Thai Leu festival in Chiang Kham


Thai Leu in Chiang Kham

Uren heeft het geduurd om deze mooie danseresjes op te tuigen voor hun optreden. De zwarte kleedjes afgewerkt aan de boorden met gekleurde stroken zijn heel traditioneel voor de Thai Leu. Hun haar is mooi opgezet en de leuke gezichtjes zijn tot in de perfectie geschminkt. Ze staan blootsvoets klaar op een groot zeildoek dat voor het podium, waar de muzikanten zitten, gelegd is, en wachten tot de muzikanten klaar zijn met het stemmen van hun traditionele instrumenten.

Ik heb mijn fototoestel gereed om af te drukken, kijk gewoon naar de meisjes en wacht tot ze de juiste gelaatsuitdrukking aangenomen hebben die ik wil vastleggen. Het meisje op de achtergrond kijkt met haar donkere ogen recht in mijn ogen en lijkt wel te zeggen “waarom neem je nu geen foto van mij?” Ik ben heel even van mijn stuk gebracht, maar slaag er toch in enkele seconden later dit beeld te maken, terwijl ze lichtjes naar beneden terugkijkt, en haar volle aandacht weer op de dans gericht heeft. Het meisje in de voorgrond heeft haar gezichtje helemaal uitdrukkingsloos gemaakt. Ze is klaar voor de dans.

 

Foto ©Lode Engelen


Lode Engelen
Over Lode Engelen 267 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

 1. Idd. prachtig, Lode. Verslaggever met het blote oog dus en niet door het oog van de lens.
  Merkwaardig, zeker kan dat een raadselachtig effect geven.
  Voor mij is je foto met het trotse meisje een symbool voor de Aziatische vrouwen.
  Fier, onafhankelijk, zelfbewust, zelfzeker, sterk… De vrijheid in die ogen.
  Zonder hovaardigheid.
  Als man kun je daar heel onzeker van worden. Maar dat is het hem net!
  Dat de vrouwen in dit werelddeel zo’n houding aan kunnen nemen, komt ongetwijfeld door het gegeven dat het boeddhisme niet opdraagt om de vrouw te knechten en onderdanig te maken.
  Zo’n blik wordt met een sluier bestraft in sommige andere wereldgodsdiensten.
  We moeten dit werelddeel koesteren, en ook het boeddhisme. Ondanks gebreken.

 2. Prachtige foto Lode.
  En goed dat je erbij vermeldde dat ze lichtjes naar beneden kijkt, want ik werd werkelijk frontaal getroffen door die ogen. En had echt het idee dat ze de recht in de lens keek. Over smeulende blikken gesproken. Nog een wonder dat je camera niet smolt.

  • Wel Lieven, eigenlijk heb je gelijk, ze kijkt min of meer recht in de lens, maar ik kijk nooit door de zoeker van de camera, ik houd hem ergens ter hoogte van mijn borst of buik, dus ze keek niet meer in mijn ogen, maar wel in de lens.. En het was inderdaad een echt doordringende blik die ze me gaf.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.