Tegenoffensief Oekraïne: Kiev zegt dat het dorpen in de regio Donetsk heeft bevrijd

Oekraïne zegt dat het drie dorpen in het zuidoosten van het land heeft bevrijd als eerste succes van een langverwacht tegenoffensief.

Op video’s op sociale media was te zien hoe Oekraïense troepen feest vierden in de naburige nederzettingen Blahotadne en Neskuchne in de regio Donetsk.

De plaatsvervangende minister van Defensie van Kiev zei dat het nabijgelegen Makarivka ook was ingenomen.

President Volodymyr Zelensky bevestigde zaterdag dat het tegenoffensief was begonnen.

De drie nederzettingen zouden de eersten zijn die na zijn opmerkingen zouden worden bevrijd, maar niet de herovering van Oekraïne sinds maandag, toen delen van zijn troepen begonnen op te rukken in het zuiden van het land.

Moskou moet de val van een dorp nog bevestigen, maar spreekt in plaats daarvan over het afslaan van Oekraïense offensieven in de regio.

Elders zegt Oekraïne dat Rusland een andere dam in de regio Zaporizhia heeft opgeblazen na de verwoesting van de enorme Nova Khakovka maandag, wat leidde tot wijdverbreide overstromingen en massale evacuaties. Zondag zei president Zelensky dat er nu 4.000 mensen zijn geëvacueerd.

Oekraïne zegt dat de dam is verwoest door Russische troepen, die de dam sinds februari 2022 onder controle hebben.

De Oekraïense militaire woordvoerder Valery Shershen zei dat de troepen van Moskou ervoor hadden gekozen om een ​​tweede dam op te blazen nabij het dorp Novodarivka, wat “leidde tot overstromingen aan beide oevers van de Mokhri Yali-rivier”.

Rusland heeft ontkend de Nova Khakovka-dam op te blazen en geeft in plaats daarvan Oekraïne de schuld.

‘Terug onder de Oekraïense vlag’

Op beelden die door pro-Oekraïense accounts op sociale media werden gedeeld, was te zien hoe troepen een Oekraïense vlag hijsen buiten een uitgebrand gebouw in Blahotatne.

En de staatsgrenswacht heeft video’s vrijgegeven waarin de troepen van Kiev aankondigen dat “Neskuchne, de regio Donetsk weer onder de Oekraïense vlag is”, voordat ze de standaard strijdkreet “Glorie voor Oekraïne” reciteerden.

titel van de video,

BEKIJK: Video op sociale media met gehesen Oekraïense vlag in Neskuchne, Donetsk Oblast

Ondertussen veroverden de Oekraïense troepen ook het dorp Makaryvka, zei plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maliar in een Telegram-video.

Een militaire woordvoerder zei dat de treffers de eerste lokale successen waren van het tegenoffensief.

Hoewel de verovering van drie dorpen de afgelopen dagen een enorme vooruitgang betekent, zijn de nederzettingen relatief klein. Blahodatne had een vooroorlogse bevolking van slechts 1.000.

Het dorp, dat de afgelopen dagen het middelpunt was van hevige gevechten, ligt op de weg naar de stad Mariupol, en sommige analisten hebben gesuggereerd dat Oekraïne zou kunnen proberen de havenstad in de komende maanden te heroveren.

Anderen hebben gespeculeerd dat Kiev de landbrug tussen de bezette Krim en Donetsk wil breken en de Russische troepen op het schiereiland wil isoleren.

Verder naar het oosten zouden Oekraïense troepen ook zijn opgeschoven in de buurt van de verwoeste stad Pakmut, het toneel van een lange en bloedige strijd tussen Oekraïense troepen en Russische troepen.

Hogere functionarissen in Kiev weigerden commentaar te geven op de details van het voorschot.

Maandag zeiden Oekraïense ambtenaren dat er de afgelopen dag 25 botsingen waren geweest.

Kyrillo Budanov, het raadselachtige hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst, heeft zondag een video vrijgegeven.

De omvang van de operaties van Oekraïne blijft onduidelijk, maar het Institute for the Study of War (ISW), een in de VS gevestigde denktank, zei zaterdag dat de troepen van Kiev ten minste vier frontliniegebieden aanvielen.

Oekraïne heeft wat tegenslagen ondervonden als het gaat om het verkennen van Russische bolwerken. Een groep Oekraïense soldaten vertelde het persbureau AFP dat ze donderdag verschillende nieuwe, in de VS gemaakte Bradley-gevechtsvoertuigen hebben verloren bij een aanval in de zuidoostelijke provincie Zaporizhia.

Zes van de negen voertuigen werden vernield en ze vreesden dat iemand hun plannen had gelekt.

Analisten wijzen op de moeilijkheden waarmee Oekraïne wordt geconfronteerd om de lijnen te doorbreken die Rusland al maanden aan het versterken is.

Maar in andere gebieden braken de troepen van Kevin naar verluidt de frontlinies tijdens gemechaniseerde aanvallen tijdens het weekend, waarbij naar verluidt Duitse Panther-2-tanks werden ingezet.

Ondertussen is in de Russische regio Belgorod, aan de grens met Oekraïne, zaterdagnacht een goederentrein ontspoord, waardoor het treinverkeer werd verstoord. De grensgebieden van Belgorod zijn de afgelopen weken getroffen door drone-aanvallen, beschietingen en grensoverschrijdende aanvallen.

Verder naar het noorden zei Vladislav Shabsha, de gouverneur van de Kaluga-regio, dat er twee drone-crashes waren – een in de buurt van het dorp Strelkovka en de andere in het bos.

De BBC heeft deze incidenten niet onafhankelijk geverifieerd.

Aanvullende rapportage door Paul Adams.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *