Sjamaan, rijst, big, kip, eend, opium


Ontmoeting met een Sjamaan in Laos

Laos? Dat mag je wel zeggen. Liefst tien meter over de grens op de berg Doi Patang ( provincie Chiang Rai ), langs een gevaarlijk steil naar beneden lopend smokkelpaadje ontmoeten we hem. Een echte sjamaan uit het dorp beneden in het dal in Laos. Een van de dorpsbewoners is ernstig ziek, en heeft de hem ingeschakeld om contact op te nemen met de geesten en hen om hulp en genezing te vragen. De sjamaan heeft een beter contact met de geestenwereld dan de monniken. Hij is door generaties voorgangers opgeleid om dit soort genezings-rituelen uit te voeren. De sjamaan heeft nog vier helpers meegenomen om alle benodigdheden naar boven te brengen.  Een levend varkentje bijvoorbeeld. Dat bergopwaarts sjouwen is geen sinecure. En bergopwaarts moet het. Want precies deze plaats is uitgekozen omdat de geesten er vaak rondhangen. Zij zoeken blijkbaar hogere sferen op en dus moeten ze daar ook gemakkelijker te bereiken zijn.

IMG_0947

 

Bij dit ritueel worden de geesten gunstig gestemd door een eend, een zwarte kip, een speenvarken en een zak rijst te offeren die door de zieke man aan de sjamaan en zijn assistenten zijn meegegeven. De dieren moeten ter plaatse op de rotsen worden geslacht anders heeft het ritueel minder kracht.

 

 

IMG_0944

Een van de helpers maakt een houtskool vuurtje aan waarop na de ceremonie de offerandes kunnen grillen. Dit maal wordt mee teruggenomen naar de zieke man en zijn familie. Het voedsel heeft door toedoen van de geesten een krachtige genezende werking gekregen.

 

IMG_0997

 

De strooien mooi aangeklede pop stelt de absente  zieke man voor. Hij is immers te zwak om zelf bergopwaarts te gaan. De geslachte dieren worden een tijdje door wierookstokjes van de juiste geur voorzien. De sjamaan is intussen bezig aan een urenlange gebedssessie, hardop uitgesproken en af en toe onderbroken om krachtig op een hoorn te blazen. Het hoorngeschal krijgt door de overhangende rotsen een mooie galmende klank. Dat alleen al moet een gunstige invloed hebben op de geesten.

IMG_0995

 

Het zijn niet willekeurige gebeden waarmee de sjamaan de geesten aanroept. Ze staan netjes uitgeschreven in de boekjes die hij mee naar boven heeft gebracht. Terwijl de sjamaan de gebeden richting hemel stuurt, hebben de helpers niet veel om handen. Ze kunnen rustig een pijpje opium opsteken om in een soort trance mee te genieten van de gebeden.

De rook van de opium geeft iedereen een zalig gevoel. De sjamaan gaat met nog meer ijver door met het toeroepen van de geesten.IMG_0932

Zodra die gevonden zijn en hebben beloofd te helpen kan er begonnen worden met het roosteren van de geslachte offerdieren. Daarna aanvaardt het gezelschap de niet geheel ongevaarlijke tocht naar het dorpje beneden in het dal. Ik heb die afdaling niet aangedurfd om te kijken of de zieke man weer beter is geworden. Ik ben echter zeker van dat dit het geval is. We hebben hier per slot van rekening een heel krachtige en behulpzame geestenwereld waar je in tijden van nood altijd op kunt rekenen.

 


Lode Engelen
Over Lode Engelen 259 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Een pareltje van een reportage. Mooie beelden en een duidelijk verhaal zonder morele oordelen of vooroordelen. Zo geniet ik er tenvolle van en kan ik me precies voorstellen zoals het is.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.