Terrorisme: waakzaamheid goed, kennis en geen paniekzaaierij beter


Door extreem-religieuze overwegingen gedreven raakten terroristen Europa de afgelopen maanden in het hart. De angst voor nieuwe aanslagen, ook levend gehouden door politici en de immense media-aandacht voor wat men ‘islamitische terreur’ noemt groeit, ook in Nederland. Vrijwel alle aanslagen worden opgeëist dan wel toegeschreven aan de beweging Islamitische Staat. IS vecht in Syrië tegen de troepen en aanhangers van dictator Assad. maar is ook op buitenlandse bodem actief.

De activiteiten van ISIS/IS zijn voor het Europese vasteland een nieuw verschijnsel, waar Europa tot dusver geen antwoord op weet. Met de Amerikanen meer bommen op IS-stellingen in Syrië, Irak of Afghanistan gooien werkt voor Europa averechts. Ze zaaien haat in Europa zelf, werken mobiliserend, onder vooral islamitische jongeren en verhinderen nieuwe aanslagen in Europese landen niet. In de Europese context is dit een soort terrorisme dat breekt met Europese terreurervaring uit tweede helft vorige eeuw. Aanslagen worden niet uitgevoerd op zorgvuldig uitgekozen doelen, maar zijn bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers onder de burgerbevolking te maken en paniek te zaaien. Bovendien voelen de tot terreur overgehaalde daders zich in de Europese landen thuis als een vis in het water: aanslagen worden uitgevoerd door (zelf)moordenaars die als kinderen van immigranten in Europese landen zijn opgegroeid  dan wel hier zijn binnengekomen te zamen met vluchtelingen en/of asielzoekers.

Anders dan bij ‘terreur van eigen bodem’ voedt het terrorisme met extreem-islamitische signatuur al bestaande vreemdelingenhaat en draagt bij aan discrimineren van mensen met een islamitische geloofsovertuiging die niets met terreur en geweld van doen hebben hand over hand toeneemt. Zin en waanzin van elkaar onderscheiden wordt er niet makkelijker op. Daarom is het goed om, onder het motto waakzaamheid is goed, kennis en geen paniek beter, het huidige terrorisme in perspectief te plaatsen. Tino Kuis doet dat met tekst en grafieken over de terreur van de afgelopen halve eeuw.

Terroristische aanslagen in historisch en geografisch perspectief

Door Tino Kuis

Ik plaats hier drie grafieken van Datagraver.com

TT redactie, terrorisme Islamitische StaatDe eerste grafiek laat het aantal doden zien bij terroristische aanslagen in Europa tussen 1970 en 2016 (in 2016 tot 23 juli). De roodgekleurde staven zijn de islamitisch geïnspireerde aanvallen. In de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw was het aantal doden veel groter dan in de afgelopen 10 jaar hoewel het de laatste twee jaar die kant uitgaat.

TT redactie, terrorisme Islamitische StaatDe tweede grafiek laat daarnaast ook het áántal terroristische aanslagen zien en enkele belangrijke daders zoals de ETA (Euskadi Ta Askatasuna, de Baskische onafhankelijkheidsbeweging), IRA (Irisch Republican Army), de RAF (Rote Armee Fraktion of Baader-Meinhof groep, een uiterst links-radicale beweging), Neo-Nazi en andere rechts-extremisme (Oslo) bewegingen.

De derde grafiek vind ik het interessantst en het meest huiveringwekkend. Wereldwijd per regio wordt het aantal terroristische aanslagen getoond. Er zijn twee opvallende feiten. Ten eerste de vele aanslagen in Zuid-Amerika in de tachtiger-jaren van de vorige eeuw tijdens de militaire dictaturen in Argentinië, Brazilië en Chili. Vanaf 2005 zijn we een bijna exponentiële toename van het aantal terroristische aanslagen wereldwijd. Die toename is redelijk veel in Europa, nauwelijks in de Verenigde Staten maar voor 95 procent in Moslimlanden: het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Sub-Saharisch Afrika en Zuid-Azië. Het heel klein beetje blauw aan de top is de Verenigde Staten. Conclusie: de jihad is niet zozeer tegen het Westen gericht maar speelt vooral tussen de verschillende religieuze en politieke moslimgroeperingen.
TT redactie, terrorisme Islamitische Staat

 

Met terroristen kun je ook onderhandelen

Tot zover Tino Kuis. Aangetekend mag daarbij worden dat westerse regeringen, Amerika voorop, steeds zijn teruggekeerd op harde stellingnamen als ‘niet onderhandelen met terroristen’ en ‘geweld met geweld beantwoorden’. Het gebeurde in het Midden Oosten met El Fatah/PLO, in het Verenigd Koninkrijk met de IRA en in Spanje met de ETA. Ook de dubbelhartige houding van het Westen onder aanvoering van de VS ten opzichte van islamitische landen die terreurgroepen financieel steunden, zoals Saoedi-Arabië, mag in dit verband niet onvermeld blijven.

Blijft de vraag hoe kan de terreur van Islamitische Staat worden bestreden en wat verklaart de groei van deze beweging. Oorlogsverslaggever Lennart Hofman, met de portefeuille ‘vergeten oorlogen’ schrijvend voor online medium De Correspondent, probeert mythe en werkelijkheid over IS te scheiden. Hij stelt zichzelf en de lezers zeven vragen over Islamitische Staat. De antwoorden geven aan hoe moeilijk zo niet onmogelijk het is IS met bommen of andere wapengeweld te bestrijden.

 

De Correspondent, logo
© 2013 Momkai All Rights Reserved

Als je inzoomt zie je: IS is haast verslagen. Zoom je uit, dan weet je wel beter

De ondergang van IS in Irak en Syrië is een kwestie van tijd. Maar dat betekent niet dat het gevaar is geweken: afgelopen ramadan pleegden aanhangers van de terreurgroep aanslagen in twintig verschillende landen, met honderden doden tot gevolg. IS internationaliseert en in zeven vragen onderzoek ik waar het heen gaat.

Alternatief: kopieer de link hieronder en plak die in het adresveld van je browser:

https://decorrespondent.nl/4931/Als-je-inzoomt-zie-je-IS-is-haast-verslagen-Zoom-je-uit-dan-weet-je-wel-beter/193907181479-b424aaed

De Correspondent, Lennart Hofman
Lennart Hofman
© 2013 Momkai
All Rights Reserved

 

Lennart Hofman is oorlogscorrespondent en reist samen met fotograaf Andreas Stahl naar bekende en minder bekende brandhaarden in de wereld. Hij studeerde antropologie en religiestudies en volgde de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef verhalen in Syrië, Irak, Soedan, Zuid-Soedan, Mali, West-Papoea, Djibouti, Westelijke Sahara, de Filipijnen en Birma voor verschillende (buitenlandse) media.

 

 

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.