Een tevreden monnik en zijn bedelnap

IMG_2417NN1024

Het leven van een Thaise monnik begint s’morgens vroeg rond vijf uur, Bij het krieken van de dag moeten ze hun bedelnap rondhangen, het dorp ingaan om  eten dat aangeboden wordt door dorpelingen te verzamelen. Het was Boeddha zelf die de monniken naar de bedelnap, als middel van bestaan, verwezen heeft. Op die manier worden ze alle dagen aan de nederigheid van hun bestaan herinnert.

Na hun ronde keren ze, hopelijk met een gevulde bedelnap, terug naar de tempel om met een deel van het verzamelde voedsel te ontbijten. De minder bedeelden in de Thaise maatschappij komen s’morgens naar de tempel om mee te eten. Voor sommige mensen is dit de enige manier om te overleven. Sociale voorzieningen of gaarkeukens bestaan er nauwelijks in Thailand, maar de tempels dragen op deze manier hun steentje bij om een probleem op te lossen.

Na het ontbijt wordt er samen gebeden. Om elf uur wordt er opnieuw gegeten, Dit is de laatste maaltijd die de monniken mogen gebruiken tijdens de dag. In de namiddag wordt  aan het onderhoud van de tempels gewerkt en ook staan ze steeds klaar om een kleine persoonlijke ceremonie te houden voor wie er om vraagt.

De monnik op de foto had duidelijk een probleem met het vroege opstaan die dag en tijdens de gebeden van zijn collega’s kon hij zich slechts met veel moeite wakker houden. Zo te zien zijn de mensen in zijn omgeving erg royaal bij het vullen van zijn bedelnap.

 

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 183 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Het boeddhisme in zijn onverstoorbare monumentaliteit…
    Geweldige foto.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.