Straatverkoopster en op eieren lopen

Misprijzend kijkt straatverkoopster naar rokende buitenlander. Demonstratief gaat ze naar verre kant van haar vleeswaren-negotie. Ik verplaats me eveneens, neem nog ruimere afstand. Een tevreden roker is beleefd, ook in de buitenlucht. Trotse Thaise. denk ik. Geen geveinsde vriendelijkheid. Uit waardering besluit ik klant te worden. Zie mooie ogen, flauwe glimlach en veel gigantjes op stok. Kip, varken, vis, wijst ze aan. Ik zie geen verschil in vleesproducent, maar knik vriendelijk ja. Frituur, drie stuks, plastic zakkie, sausje, plastic zakkie, klaar. Dertig baht, zegt ze. Ik geef veertig. Tien extra voor de snelle afwerking. Ok, ok, lach ik haar ten afscheid nog eens toe. Mai, mai, mai, roept ze, gaat pal voor me staan, drukt met krachtige hand tien-bahtstuk in mijn vrije. Ze kijkt boos, mijn zelfbenoemde trotse Thaise. Boeddhallemachtig, soms raak ik heel mistroostig van met m’n dikke honderd buitenlandse kilo’s op Thaise eieren moeten lopen.

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 318 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

2 Comments

  1. Mooi verhaaltje. Af en toe is het ongetwijfeld erg lastig zo’n andere cultuur. Ooit een mooi stukje over gelezen, ik dacht zelfs op deze site, het wezenlijke verschil tussen west en oost, resp. de schuld- en schaamtecultuur.

  2. Terwijl het toch zo makkelijk is.
    Roken is een genoots middel dus lekker thuis of op dat terrasje waar het mag ‘op de straat’ ben je een nicotinejunk.
    ‘Tip’ bij het minste of geringste heet afkopen trouwens.
    Wel weer een oprechte vijftien minuten uit het leven van een buitenlander met zijn dagelijkse dingen.
    Waar ik bij meerdere auteurs een glimlach bij kan krijgen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.