Sonore tenoren en gladde padden

De brulkikker. Na regen een welkome gast in de rijstvelden en die in de nacht zorgen voor een concert van tenors (zo schrijf je dat) en die ondanks de maar 3 meter tussen mijn open slaapkamerraam en het rijstveld me niet uit de slaap halen, sterker nog, me een weldadige rust geven die Klaas Vaak actief houdt.

Wie nog nooit een brulkikker heeft gehoord… http://www.youtube.com/watch?v=72yeireBLA4

Brulkikker-300x225Kinderen, je weet hoe ze zijn. Ze slepen alles wat niet direct gevaarlijk is mee en dus komt mijn pleegzoon van 12 met zo’n brulkikker thuis. Wel, dat zijn joekels van kikkers hoor.

In de woonkamer nota bene. Daar ben ik niet blij mee. Want een kikker en een pad leggen geen keutel maar een ‘flats’ zoals een kip een ‘flats’ legt. Zo’n natte flodder en zoiets op de sofa! Maar hij gedraagt zich voorbeeldig. De kikker, en junior ook.

Junior laat het diertje uiteraard weer gaan in de sloot langs de weg. En dan maar hopen dat ze niet .. want ik ken de mensen hier .. klontje boter of olie in de wok .. en ik mag zeggen, het ruikt nog goed ook want de buren koken in de tuin.

Andere kost zijn de gladde padden. Geel of anderszins licht van kleur, plat als een duppie vaak en die maken geen tenorgeluid maar kwaken dat het een aard heeft. De katten proberen er mee te spelen maar daar is het dier tegen gewapend. Juist, ze spuiten die ‘flats’ in het gezicht van hun aanvaller. Dat doet de vermetelste kat het hazenpad kiezen. Bovendien kunnen die padden ver springen.

Wie niet bang zijn voor padden zijn slangen maar die blijven gelukkig in het rijstveld. Kippen gaan er ook achteraan en vreten ze op, genieten van dat buitenkansje. Het is ze gegund. Want de kippen hier komen zelf ook eens aan de beurt voor de wok.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland