Standbeeld met hoofdknik in Chiang Khan

Standbeeld
Het is een uur of negen s’avonds als ik hem zie staan. Hij heeft een plaatsje uitgezocht waar op een tiental meter geen kraampjes staan op de lang uitgerokken marktstraat van Chiang Khan in de provincie Loei. Ik kan moeilijk zeggen waardoor hij zo sterk opviel, al bij al zag hij er heel gewoon uit. Niet groot of klein, een heel gewone jongen zou je zeggen. Ook het feit dat hij zijn gezicht helemaal wit gemaakt had is niet zo vreemd in Thailand.

Toch trekt hij al van een redelijke afstand mijn aandacht. Hij poseert als standbeeld, volledig bewegingsloos. Ze zijn er meer, deze levende standbeelden, maar hij is beslist de jongste die ik ben tegengekomen. Opvallend aan hem is ook dat hij geen moeite heeft gedaan zich te kostumeren. Het vuile t-shirt, en dito short heeft hij waarschijnlijk al een paar dagen aan.

Ik maak zo onopvallend mogelijk een paar foto’s van hem. Niet dat ik voorzichtig moet zijn, want blijkbaar heeft hij geen enkele notie van wat  rondom hem gebeurt. Na de foto’s tast ik ik mijn zakken voor een 20 bath biljet en gooi het in de hoed die voor hem staat. Geheel onverwacht maakt hij een ronddraaiende beweging met zijn handen en knikt met zijn hoofd als bedankje.

Onwillekeurig moet ik denken aan het beeldje van een negerjongetje, dat vroeger boven op de toog van de bakker stond. Ik kon er net bij als ik op mijn tenen ging staan. Dat beeldje knikte ook als je er een muntje ingooide.

Gerelateerde berichten

Lode Engelen
Over Lode Engelen 160 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op <a href="http:/www.lodeengelen.be