Stuwdammen bedreigen grensgebied Thailand en Laos


 

Hans Geleijnse, shoppen, bKk energieverbruik
Dammen in de Mekong bedreiging voor duizenden mensen. Foto: Shutterstock

In de provincies Chiang Rai in Thailand en Bokeo in Laos waar de Mekong Rivier de landen scheidt, ondervinden steeds meer mensen problemen door de hoge waterstand. De schade voor economie en milieu wordt veroorzaakt door stuwdammen stroomopwaarts in China. Dat meldt milieugroep International Rivers. Duizenden gezinnen lopen door de plotselinge hoge waterstand letterlijk in de rivier.

De waterstanden in de Mekong namen toe, nadat China zijn dammen in het noorden had opengezet voor irigatiedoeleinden voor de boeren. Door overstromingen is vissen is niet meer mogelijk. En zeewier dat is ingezameld voor voedsel of inkomen werd vernietigd of verdwijnt door de sterke waterstroom.

Foto: International Rivers

Stuwdam Jindong

De Laotiaanse provincie is het meest getroffen door de nabijheid van de stuwdam Jindong, die zich op 300 kilometer stroomopwaarts bevindt.

Eilanden op de Mekong waar mensen gewassen zoals rijst verbouwen overstromen. Waardoor het levensbestaan van duizenden mensen wordt bedreigd.

De Mekong River Commission (MRC), waar de Mekong-landen Laos, Thailand, Vietnam en Cambodja zitting in hebben is op de hoogte gesteld van het probleem en werkt samen met alle betrokken landen om de schade in de toekomst te beperken.

Compensatie

Viskwekerij in Mekong-delta van Vietnam (Foto: Ate Hoekstra)

De commissie zegt zich bewust te zijn van het probleem en streeft ernaar om tijdig actie te ondernemen. Zodat er voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen in geval van overstromingen. Gebaseerd op gegevens van een Thaise natuurbeschermingsorganisatie zorgt een recente opening van de sluizen ervoor dat de waterstanden in de Mekong op sommige plaatsen tot 3.7 meter stijgen. De grootste toename in bijna veertig jaar.

International Rivers waarschuwt dat dergelijke acties rampzalig zijn. En is van plan naar Bangkok te gaan om een ​​klachtenbrief in te dienen bij de Chinese ambassade, waarin formeel gevraagd wordt om compensatie voor getroffen dorpelingen.

Stuwdammen breiden zich uit

Volgens International Rivers komen er steeds meer stuwdammen. Voor zover bekend zijn er nu zeven stuks langs de Mekong rivier in China. En nog eens twintig of meer zijn gepland of in aanbouw. En wel in de grensprovincies Yunnan en Qinghai en de Tibetaanse Autonome Regio. Niet alleen Laos en Thailand wordt bedreigd, dat geldt ook voor Vietnam en Cambodja. Vooral de visvangst en rijstoogst leidt eronder. Met rampzalige gevolgen voor de economie als deze ontwikkelingen zo doorgaan.

Bron: Radio Free Asia


Bert Vos
Over Bert Vos 184 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.