Soedan: Rapid Support Forces claimen de controle over het presidentieel paleis

(CNN) Drie mensen zijn gedood in openlijke gevechten te midden van langdurige spanningen tussen de militaire en paramilitaire groeperingen van Soedan.

Volgens getuigen vonden er schermutselingen plaats rond het presidentieel paleis en het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoum.

De paramilitaire Rapid Support Force (RSF) beweerde de controle te hebben over het presidentieel paleis en verschillende luchthavens.

De De groep zei dat het wraak nam op een militaire verrassingsaanval op een van hun bases.

Maar de militaire chef van Soedan zei dat “alle” strategische militaire bases onder militaire controle stonden.

“Niemand is erin geslaagd het leger opperbevel te geven en alle strategische bases zijn onder controle”, zei Abdel Fatah al-Burhan in een verklaring.

Het Soedanese leger zei dat het tegen de RSF in Khartoum vocht en beschuldigde de groep van een “verraderlijk complot” tegen het land.

De Soedanese artsenvakbond maakte melding van ten minste drie burgerdoden bij de schermutselingen.

Ondertussen vertelden medische bronnen in een ziekenhuis in het centrum van Khartoum zaterdagmiddag aan CNN dat tientallen burgers en militairen gewond waren geraakt in het ziekenhuis in de afgelopen uren.

Het leger heeft de leiding over Soedan sinds een staatsgreep in 2021 die een einde maakte aan een machtsdelingsregeling die tot stand kwam na de afzetting van oud-president Omar al-Bashir.

Er zijn gesprekken gaande om de RSF in het leger te integreren als onderdeel van een poging om de burgerregering terug te draaien, maar bronnen vertelden CNN dat er spanningen zijn over wie de senior partner in de fusie zal zijn.

READ  Oorlog in Oekraïne: kinderen gedood bij nieuwe raketaanval op Kiev

Internationaal roept op tot ‘onmiddellijk staakt-het-vuren’

Te midden van een onstabiele en onzekere situatie ter plaatse, wordt er alom geroepen tot kalmte.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft het uitbreken van gevechten krachtig veroordeeld.

Hij riep de leiders van de RSF en de Soedanese strijdkrachten op om “onmiddellijk de vijandelijkheden te staken, de vrede te herstellen en een dialoog te beginnen om de huidige crisis op te lossen”. Elke verdere escalatie van de gevechten zou verwoestende gevolgen hebben voor burgers en een toch al precaire humanitaire situatie verder verslechteren. staat van het land.”

“Politieke en militaire partijen moeten een rechtvaardige politieke oplossing voor de crisis vinden”, zei de Afrikaanse Unie in een verklaring.

De Nationale Umma-partij van Soedan heeft ook een soortgelijke eis gesteld. De islamitische politieke partij deelde een verklaring met een lijst met punten gericht op leiders van beide partijen, waaronder een “onmiddellijk staakt-het-vuren op alle locaties” en voor beide partijen om “hun eerdere posities van vóór het conflict” te herstellen.

De Amerikaanse ambassadeur in Soedan zei dat hij zich schuilhield te midden van schermutselingen in de hoofdstad.

“Ik kwam gisteravond laat aan in Khartoum en werd wakker van de zeer verontrustende geluiden van geweerschoten en gevechten”, zei ambassadeur John Godfrey in een tweet.

Ondertussen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat de situatie in Khartoum “kwetsbaar” was toen een verslaggever hem tijdens een persconferentie in Vietnam om commentaar vroeg.

“De belangrijkste partijen in Khartoum bereikten een paar weken geleden een zeer belangrijke raamovereenkomst over de overgang naar een burgerregering. Er is echt vooruitgang geboekt bij het proberen om dat vooruit te helpen”, zei Blinken zaterdag.

READ  'Super Mario Bros. Movie' is de 10e animatiefilm die wereldwijd de grens van $1 miljard heeft overschreden.

Aanvullende berichtgeving door Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *