Thailand. Wacht u voor hondsdolheid. In de media

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, jachthonden
Met een poot van de  schrijver

Een verstandig advies: blijf uit de buurt van Thaise honden. Die hebben dit jaar al het leven gekost aan 23 mensen. Een forse stijging vergeleken bij de negen doden vorig jaar.

Dit schreef oud-journalist Hans Bos in 2009 op zijn internet-stek. Zijn bron: een rapport van de Chulalongkorn-universiteit over rabiës – hondsdolheid in de Nederlandstalige volksmond – in The Land of Smiles. De zeer deskundigen bepleiten naast vaccinatie bij de geboorte ook drastisch geboortebeperking. Want, schrijft Hans, anders groeit het aantal zwerfhonden van de huidige twee miljoen naar ongeveer 17 miljoen over twintig jaar.

De reuen gaan gepakt worden, zo lees ik. In plaats van de gebruikelijke verwijdering van een zaadbal moeten hun geslachtorganen worden ingespoten met zinkgluconaat. Kennelijk is deze chemische castratie voortvarend aangepakt, want wat zie ik in de statstieken over 2016 van het Bureau van Controle op Ziektes en Veterinaire Diensten: door de straten van Bangkok zwerven 140.000 honden en bijna 100.000 katten. En voor heel Thailand: 700,000 zwerfblaffers en 470,000 zwerfmiauwmiauwers. Zelfs als je rekening houdt met ‘natuurlijk verloop’ van de 2 miljoen exemplaren in 2009 een erg drastische vermindering.

Hans Geleijnse, Hondsdolheid, Vaccinatie
… de schatjes…
Foto Khaosod English

Geloof het maar niet. Bij speurtochten over het internet kwam ik zowel voor Bangkok als de rest van het land aantallen tegen die meer in overeenstemming zijn met de voorspelling uit het stuk van Hans Bos: ruim 10 miljoen, katten niet meegerekend. Dan is de vraag waarom was er in 2009 – ik verbleef toen al in Thailand – geen enkele rabiëspaniek en word ik de laatste weken hondsdol van alle hondsdolheid in de media? Waarom heb ik in al die jaren nooit iets gemerkt van campagnes voor registratie dan wel inenting van huisdieren en rijden er dit jaar geluidswagens door mijn buurt om ons op te roepen onszelf en onze naasten te beschermen door onze dierenpolicht te doen, oftewel inenten en registreren?

Goeie vraag. Vermoeden nummer 1: het aantal zwerfbeestjes is wegens lamaarwaaienmentaliteit onbeheersbaar geworden, overlast valt niet meer te negeren. Vermoeden 2: de eerste van totnogote volgens de officiële cijfers zeven rabiësdoden vielen in Bangkok. Vermoeden drie: er viel geld te verdienen met vaccineren en het opnieuw aanjagen van registreren opent het perspectief van hondenbelasting. Vermoeden 4: na de 17 doden van vorig jaar is er iemand op het hoogste niveau in Bangkok wakker geworden; slechte publiciteit over dolle bijters en likkers kan in de aanloop naar verkiezingen worden gemist als kiespijn. Vermoeden 5: de nationale monnikengarde kan het voedsel voor een explosief gegroeid aantal bij de tempelpoorten gedropte honden en katten niet meer aanslepen en moet uit eigen voorraad putten.

Hans Geleijnse, Hondsdolheid, Vaccinatie
Beschaafde honden bijten niet

Ik ga voor een combinatie van 1, 3 en 5, zonder overigens 2 en 4 uit te sluiten. Om bij 1 te beginnen: in mijn Thaise gloriejaren, toen ik nog als een jongere godenzoon door de soi’s in de omgeving fietste. werd het aantal woedende kuitenbijters steeds groter. Afstappen en doen alsof je een kei  van het plaveisel raapte wilde nog wel eens helpen. En als wandelaar in de parken kon je ter zelfverdediging maar beter een brokje of voor kwaadwillende grommers een pepperspray bij je hebben. Tot voor kort struikelde je bij de ingang van winkels of restaurants over slapende honden die je maar beter niet wakker kon maken.

