Songkran. de grootgeneraal en het droogmaken

Erik Kuijpers, Songkran, Droogmaking
Krijgt het Songkran-volk straks billenkoek?

Meld je, Leeghwater, Lely en Cruquius!

 

Weet je dat nog van school, ‘Droogmakerij’?

De eerste was het Achtermeer nabij Alkmaar; daarna Egmondermeer, Bergermeer en we kennen allemaal de Beemster. Hollands glorie, 16e eeuw, met aan het roer baljuw en schout. De VOC-mentaliteit ! Al bestond de VOC nog niet in 1533.
Men was het water zat! Er was geen inspraak, geen tegenspraak en ook geen artikel 44 want zover reikten de wetboeken niet. De goegemeente zag het nut in van een maatregel en droog gingen ze.
Droogmakerij, van school, dat weet ik nog. Drooglegging? Nee, dat woord betekende wat anders. Daar werd niet over gepraat op de R.K. Basisschool St. Franciscus Xaverius (de broedersschool) te Haarlem-Oost aan de Nagtzaamstraat.

En nu Thailand. Dat staat voor de grootste droogmakerij uit zijn geschiedenis. Het Meer van Songkran.

Geen ‘twee emmertjes water halen’

Want het is serieus gesteld in dit land. De grootste droogte sinds mensenheugenis lees ik.

Drinkwater is er genoeg, het water hoeft niet op rantsoen, maar er is wel ernstige droogte in vele parken; landbouwers mogen geen tweede teelt van rijst aanleggen, kanalen worden bewaakt door bewapende militairen anders gaan dorpsmensen elkaar met riek en vlegel te lijf, er is uiteraard ook ernstig brandgevaar, kortom, of we as-je-blieft niet met water willen gooien met songkran.

Elkaar besprenkelen mag, graag zelfs, met water of ‘nam hom’ :

 

Erik Kuijpers, Songkran, droogmaken

 

Maar dit wordt ernstig afgeraden:

 

Erik Kuijpers, Songkran, droogmaken

 

Gaat het volk luisteren naar de smeekbede van de grootgeneraal? Zal ik het verklappen? Am-me-hoe-la, dat wordt het. Aan de laars lappen want anders kun je je laarzen wel weggooien.

Nee, dat wordt helemaal niks en het water afsluiten mag ook niet want dan blijven de toeristen weg.

Dus, heren Leeghwater, Lely en Cruquius, na jullie meesterwerk, het droogmaken van de Haarlemmermeer, vertrouw ik alleen jullie dit ‘mer à boire’ toe. De grootgeneraal zal je er dankbaar voor zijn.

Om het af te leren dan…

Nou, vooruit:

‘ Twee emmertjes water halen

Twee emmertjes pompen

Meisjes op de klompen

Jongens op hun houten been

Rij maar door mijn straatje heen ‘

Misschien wil Tino Kuis dat vertalen voor de Thaise mensen? En vergeet het ‘ras ras ras’ en de rest maar in dit land….

 

Bronnen:

Bangkok Post artikel http://www.bangkokpost.com/news/general/878980/a-songkran-with-no-water-it-s-not-a-soak

Foto traditioneel sprenkelen: Door ผู้สร้างสรรค์ผลงาน/ส่งข้อมูลเก็บในคลังข้อมูลเสรีวิกิมีเดียคอมมอนส์ – เทวประภาส มากคล้าย – Captured by uploader., CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2054333

Foto niet-zo-traditioneel sprenkelen: Door Takeaway – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6670475

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 651 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

6 Comments

 1. OK. Let op de alliteraties en de rijmwoorden…..sǒng róng khǒng. Allemaal ook met de toontekens….
  เอาน้ำมาสองถัง
  aow náam maa sǒng thǎng
  ปั๊มน้ำมาสองถัง
  Pàm náam maa sǒng thǎng

  ผู้หญิงบนร้องเท้าไม้
  Phôe:jǐng bon róng tháow máai
  ผู้ชายกับขาไม้ของเขา
  Phôe:chaai bon khǎa máai khǒng kháow

  ขับเข้าผ่านซอยของฉันเหอะ
  khàp khâow phàan soi khǒng chán hèu

  • Geweldig dank! Daar hebben ze niet van terug als de grootgeneraal het waterplassen gaat verbieden….

 2. ik vind Songkran ’n zwaar overgewaardeerd feest, met alle bijkomstigheden zoals dronken achter het stuur, ongelukken met watersmijters en eigenlijk verder alles wat Bouddha heeft afgeraden[want verbieden doet ‘ie niks].
  toen ’n paar jaar terug nog volop met die hogedrukspuiten werd gespoten ben ik al afgehaakt: te veel ongelukken hierdoor en ik hou teveel van het leven… bekijk maar het aantal doden tijdens de 5 dagen piek van 12-17 april!
  al jaren gaan wij naar ’n rustig plekje aan ’n strand in het zuiden waar het ‘feestgedruis’ hooguit 2 á 3 dagen duurt in het binnenland en daarna echt is afgelopen en waar we er dus hoegenaamd geen last van hebben, want op het strand is niemand er mee bezig!
  vroeger kreeg ik nog wel ‘ns ’n kopje water voorzichtig over m’n hoofd gegoten door ’n monnik, omdat dit de reiniging voor het nieuwe thaise jaar symboliseert en zoals het generaties lang de gewoonte was voordat het massatoerisme de overhand nam en het feest ridiculiseerde…
  ook hierin schieten de thai hun doel ver voorbij; ik bemoei me er niet meer mee want míjn nieuwjaar is al ’n paar maanden geleden begonnen…

  • overigens waren de hollandse wateringenieurs al jaren geleden hier om hun diensten aan te bieden in Thailand’s water-huishouding, maar ze gingen onverrichter zake terug omdat ze geen geld zonder faktuur over wilden maken… te veel geld blijft kleven aan diverse thaise handjes en daarom zitten ze nu met ’n giga-probleem wat elk jaar erger lijkt te worden!

 3. Ook hier draait het allemaal weer om geld. Songkran dit jaar overslaan zou het meest logisch zijn gezien de droogte in reeds tietallen provincies, maar oh jee, dan blijven de toeristen weg (volgens de TAT). Dat laatste lijkt me overigens onzin want mensen boeken geen vakantie naar Thailand speciaal om er Songkran te vieren. Met of zonder Songkran, toeristen komen toch wel. En ik ben het met je eens dat het verzoek van Generalisimo om tijdens hat feest spaarzaam met water om te gaan ronduit lachwekkend. Ik zie het al helemaal voor me: ‘Dit jaar vullen we onze watergun maar drie keer en daarna gaan we naar huis. Spaarzaam met water heeft de generaal gezegd en daar houden we ons aan”.
  Mijn vrouw en ik proppen onze koelkast vol en gaan de deur niet uit. Net als vorig jaar. En het jaar daarvoor…en daarvoor…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.