Stichting AAP: ‘Kardashians de fout in met aap-selfie’

 Kardashians de fout in met aap-selfie

De Kardashians Kim en Kourtney hebben zich de woede van Stichting AAP op de hals gehaald. Ze maakten selfies te maken met twee witoorpenseelaapjes en deelden deze op Instagram. “Onverantwoord en behoorlijk dom”, reageert Stichting AAP in een tweet. “Hiermee promoten ze wildlife selfies en illegale handel in primaten.” De stichting nodigt de zusjes uit om een keer langs te komen in het Almeerse opvangcentrum. “Daar kunnen ze met eigen ogen kunnen zien wat hier de gevolgen van zijn.”

Onlangs lanceerde Stichting AAP een zelfbewustwordingscampagne over het verborgen leed achter wildlife selfies. In het kader van de NRC Charity Awards. De belangenorganisatie wil mensen die op reis gaan ervan overtuigen dat het maken, delen of liken van wildlife selfies bijdraagt aan onvoorstelbaar dierenleed. En daarom echt niet meer van deze tijd is. “Deze ondoordachte actie van de Kardashians bewijst weer dat zo’n campagne hoognodig is”, zegt AAP-directeur David van Gennep.

Wildlife selfies instagram verdrievoudigd

Bet Vos, Kardashians fout in et aap-selfie
Achter selfies en kunsjes schuilt veel dierenleed

Wildlife selfies zijn een groeiende trend. Steeds meer dieren worden uit het wild geroofd, mishandeld en gedrogeerd voor het ultieme vakantiekiekje. Het aantal selfies met wilde dieren op Instagram verdrievougdigde in de afgelopen drie jaar, blijkt uit onderzoek van World Animal Protection.

Apenfamilies

Voor elk aapje dat uit het wild wordt geroofd om met mensen op de foto te gaan, worden hele apenfamilies uitgemoord. De beestjes worden illegaal verhandeld, veelal gedrogeerd en onder barbaarse omstandigheden getraind om met mensen op de foto te kunnen.

Invloed Kardashians

Alleen al op Instagram hebben Kim en Kourtney ruim 180 miljoen volgers. Van Gennep vindt dat zo’n platform een enorme verantwoordelijkheid met zich meebrengt. “Misschien zijn zij zich niet bewust van het dierenleed dat hierachter schuilgaat, maar ze dragen ze hiermee bij aan de gewelddadige handel in primaten. En als je je bedenkt hoeveel invloed celebrities hebben op het gedrag van jeugdige volgers, houd ik mijn hart vast voor de gevolgen.”

www.aap.nl/deelhetniet

Bert Vos
Over Bert Vos 143 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.