Hoezo slaperig? Nongkhai!


Nongkhai, Erik Kuijpers, Naga
Voormalige city hall, Nongkhai

.

Een reeks namen….

En wat een rij namen: Nong Khai, Amphoe Muang Nong Khai, Ban Mi Chai, Changwat Nang Khai, Changwat Nong Khai, Hnohnggai, Michai, Muang Nawng Kai, Muang Nong Khay, Mueang Nong Khai, Naung Khai, Nawng Kai, Nong Hai, Nong Kai…en meer.

Dan zegt men op internet “Slaperig stadje aan de Mekong”. Die moeten dan maar eens aan komen hier. Al moet ik eerlijk zeggen dat een nachtleven hier ontbreekt.

Geschiedenis

Honderden jaren lang behoorde Nongkhai tot het koninkrijk Lan Xang wat betekent ‘een miljoen olifanten’. Die tijd loopt van 1353 tot 1694. Siam komt in beeld eind 18e eeuw.

In 1827 gaf Koning Rama III het recht de ‘muang’ Nongkhai te vestigen en gaf het de status van ‘monthon’ (provincie, regio, gebied, in Thais schrift มณฑล ), een bovenprovinciale bestuurslaag waartoe ook behoorden Loei, Khon Kaen, Sakon Nakhon, Nakhon Phanom en het gebied Vientiane.

Toen de Fransen in 1893 delen van Laos inpikten werd de monthon verplaatst naar de nieuwe provincie Udon Thani en restte Nongkhai de status van provincie. In 1892 vond bestuurlijke herindeling plaats en in 1932 werden de monthons afgeschaft.

Over de invasie van ongerelde troepen uit China, de Haw of Ho (1865-1890), is in Trefpunt Thailand eerder al eens geschreven. In Nongkhai staat een monument voor de gevallenen.

Nongkhai, Erik Kuijpers, Naga
Beeldentuin Sala Keew Ku, Nongkhai

Bezienswaardigheden

De beeldentuin Sala Keew Ku is een trekpleister maar ook de dekenale tempel Wat Phochai (met het vereerde beeld Luang Por Phra Sai) en andere tempels in de stad.

Naast de campus ten zuiden van de stad staat het aquarium met vissen uit de Mekong en er is een fiets- en brommerpad van ettelijke kilometers lang vanaf het oude station (westelijk van de stad) langs de rivier naar enkele kilometers ten oosten van de stad.

De bekende overdekte Tha Sadeth markt moet genoemd worden met de grote OTOP-winkel, een overdekte middagmarkt hartje stad, en de aansluitende promenade langs de rivier.

Nongkhai, Erik Kuijpers, Naga
Aquarium nabij de campus, Nongkhai

Provinciehoofdstad

De provincie is in 2011 gehalveerd toen het gebied Bungkan de 76e provincie van Thailand werd.

Als provinciehoofdstad en grensplaats biedt Nongkhai alle (overheids)diensten waaronder een ‘immigration’, de grote banken, een ‘customs’ en drie ziekenhuizen. Makro en Lotus zijn ook aanwezig.

De stad heeft 60.000 inwoners, de provincie rond een half miljoen.

Het is het eindstation van de trein Bangkok-Nongkhai, per bus kun je naar de belangrijkste plaatsen in het land en de luchthaven Udon Thani is maar 50 km weg. Laos is te bereiken via de brug.

Nongkhai, Erik Kuijpers, Naga
Treinstation, Nongkhai

Naga!

Wat ik nog moet noemen is ‘Naga’, de vuurspuwende draak die in oktober zijn verlichte bubbels naar de oppervlakte van de Mekong spuugt. Tienduizenden mensen komen in de regio Phon Phisai dat bekijken en dan is in Nongkhai de najaarsmarkt te bezoeken.

Boze tongen zeggen dat er geen draak is en dat het methaanbubbels zijn maar dat is natuurlijk niet waar……

 

Weblinks:

Lan Xang; ‘laan chaang’ een miljoen olifanten, rijk in het huidige Laos; https://nl.wikipedia.org/wiki/Lan_Xang

Sala keew ku; https://en.wikipedia.org/wiki/Sala_Keoku

Haw/Ho oorlogen; https://en.wikipedia.org/wiki/Haw_wars

Naga fireballs; de mythe doorgeprikt; https://en.wikipedia.org/wiki/Naga_fireball

Foto’s

Oude city-hall; Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2156612

Aquarium, naast de campus aan de zuidkant van de stad; GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16522657

Nieuwe station; CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26719631

Sala Keew Ku (sala keoku en meer varianten); ศาลาแก้วกู่

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20313331

 

 


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Bezoek ieder geval de beeldentuin en overnacht in het schilderachtig gelegen Mutmee Geusthouse aan de Mekong. Echt een aanrader,

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.