Vietnamese volksverhaaltjes (3)

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, Tet

.

Een cake voor Tet

De goden zijn de koning gunstig gestemd en hebben hem twintig zonen geschonken. Zoveel opvolgers is een zegen maar naarmate de koning ouder wordt en een opvolger moet aanwijzen wordt de keuze lastig.

Wie moet hij kiezen? De eerstgeborene, zoals gebruikelijk? De sterkste? De beste in het algemeen? De meest geliefde? Nee, hij besluit te gaan zoeken naar een intelligente opvolger die zijn plaats kent en kan omgaan met de verhoudingen binnen zijn rijk.

De droom

Dan droomt hij van een wijze oude man die hem adviseert zijn kinderen een test op te dragen om zo een keuze te kunnen maken. Dus hij roept zijn twintig zonen bijeen.

‘Lieve kinderen, ik begin oud te worden en wil een opvolger aanstellen. Dus stuur ik jullie nu de wereld over om mij te brengen het lekkerste en meest kostelijke voedsel dat er op de wereld is, en het recept. Wie het fijnste eten meeneemt wordt mijn opvolger. Ga nu! Je hebt een jaar de tijd.’

En daar gaan de prinsen! Naar gelang hun status en rang nemen ze een bewapend escorte mee, of een groep koks, of anders.

Behalve prins Loe. Hij heeft geen raadgevers of bediendes, nog geen paard, slechts een oude verpleegster die hem bijstaat. ‘Hoe moet ik dan de wereld over…’ vraagt hij zich af en valt in slaap.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, Tet

In zijn droom verschijnt een wijze oude man die hem adviseert.

‘Ik weet dat je de wens van je vader wilt respecteren, meer dan dat je hem wilt opvolgen. Maar je hoeft de wereld helemaal niet over: er is niets beter dan de rijst die jouw volk voedt al eeuwen lang. Luister.

Neem kleefrijst en stoom dat met het zuiverste water dat je kunt vinden. Kneed er dan twee cakes van. De eerste cake is rond als de hemel om te danken voor wat de hemel ons schenkt om van te leven.

De tweede is vierkant als blijk van dank aan de aarde. Vul de cakes met gekneusde snijbonen, uien en varkensvlees. Wikkel ze in bananenbladeren en kook ze een dag en een nacht. Maak dit een paar keer zodat je het recept helemaal beheerst. Je zult beloond worden.’

Na weken oefenen heeft Loe het juiste recept en wacht zijn beurt af.

De proeverij

Als de dag nadert komen alle prinsen hun opwachting maken met de lekkerste dingen uit de hele wereld. Hun bediendes in livrei en het lekkers in zilveren schalen.

Zeldzaam fruit, gerechten vol raffinement qua smaak en opmaak, vis uit verre oceanen, de tafel van de koning staat vol met lekkers.

Loe staat achteraan en houdt de cakes in zijn handen vast. Niemand besteedt aandacht aan hem bij zoveel wonderen op tafel. De koning proeft van iedere schotel; zijn ogen glimmen en zijn neusvleugels trillen. Pauwenvlees, zeldzame patés, berenklauwtjes, de lever van een neushoorn, wat een smaak! Wat een kleur! Wat een opmaak! De koning heeft het moeilijk.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, Tet
De ronde cake ‘banh day’

Dan is Loe aan de beurt.

De koning maakt de bananenbladeren los en neemt een hap van cake 1, en dan van cake 2. Hij doet zijn ogen dicht, en dan weer open. Zijn ogen glimmen.

‘Ik ga je nu vertellen wie mijn opvolger is. Lieve zoons, dank voor al dat lekkers dat je hebt meegenomen uit alle landen in de wereld.

Maar, wees eerlijk, zou je dit ooit nog eens kunnen koken ? Je vindt niet eens alle ingrediënten in ons land.

Kijk naar de cakes van Loe. Ze zijn niet alleen heerlijk maar je kunt ze bakken met wat ons land biedt. En hij eert met de ronde cake de hemel, en met de vierkante cake het paleis en de aarde. Loe wordt mijn opvolger.’

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, Tet
De vierkante cake ‘banh chung’

Loe vertelt eerlijk hoe hij aan het recept is gekomen maar zijn vader onderbreekt hem.

‘Mij is duidelijk dat jij de nieuwe koning bent. Jouw eerlijk commentaar maakt mij dat helder. Ik wil dat deze cakes in het hele land worden gebakken en zal de ronde cake banh day noemen en de vierkante cake banh chung.

En zo wordt prins Loe de volgende koning, en bakt iedereen in Vietnam tijdens het feest van Tet de cakes om de aarde te danken voor het voedsel.

Toelichtingen

Tet is het belangrijkste feest in Vietnam. Met Tet vier je de komst van het nieuwe jaar en de lente, volgens de maankalender.

Foto’s en prenten

Amandelcake; wikimedia, curid, 18842213.

Snijbonenmolen; wikimedia, curid, 6371985.

Banh Day cake, andere spelling komt ook voor; wikimedia, curid, 7759271.

Banh Chung cake; wikimedia, curid, 6099203.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland