Thailand. De grootste teakboom ter wereld!


Mahasak, de grootste teakboom ter wereld staat in het Ton Sak Yai Forest Park. De boom, die naar schatting meer dan 1.500 jaar oud is, is 37 meter hoog en heeft een omtrek van 9,58 meter aan de basis. Hoewel het bovenste deel van de boom tijdens een storm is afgebroken, leeft de stam nog. De gigantische teakboom, gevonden in 1927, maakt deel uit van het 35 vierkante kilometer grote park van gemengd loofbos. Een wandelroute van twee kilometer stelt bezoekers in staat om het bos te verkennen. Het Sak Yai Forest Park ligt op ongeveer 92 kilometer van de stad Uttaradit en is bereikbaar via de snelwegen 1045, 1146 en 1047. Het ligt net voorbij de ingang van het Khlong Tron National Park. De rit gaat door bladverliezend hardhout en teak bos, bomen waarvan de bladeren in de wintermaanden in prachtige kleuren veranderen. Sak Yai Forest Park is dagelijks geopend van 06.00-18.00 uur.

Lode Engelen, De grootste teak

De boom wist de ongebreidelde houtkap van westerse bedrijven in de vorige eeuw te overleven, omdat hij van binnen hol was. De East Asiatic company heeft de boom in 1927 ontdekt en bouwde er een hek omheen. De bedoeling was de boom als een monument te behouden voor de volgende generaties. In 1954 is de boom gemeten, en had hij een omtrek van 954 cm. Hij groeit ongeveer 1.2 cm in omtrek per jaar. Het is dus zeker geen snelle groeier.

Lode Engelen, De grootste teak
Lode Engelen, De grootste teak

Japanse boomdokters en de teakboom.

Door de vele bezoekers die rond de boom liepen werden de wortels beschadigd. In 1998 werd daarom besloten er een houten promenade omheen te leggen.  Tegelijkertijd arriveerden er boomdokters uit Japan om de boom te onderzoeken. Ze verwijderden een stuk uit de stam, omdat die door termieten was aangetast. Ook staken zij op acht plaatsen rond de boom buizen in de grond. Hierdoor kan er gemakkelijk voedingsstoffen aan de boom gegeven worden en water bij de wortels gebracht worden.

Lode Engelen, De grootste teak

Tijdens hun verblijf hebben de Japanners ook een deel van de schors dat door schimmels aangetast was verwijderd. Vervolgens werd een antischimmel product op de stam aangebracht om te voorkomen dat de stam opnieuw aangetast zou worden.

Lode Engelen, De grootste teak

Tegenwoordig is er de Mahasak boom werkgroep onder leiding van Professor Chuphong Sukumonnan, die de verzorging van de boom op zich genomen heeft.   

 
© Lode Engelen. Foto’s genomen op 17.12.2020 in Nam Khai, Uttaradit.
 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 273 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*