Vermoeden drie komt voort uit de geruststellende mededeling via de Bangkok Post van woordvoerder Apai van het verantwoordelijke Departement voor Livestock (veestapel mag ook) Ontwikkeling. Er waren voor een grootscheeps  vaccinatieprogramma maar liefst 12,2 miljoen anti-rabieës doses beschikbaar voor alle (hups daar komt weer een betrouwbaar cijfer) tien miljoen honden en katten in het land. Nog geen week later bleek een deel van die voorraad (wie weet sinds de explosie van 2009) over de uiterste inentingsdatum heen te zijn. En dat nieuws werd weer gevolgd door de onthulling van iets te nauwe banden tussen de top van het Veestapelwezen en het ene bedrijf dat die vaccins produceerde of inkocht.

Het zou zo maar kunnen. Want wij beschikken sinds kort over een ondertekende inentings- en registratiekaart zonder dat er ook maar een druppel vaccinatiestof in het bevallige lichaam van onze vierpoter Nina is gespoten. We kregen er een blikken penninkje bij met een hondekop erop, meer niet. Daar hadden we er nog drie van liggen, van de dierenarts gekregen bij inentingen die wel werden toegediend in de afgelopen jaren. Onze naaste buren (twee honden) voor zelfde bewijs en penningen voor hun honden. Wie weet hebben de Tokkies aan de overkant met hun legertje zwerfkatten ze ook gekregen.

Hans Geleijnse, Hondsdolheid, Vaccinatie

De plechtige uitreiking van bewijs plus penning vond plaats bij een mobiele registratie-eenheid van de Khlong Kaanda Gemeenschap, een organisatie van betaalde beroepskrachten en vrijwilligers die onder de paraplu van de plaatselijke overheid opereert. Beetje zoals de ‘basisdemocratie’ in het Nederlandse buurtwerk van de jaren zeventig. Khlong Kaanda organiseert van alles, inclusief een soort VOS-cursussen voor vrouwen die willen leren koken en/of een eigen negotie opzetten.

Ik heb me laten vertellen dat het geld voor het vaccinatiegebeuren van de lokale overheid verstrekt wordt door… juist, het Departement van de Ontwikkelde Veestapel in Bangkok. En het is goed daarbij in gedachten te houden dat er momenteel een onderzoek gaande is naar een miljardenfraude met een steunfonds voor de allerarmsten. In tal van steden en dorpen bleken overheidsdienaren aanvraagformulieren naar Bangkok te sturen zonder dat genoemde armen zich hadden aangemeld. Ook is er een nog onbekend aantal redelijk bemiddelde Thai dat zich met wat trucs de status van ‘straatarm’ liet toekennen teneinde voor uitkering in aanmerking te komen. Dus ja, echt opkijken van ondertekende vaccinatiebewijzen zonder vaccinatie doe ik niet.

Hans Geleijnse, Hondsdolheid, Vaccinatie
Met onbekende bestemming vertrokken
Foto Khaosod English

En vermoeden 5, de tempels, toevluchtsoorden voor dakloze honden en katten? Ook geen enkel bewijs. Opvallend is echter wel dat bij verschillende tempels in het land dode beesten werden aangetroffen. In hun laatste maaltijd zat een fikse dosis vergif… En dan nog dit. Tot voor kort, schreef ik, zag ik overal (zwerf)honden. Die zijn zonder dat ik hondenvangers actief heb gezien op raadselachtige wijze van de mij bekende dogspots verdwenen. Officieel worden gearresteerde zwerfhonden na vijf dagen een kopje kleiner gemaakt. Maar volgens dierenactivisten verdwijnen ze ook naar ‘onbekende locaties’ van het Livestock Department. Wat er daar met ze gebeurt? Naar de Vietnamese kookpot? Naar de cosmetica-industrie of vivisectie? Wie zal het zeggen.

Ik vind dat die activisten zich meer om mensen moeten bekommeren. Want wat hebben de Soi Dogliefhebbers de beestjes te bieden? Natuurlijk zijn er Thaise dierenliefhebbers. Maar wat ik vooral om me heen zie zijn Thai die een of vaak een stel honden hebben om zich te beschermen tegen andere Thai, de ‘bad people’. Schoppen van en stenen gooien naar straatdieren is meer regel dan uitzondering.

Hans Geleijnse, Hondsdolheid, Vaccinatie
Eindigen als dogfood in een buurland?

