Paul’s kleine zegeningen in Bangkok

Zegening 1: Snacken

Terug uit het vaderland is de koffer gevuld met in Thailand moeilijk verkrijgbare producten zoals rookworsten en ontbijtkoek. (Deze wordt in Zuid Nederland en Vlaanderen ‘peperkoek’ genoemd en ik heb een Rotterdamse vriend eens peperkoek​ voor me laten meenemen toen hij op vakantie kwam. De arme man heeft in diverse supermarkten met tot wanhoop gedreven Marokkaanse vakkenvullers de rekken ontbijtkoek nagelopen zonder het woord peperkoek te ontwaren.) En speculaas… oh het hoeft voor mij geen sinterklaastijd te zijn voordat ik daar zin in heb. En dan liefst de gewoonste uit de supermarkt, niks amandelgeschaafsel of banketbakkerskwaliteit, gewoon de dunne baksels met in reliëf de molen of het boerenechtpaar erop gestanst. H​mmmm. Het water loopt me uit de mond. Natuurlijk heb ook ik vriendinnen die me gek maken met een air van : “….die maak ik zelf! Nietwaar lief?” (tegen hun echtgenoot)​, die dan “ja schat” bromt, maar ermee aankomen? Ho maar! Terwijl ik toch ook ieder jaar jarig ben… En dan drop, vele soorten zout en zoet, de schoolkrijtjes​, de echte Oudhollandsch​e met zwart-wit poeder bestrooide en de onvolprezen Limburgse katjes van DA (sorry Commissariaat van de Media). Gelukkig vind ik soms hier ook een snack die het prima doet in mijn smaakbeleving. Zoals deze kanom peiak (ขนมเปี๊ยก) een niet te zoet deegje met een soort amandelspijsvulling. Gekocht op de lokale buurtmarkt voor zo’n dertig baht per zakje​. Aroi maak maak!

Zegening 2: bijgeloof

Nee het blijft droog want ik heb mijn paraplu bij me. Of erger nog: sta ik te wachten bij de uitgang van de​ MRT want het stortregent en ik ​heb dat ding weer eens niet bij me. Het doet me denken aan wat ik ooit las over de wet van mevrouw Murphy: “..O​ok als meneer Murphy er niet is gaat alles mis…”.

 

 

Paul van der Hijden
Over Paul van der Hijden 27 Artikelen
Geboren Limburger Paul van der Hijden (1951) studeerde voor maatschappelijk werker en werkte jarenlang o.a in de crisisinterventie, psychiatrie, jeugdhulpverlening, ongehuwde moederzorg, zelfhulpondersteuning en buddyzorg. In 1992, bij toeval op vakantie in Thailand, besloot hij daar ooit zijn pensioenjaren door te gaan brengen. Na vervroegde uittreding maakte hij in oktober 2008 zijn droom waar. In Thailand is hij actief geweest in de Nederlandse Vereniging Thailand.