manieren om zaken recht te zetten.

Eerst, common sense over gebruik van dieren en degelijk onderzoek naar het gebruik van aapjes voor de kokosindustrie, in het bijzonder de Lampongaap, de makaak Macaca nemestrina. Hoeveel aapjes worden tewerkgesteld? Is er bewijs dat ze niet uit het woud worden geroofd? Zijn in gevallen hun hoektanden verwijderd? Wat zijn hun werk- en leefomstandigheden?

Ten tweede, daarna moeten eisen gesteld en de naleving gecontroleerd worden over werk- en leefomstandigheden. Een microchip introduceren om identiteit en gezondheid vast te leggen. Worden deze aapjes geacht 1.000 kokosnoten per dag te plukken? Dat zegt de PETA wel maar is dat wel mogelijk? Wat is maximaal mogelijk om ‘aap-waardige’ werkcondities te krijgen?

Hopelijk kan dit PETA en de westerse consumenten geruststellen.

Over de eerste optie ben ik toch niet gerust. Dat geeft serieuze logistieke uitdagingen en dan nog de kosten die het volgen van aapjes met zich brengt… Dit is lastig zo niet onmogelijk. Thailand staat dus voor de moeilijke keuze dierenarbeid te houden met een langdurige boycot in zicht, of een einde te maken aan arbeid door aapjes voor de pluk van kokosnoten. Het lijkt er op dat het gebruik van aapjes beter gestopt kan worden. Of je moet durven riskeren hoe ernstig de boycot in de komende weken gaat uitpakken.

Kokos is een miljardenindustrie

De kokosindustrie is afhankelijk van de export. In de maanden januari tot juli 2019 bedroeg de exportwaarde van kokosmelk 7,46 miljard baht (213 miljoen euro) volgens de media. Daarnaast is er export van kokoswater en andere producten.

Het stoppen van dierenarbeid lijkt de meest logische en meest humane weg uit dit probleem. Laat de aapjes begeleid weer leren in het bos te leven waar ze thuishoren. Kwekers moeten hulp krijgen om kokosnoten te plukken met machines en moeten overgaan op laagstambomen die gemakkelijker te plukken zijn.

Er is ook de optie nummer drie en enkele Thais nemen daar genoegen mee. De campagne van PETA heeft veel Thais boos gemaakt en die roepen over valse beschuldigingen en over een dubbele standaard. Wat valse beschuldigingen betreft, zie optie een.

Er zijn Thais die zeggen: en wat met ganzenlever? Waarom boycot men geen Franse restaurants en de producenten? Voor de volledigheid, PETA is tegen ganzenlever maar de campagne daartegen was minder succesvol en men is er niet in geslaagd Frankrijk en veel andere westerse landen te laten stoppen met de verkoop.

Wie het op de nationalistische toer wil gooien, denk alsjeblieft aan de mensen wier jobs afhankelijk zijn van de kokosexport. Ze kunnen hun baan kwijtraken als de export zwaar terugvalt. Dat gaan we krijgen want Thailand is afhankelijk van export.

Bron:

Column Pravit Rojanaphruk. Met toestemming van ©Khaosod English overgenomen. Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Meer lezen?

Kokosmelk, in de Engelse wikipedia.
De Lampongaap; wikipedia.

En dit terzijde:

We leven in een virusjaar met al 13 miljoen besmette mensen wereldwijd en in enkele landen wordt hard gewerkt aan een vaccin.
In Thailand worden na de muizen nu aapjes getest op de effectiviteit en de mortaliteit van een vaccin; zie deze weblink.
En in Nederland wordt bericht dat alle gebruikte aapjes dood gaan; zie deze  weblink.
Wij hebben niet van PETA gelezen dat aapjes en andere dieren hiervoor niet mogen worden gebruikt. Of zou dit in het niet vallen bij de parfums, deodorants en smeerselen die eerst op dieren worden getest en waar je ook niets van leest?
Wordt er nu met twee maten gemeten of niet? Oordeelt u zelf!

Foto’s en prenten

Training; eigen foto Khaosod English.
Aroy-D; internet.
Lampongaap; wikimedia.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

2 Comments

  1. Puik artikel en de reactie van F.J. Bos is nèt zo treffend !
    Inderdaad… ga je druk maken om dingen die ècht belangrijk zijn.
    Stel die belachelijke cojona-hysterie die over ons wordt “uitgestort” maar eens duidelijk aan de kaak, nee… niet die makaak van hierboven.

  2. Er worden honden getraind om blinden en hulpelozen te helpen. Dolfijnen om in een zwembad het publiek te vermaken. Paarden om te springen en te racen. valken om rondjes te vliegen, honden om boeven en drugs te vangen. Enzovoort, enzovoort. Dat zijn zaken die we al eeuwen doen en dat mag zondermeer. Apen die getraind worden om de mens te helpen om kokos te plukken mag dan weer niet. Dat is nieuw voor de meesten. En wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Hou op met onzin en ga je druk maken om zaken die er echt toe doen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*