Filipijnse volksverhaaltjes (61). De tabak van Harisaboqued

Filipijnse Volksverhaaltjes, Tabak

 

Harisaboqued en zijn wraak

We schrijven de jaren waarin nog geen vreemde mannen van overzee kwamen uit Spanje. Dit verhaal gaat over de vulkaan van Canlaon op het eiland Negros. Daar leeft op de berg Canlaon een oude man die veel macht heeft over dingen in de natuur. Hij is Harisaboqued, koning van de berg.

Als hij iets wenst dan stampt hij drie keer op de grond en direct komen kleine mensen uit de grond gekropen en die beantwoorden zijn oproep. Ze gehoorzamen altijd en onmiddellijk want hij is een aardige, oude man en overvraagt zijn dwergen nooit. De bevolking is om die reden ook niet bang voor hem. Ze telen tabak op de berg en hebben het goed.

Harisaboqued plant ook tabak met zijn dwergen en is van mening dat zijn tabak veel beter van kwaliteit is dan die van de bevolking. Daarom heeft hij halverwege de berg een lijn getrokken. Daarboven wil hij zijn tabak planten en verbiedt toegang voor de bevolking. En iedereen houdt zich daaraan.

De reis van Harisaboqued

Harisaboqued roept de mensen bijeen en vertelt hen dat hij voor lange tijd weg zal zijn. Hij vraagt nogmaals dat de bevolking niet boven de lijn gaat planten. Doet ze dat wel dan neemt hij alle tabak in en zal geen teelt toelaten tot hij de tabak helemaal heeft opgerookt.

De bevolking belooft trouw zijn bevel op te volgen. Dat stampt hij op de grond, de bodem opent zich, en Harisaboqued verdwijnt onder de berg.

Ja hoor: hebzucht…..

Veel jaren later; Harisaboqued is nog steeds niet terug. Tenslotte meent men dat hij nooit meer terug zal komen en men kijkt met begerige ogen naar de vruchtbare grond boven zijn lijn. Tenslotte trekt een van de bewoners de stoute schoenen aan en plant daar tabak. Er gebeurt niets…… Dan gaan anderen er ook planten en tenslotte is de hele berg bedekt met tabaksplanten. De mensen hebben hun boterham en niemand denkt nog aan Harisaboqued.

Boos…..

Doch dan ineens gaat de aarde open en staat Harisaboqued voor ze. En hij is boos. Heel boos. De mensen vluchten alle kanten op en als ze omkijken schrikken ze: alle tabaksplanten zijn weg, Harisaboqued heeft alle tabak meegenomen. De berg is kaal.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Tabak

 

Dan rommelt de aarde en de bergtop vliegt de lucht in. Er blijft een enorme krater over waar rook en vuur uit komt. De mensen realiseren zich: Harisaboqued heeft woord gehouden en rookt hun tabak op…. En nu we weer jaren verder zijn rookt de berg nog steeds. Er zijn dorpen bijgekomen maar er wil nog steeds geen tabak groeien. Want Harisaboqued is nog lang niet door zijn voorraad tabak heen……

Foto’s en prenten

Dunhill Early Morning Pipe Tobacco, 1990’s Murray; wikimedia.

San Miguel vulkaan, El Salvador; wikimedia.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland