Taiwan wil helpen maar door de WHO genegeerd

Op 5 mei spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in een gezamenlijke verklaring hun steun uit voor deelname van Taiwan in de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Ook de World Medical Association (WMA) stemde in april bijna unaniem voor deelname van Taiwan in de WHO. Alleen China stemde tegen. Toch is er in Taipei nog geen uitnodiging binnengekomen om deel nemen aan de jaarvergadering van de WHA (World Health Assembly), die op 24 mei opent in Genève. Dit meldt de diplomatieke vertegenwoordiging van Taiwan in Nederland (Taipeh Representative Office in the Netherlands). 

“Taiwan is bereid om kennis en ervaring met de bestrijding van het coronavirus te delen met andere landen”, aldus minister Shih-chung Chen van Gezondheid en Welzijn, en wil daarmee aandacht vragen voor de medische verdiensten van Taiwan. Het persbericht wijst onder meer op de opgedane ervaring bij de bestrijding van de SARS-uitbraak in 2003. In Taiwan gingen meteen de alarmbellen, toen eind 2019 het coronavirus voor het eerst opdook in Wuhan, China.

Na de SARS-uitbraak is er in Taiwan een landelijk netwerk voor infectieziekten opgezet met meer dan 100 ziekenhuizen. Dit wordt geleid door medische specialisten, die meteen de dreiging onderkenden van het nieuwe virus. Al op 31 december 2019 begon Taiwan met monitoren. Meteen bij de ontdekking van de eerste corona besmetting op 21 januari 2020 werden er adequate maatregelen ingevoerd.

Dankzij dit gespecialiseerde netwerk om COVID-19 patiënten op te vangen konden de andere gezondheidsdiensten tijdens de pandemie normaal blijven functioneren. Het land meldt dat er tot op heden in ziekenhuizen maar twee infecties waren. Van de in totaal 11 doden, zou er onder medisch personeel geen enkel sterfgeval zijn geweest. 

Door deze vroegtijdige en effectieve maatregelen zegt Taiwan de economische impact van de pandemie te hebben kunnen beperken, daarbij gesteund door het vertrouwen en de medewerking van het publiek. Daarbuiten heeft het land twee vaccins ontwikkeld die momenteel in testfase twee verkeren.

De Taiwanese aanpak van de bestrijding van Covid -19 is duidelijk succesvol en zou een model kunnen zijn voor andere landen, vindt Shih-chung Chen. Vandaar dat het land niet uitgesloten wil blijven van het mondiale gezondheidsnetwerk. Taiwan zoekt samenwerking met andere landen om haar bijdrage te leveren aan de internationale toeleveringsketen van vaccins en in platformen voor diagnostiek, vaccins en behandelingen.

Vandaar dat Taiwan een oproep doet aan de WHO om haar jarenlange bijdragen aan de internationale gemeenschap op het gebied van volksgezondheid en ziektepreventie te erkennen. Het land wil betrokken worden bij de activiteiten van de WHO. Uiteraard zal Beijing dat een groeiende invloed heeft in de Wereldgezondheidsorganisatie, er alles aan doen dit te verhinderen.

Over Antonin Cee 200 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*