Daarom is mijn gratis advies voor Livestock & Co: zet een systeem van verplicht registreren en vaccineren van honden en katten op poten. Ook verplicht: attitude adjustment voor eigenaren van honden en katten. Daarna alles op vier poten wat zonder toezicht of begeleiding buiten de pot. piest zonder onderscheid des diers opruimen. En helemaal opnieuw beginnen met die veestapel. Dat is niet wreed, maar humaan. Een beetje dierenliefhebber moet tegen een stootje kunnen. Ik ben groot liefhebber van varkens en kippen. Hoor je mij piepen als wegens vogelgriep of varkenspest ter bescherming van het mensbeest grootschalig wordt ‘geruimd’? Nou dan!

En die hondsdolheid? Klik maar op de dolle linkjes hieronder en laat je niet op de kast jagen.

 

Te (honds)dolle Linkjes

De dierenrechtenactivisten willen registratie  voor heilige honden en superlage aaibaarheidsfactor voor het mensbeest. Het junta-parlement echter wil desnoods iedereen registreren, behalve beestjes

Deaths from rabies riso to 17 in 2017; officials. Doortellen in 2018: Zeven erbij. De paniek? Schuld Sociale media!

Geen oplossing: ‘Ik had hem echt dood geslagen. Ik voelde me er zwaar klote bij. De Thai vonden het allemaal prima pakten hem op en brachten hem weg.

Rabiesstatistiek 1990 – 2013 toont aan: hoe democratischer het land, des te minder hondsdolheid. Honden zijn niet gek!

Amerikanen kunnen pas echt goed tellen: 13 hondenbeten per duizend Thailand-bezoekers. Rabies-ellende voorkomen? Op naar Canada. Slechts één geval in 70 jaar. Gemeten in 2009 en geen woord over bijtgrage zwerfgrizzly’s. Nul komma nul stuks in Thailand

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

6 Comments

  1. Ik ben zo iemand die altijd voldoende verzekerd is en voorbereid op de “ergste rampen”. Netjes gevaccineerd tegen weet ik wat allemaal en ook geen enkele vaccinatie-angst. De jaarlijkse griepprik laat ik met veel plezier zetten. Met betrekking tot de Rabiës roept dit dan toch wat vragen op. Ik heb inmiddels vernomen dat zo’n vaccinatie niet met een prikje gedaan is. Maar het is een serie van 3. Als je vervolgens wordt gebeten door een verdacht beest dan moet je toch nog 2 spuiten halen. Dit is echter minder “erg” dan iemand die vooraf niet is gevaccineerd is, die zou 5 vaccinaties moeten hebben. Maar wat is een verdacht dier? Ik kan me voorstellen als ik op vakantie bijvoorbeeld in Lopburi in het park gekrast wordt door een aap en ik kom in het plaatselijke ziekenhuis, dat mij dan maar wat graag een fikse behandeling wil toeschrijven? Hoe dus jullie dat als bewoners, laten jullie je vaccineren? Ik denk ik dat ik deze keer maar oversla….

    • Beste Song, Inderdaad serie van 3 en als je wordt gebeten moet je opnieuw een ‘boost’ gaan halen. Ik lees echter de verschrikkelijkste verhalen over aantallen vaccinaties nodig als je niet ingeënt was en een (honds)dolle beet oploopt. Dus wat is wijsheid? Ik ben niet ingeënt, maar in tien jaar tijd in Thailand ook nooit gebeten. Wel aangevallen trouwens, maar zonder hapwerk. Onverstandig, dat niet inenten. Kan een (meelezende) arts misschien iets over schrijven.

  2. Beste Tino, ook ik geloof graag in de goedheid van de Thaise mens. Maar me informeren doe ik zo goed mogelijk alvorens iets op te schrijven. Het streepje dat jij voor een 1 aanziet is van de zijkant van het datumstempel, vandaar de L-vorm. De datum was 2 april, de gedenkwaardige dag waarop drie hondenbezitters zonder zelfs maar een hond bij zich te hebben de mobiele post bezochten voor informatie over gratis inenten en met een getekend stuk huiswaarts keerden. Overigens, het is een column hoor. Je moet net als veel Thai niet alles serieus nemen!

    • 5555, ik zie het nu! Dom van me. Zegt Dick van der Lugt ook altijd: Tino, niet zo zeuren, het is maar een column.

  3. Beste Hans,

    Even een vraagje. Ik zie die afbeelding van het ‘vaccinatiebewijs’, en daar staat een datum boven van 12 april 2561, en een krabbeltje van de inenter. Zou het mogelijk heel misschien geen bewijs van inenting kunnen zijn maar een oproep om dat op 12 april as te gaan doen? Ga eens informeren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.