Nieuwe druk: Te Gast in Cambodja

Van alle ‘Te Gast in’ boekjes over landen in Zuidoost-Azië is Te Gast in Cambodja een van de betere. Althans, dat vindt deze recensent. Onlangs is de hernieuwde uitgave uitgekomen. Met onder meer reportages van Zuidoost-Azië correspondent Ate Hoekstra en verhalen van Cambodja-deskundigen Peter Gutter en André Ruys. Ze laten locals aan het woord over hun levens en toekomstverwachtingen die ze koesteren, ondanks het veelbewogen verleden waarmee het land nog steeds mee te dealen heeft.

Bert Vos, Te gast in Cambodja, Omslag

Cambodja telt vele littekens door buitenlandse overheersingen, bloedige burgeroorlogen, meedogenloze bombardementen en het schrikbewind van de Rode Khmer. Ondanks deze gruwelijke geschiedenis is het een fascinerend land met een overwegende jonge bevolking die er iets van wil maken en waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. Met opkomend toerisme, economische vooruitgang, ontwikkeling van infrastructuur die het achterland blootlegt en hotels die massaal verrijzen, vooral in Phnom Penh.

Zoenen op straat

Van Ate Hoekstra staan twee nieuwe verhalen in de deze derde druk. Over zijn woonplaats Phnom Penh en gedragsregels zoals zoenen op straat. Wat als not done wordt beschouwd. Hij gaat ook naar het eeuwenoude Ankorcomplex, met als hoofdprijs het indrukwekkende Angkor Wat. Dé tempel der tempels. Hij reist met de bamboetrein en praat met een getuige over de gevreesde Rode Khmer en het martelcentrum Tuol Sleng in de hoofdstad. Iets wat je eigenlijk gezien moet hebben om iets te begrijpen van deze periode. Als je het al verstandelijk kunt bevatten.

Bert Vos, Te gast in Cambodja
Angkor Wat

Platteland

André Ruys, die in ook Cambodja woont, onderzoekt het platteland in zijn legerjeep. Samen met zijn echtgenote rijdt hij onder meer naar haar geboortedorp Pteah Kpoh en door het achterland waar hij de gebaande paden verlaat. Een rit met sfeervolle beschrijvingen. Peter Gutter laat de lezer kennis maken met de Khmer-cuisine. Van kleefrijst tot krekels, van stokbrood tot spinnen.

Reisinformatie Te Gast in Cambodja

Aansluitend is er reisinformatie in het boekje opgenomen, een beknopte woordenlijst en aanbevelingen van leesmateriaal en films om meer te weten te komen over dit bijzondere land. Dit alles maakt Te Gast in Cambodja tot een musthave voor iedereen die besluit om naar dit fascinerende land af te reizen.

Te gast in Cambodja
Samensteller en redactie: Ate Hoekstra
Derde druk
Uitgeverij: Informatie Verre Reizen
€ 8.95
80 pagina’s
ISBN: 978 94 60 16-083-7

 

Bert Vos
Over Bert Vos 118 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*