Songkran, meer dan lawaaiig waterballet

Songkran, het traditionele Thaise Nieuwjaar

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de tijd dat Thailand nog Siam was. Songkran betekent “van plaats veranderen”, en dat is wat er gebeurd met de zon op 13 april. Die verplaatst zich van het sterrenbeeld Vissen naar de Ram. Op 15 april word de eerste dag van het nieuwe jaar gevierd. De meeste mensen kennen het van het water gooien, wat gedurende drie dagen overvloedig gedaan word door zowel Thai als toeristen. Maar Songkran is veel meer dan het water gieten.

Songkran is ook de tijd van het jaar dat de jongere mensen die ver van hun familie wonen, hun ouders gaan bezoeken. Traditioneel werd er door de jongeren een beetje water over de handen van de ouderen gegoten om hen te eren. In ruil hiervoor krijgen ze wensen van de ouderen voor een goede gezondheid, een lang leven en welvaart. Onder ‘ouderen’ moet hier senioriteit verstaan worden. Mensen die ouder zijn dan jij, maar ook die een trapje hoger op de maatschappelijke ladder staan. Je baas bijvoorbeeld…

Water sprenkelen over je hoofd en het hoofd van de jongere.

 

Het water gieten wordt hier in het Noorden niet zo veel meer gedaan. Het wordt meestal vervangen door een touwtje rond de pols te binden als dank voor het respect dat de jongere voor de oudere toont.

 

Oud en jong verbonden door een touwtje.

Songkran is ook het moment dat de mensen de boeddhabeelden die ze thuis hebben staan gaan wassen. Hiervoor gebruiken ze water waarin bloemen, die overvloedig te vinden zijn in deze periode, gelegd worden om het een aangename geur te geven. Het water word zorgvuldig opgevangen bij het wassen van het beeldje en dan meegenomen naar de tempel om ook de boeddhabeelden en beeldjes daar te besprenkelen. Traditioneel wordt er tevens een steunboom klaargemaakt, en begoten met dit water. Later wordt de boom dan onder de tak van een grote boom gezet. Dit helpt de gulle gevers een hogere plaats in de hemel te bereiken.

Het water waarmee de mensen hun boeddhabeeld thuis gewassen hebben wordt niet weggegooid maar gebruikt om over de Mai Kham (steunboom) te gieten, die dan later onder een tak van een grote boom wordt geplaatst.

 

geschenken voor de tempel
Iedereen brengt geschenken mee voor de tempel, dit is voornamelijk voedsel bij Songkran.

 

Boeddhabeeldjes worden begoten.

 

Het verzamelde eten wordt een beetje gesorteerd en op grote schalen gezet.

 

De tempelmonniken bieden geldvaandels te koop aan.

 

De vaandels worden dan op een bamboe latje bevestigd.

 

De vaandels worden dan op een speciaal van zand gemaakt stupa gestoken samen met vaandels met je eigen teken van je geboortejaar. Op dat moment kan je een gebedje doen om de Boeddha geluk en voorspoed te vragen.                                       Foto: ©Patchaneeboon Charoenpiew

Op dit moment wordt het zand voor deze stupa gewoon gekocht. Vroeger echter gingen de mensen de dag ervoor in een rivier zand in kommen scheppen en naar de tempel brengen. Dit zand werd dan verder gebruikt bij tempelconstructie of -reparatie. Op die manier konden arme mensen ook een geschenk aan de tempel geven en helpen bij de bouw.

Van de meegebrachte bloemen worden mooie bloemstukjes gemaakt.

 

Alles gebeurt in een rustige ontspannen sfeer, en er is genoeg gelegenheid om even bij te kletsen.

 

Fotos genomen bij Wat Pa Dua, en het ontmoetingscentrum in Sansaikom, Saraphi, Chiang Mai, Thailand op 15.04.2017.

Foto’s: ©Lode Engelen 2017

 

 

 

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 148 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*