Sterven voor democratie; het protest van een taxichauffeur


Dit artikel draag ik op aan hen die de democratie in Thailand een goed hart toedragen.

Tino Kuis, Taxichauffeur, Thaise Democratie
Soldaten bewaken het Democratie Monument in Bangkok bij staatsgreep 2014

Op zaterdag 30 september 2006 om 6 uur ‘s morgens ramde Nuamthomg Praiwan zijn taxi in een tank geparkeerd op de Royal Plaza in Bangkok. Op zijn taxi had hij de teksten ‘de junta vernielt het land’ en ‘ik offer mijn leven’ geschilderd. Hij protesteerde tegen de staatsgreep van 19 september 2006.

 

Tino Kuis, Taxichauffeur, Thaise Democratie
De eerste zelfmoorpoging uit protest tegen coup 2006 levert Nuamthong gebroken ribben en gezichtswonden op.
Van Prachathai

Nuamthong liep zware verwondingen op. Hij werd eerst naar een politiebureau gebracht waar hij werd aangeklaagd voor ‘het vernielen van staatseigendom’. Later werd hij opgenomen in het Vachira Ziekenhuis.

Autoriteiten relativeerden het gebeuren. Ze zeiden dat hij dronken was en dat er niets op zijn taxi was geschilderd hoewel journalisten laten de genoemde teksten bevestigden.

De plaatsvervangende woordvoorder van de junta, Akkara Thipoj, twijfelde aan Nuamthong’s bedoelingen door op te merken dat ‘niemands idealen zo groot zijn dat zij daarvoor hun leven offeren’. Later suggereerde hij dat Nuamthong was betaald voor zijn ‘stunt’.

Op 12 oktober verliet Nuamthong het ziekenhuis en twee dagen daarna woonde hij de herdenking bij van de opstand op 14 oktober 1973 bij het monument op de Rachadamnoen Weg.

Tino Kuis, Taxichauffeur, Thaise Democratie
De afscheidsbrief

Op 1 november hing hij zich op aan de voetbrug op de Vibhavadi Rangsit Weg, dicht bij het hoofdkantoor van het dagblad Thai Rath. Hij droeg een zwart shirt met een afbeelding van het Monument voor de Democratie en een gedicht over de macht van het volk. Op zijn lichaam werd een afscheidsbrief gevonden waarin de volgende tekst voorkwam:

‘Ik eer de Natie, de Religie en de Koning. Maar ik wil dat de militaire-en politiestaat wordt uitgewist. Gewaardeerde vrienden en anderen. De reden voor mijn tweede zelfmoordpoging is mijn wens de uitspraak van de juntawoordvoerder ‘niemand sterft voor zijn idealen’ tegen te spreken.
Vaarwel en we zien elkaar in ons volgend leven’.
29 oktober 2006’

Zijn vrouw Boonchu zei over de daad van haar man: ‘Ik kan niet verdrietiger zijn dan nu over het verlies en de dood van de liefde van mijn leven en het hoofd van mijn familie. Ik heb nooit kunnen denken dat hij zo dapper was door zijn leven te offeren voor het land’

De uitvaart vond plaats in Wat Bua Kwan in Nonthaburi. Een twintigtal politiemensen waren aanwezig om ‘de orde te handhaven’. De echtgenote van Nuamthong wilde het stoffelijk overschot naar het 14 oktober 1973 monument vervoeren voor de laatste rituelen maar dat verhinderde de politie.

De ‘Young People for Democracy Movement ‘ veroordeelde de opmerkingen van de woordvoeder Akara als een belediging zeggende ‘Thailand heeft een lange geschiedenis van mensen die stierven voor het verdedigen van democratie tegen dictators’. De woordvoeder van de junta, Akara, verontschuldigde zich later voor zijn eerdere opmerkingen.

Tino Kuis, Taxichauffeur, Thaise Democratie
Redshirtleider Jatuporn vorig jaar bij kranslegging op plaats waar Nuamthong zelfmoord pleegde. De Thaise autoriteiten hebben vanaf coupjaar 2014 herdenkingsbijeenkomsten verhinderd
Foto Archief Bangkok Post

De tv zender iTV zond een eerder opgenomen interview uit met Nuamthong. De uitzending werd onderbroken toen de directeur van het door het leger gecontrolleerde Kanaal 5 opbelde. Militairen verschenen bij het iTV station ‘om de orde te handhaven’.

De documentaire ‘Democracy after Death’

Tino Kuis, Taxichauffeur, Thaise Democratie
Oompje (zijn koosnaam bij de oppositie) Nuamthong zoals te zien in documentaire
Prachathai foto

De documentaire is gemaakt door Neti Wichiansaen, meer bekend onder zijn pseudoniem Pruay Saltihead, De film geeft middels nieuwsberichten, interviews, animatie en optredens een vrij compleet beeld van de politieke ontwikkelingen in Thailand in de afgelopen tien jaar tezamen met Pruay’s filosofische beschouwingen.

Pruay werd op 31 mei 2010 gearresteerd en beschuldigd van majesteitsschennis. Hij ontvluchtte daarna Thailand. Zijn verhaal staat op de link naar Prachatai.

De documentaire/film

Het verhaal van Pruay en het ontstaan van de documentaire
http://prachatai.org/english/node/6929

 

 


Tino Kuis
Over Tino Kuis 135 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.