Situatie Phuket onhoudbaar. Toeristensector wil open, regering ligt dwars

De lokale overheid van Phuket maakt plannen om in oktober het eiland weer open te stellen voor gevaccineerde buitenlandse bezoekers. Dit ondanks de weerstand daartegen van de kant van de nationale overheid.

Om tijdig voldoende groepsimmuniteit te bereiken, hebben de belangrijkste ondernemers van het resort eiland voorgesteld om de financiële middelen op te hoesten om 70 procent van de bevolking te vaccineren, zonder te wachten op het vaccinatieproces van de overheid. Hoewel eerder deze maand door de regering afgewezen, blijven toeristische exploitanten van Phuket vasthouden aan het idee dat dit de aangewezen weg is om de economie van het eiland nieuw leven in te blazen. Nooit tevoren bevond die zich op een dergelijk dieptepunt.

“We zullen daarop blijven aandringen en vasthouden aan heropening van het eiland. Het is de enige manier voor Phuket om te overleven”, aldus Bhummikitti Ruktaengam, voorzitter van de Phuket Tourist Association in een interview met Thai Enquirer.

Op dit moment zijn de stranden van Phuket leeg.

De associatie heeft daarbij de steun van de lokale overheid. Die heeft voorgesteld om de meerderheid van de bevolking van boven de achttien jaar vóór de start van het hoogseizoen op 1 oktober te vaccineren. Dat zou duizenden reeds gevaccineerde Europeanen die er normaliter overwinteren of vakantie houden in staat stellen dat dit jaar ook weer te doen.

Ook wil het eiland dat de verplichte 14-daagse quarantaine, die veel buitenlandse reizigers ervan weerhoudt Thailand te bezoeken, geschrapt wordt. Maandenlang hield de Thaise regering echter voet bij stuk door te stellen dat de quarantaine verplicht is voor alle bezoekers. Maar vorige week leek het erop dat premier Prayut Chan-o-cha water bij de wijn wilde doen, toen hij meldde dat er nu een speciale ontheffing voor Phuket wordt overwogen.

Premier Prayut Chan-o-cha

Om de doelstelling van dit plan, met de toepasselijke naam “Phuket First October’’ te halen, moet het plan vóór april door de regering worden goedgekeurd. Uit een eerste onderzoek blijkt dat ongeveer 250.000 burgers een maand voor de voorgenomen heropening moeten zijn ingeënt om groepsimmuniteit te verkrijgen. Dat betekent dat er in juni moet worden begonnen  dagelijks 2000 personen in te enten. De komende weken wordt door de initiatiefnemers meer gedetailleerd onderzoek afgerond om het exacte aantal doses dat nodig is vast te stellen.

Vorige maand al werd er een vergadering belegd tussen de belangrijkste toeristische exploitanten van het eiland en vertegenwoordigers van drie vaccin bedrijven: Sinovac, Moderna en Sputnik V. Aan hen werd gevraagd wanneer ze verwachten dat hun vaccins door de Thaise Food and Drug Administration zullen worden goedgekeurd. Vorige week woensdag arriveerden de eerste 200.000 doses van het Sinovac vaccin in Thailand, dat vooralsnog alleen in noodgevallen gebruikt mag worden.

Sinovac vaccin op weg naar Thailand

Ondertussen werd er eveneens een onderzoeksteam opgezet om te bepalen welke landen tegen de tijd van het hoogseizoen hun vaccinatieprogramma’s voldoende hebben uitgevoerd. Dit om de toeristische doelgroepen zo exact mogelijk te bepalen, als de nationale overheid – zoals nog altijd wordt gehoopt – straks groen licht geeft.

“Onze boodschap is sinds het begin niet veranderd. We houden vol dat dit plan de enige uitweg is voor Phuket”, aldus Bhummikitti. “Als de regering denkt dat ons voorstel niet werkt, zal ze wel met een andere oplossing moeten komen.”

De Covid pandemie heeft een verwoestend effect gehad op de economie van het eiland. In 2019 trok het 14 miljoen buitenlandse bezoekers. In 2020 daalde dat aantal tot 3,8 miljoen. Na de tweede uitbraak in 2021 liep dat nog verder terug.

Kata beach voor de COVID pandemie, Phuket hoopt dat in het najaar de toeristen weer terugkomen.

De gemiddelde bezettingsgraad in hotels is gedaald tot rond de 8 procent. In 2019 was dat nog rond de 60 procent. Volgens Anthony Lark, voorzitter van de Phuket Hotels Association hebben de meeste hotels een bezettingsgraad van 25-30 procent nodig om kostendekkend te zijn.

Voor de lokale bevolking, die voor een groot deel in de horeca werkt, zijn de gevolgen rampzalig. “Geschat wordt dat 90 procent van de inkomsten van gezinnen en alleenstaanden op Phuket rechtstreeks verband houden met het internationale toerisme”, aldus Lark. Hij schatte dat 80.000-100.000 mensen inmiddels hun baan kwijt zijn.

Een onderzoek van de Prince of Songkla University toont aan dat als de economie niet opnieuw wordt opgestart, het inkomen per hoofd van de bevolking op Phuket tussen februari en september dit jaar naar verwachting zal dalen tot THB 1.984 per maand. Dat zou beteken dat een meerderheid van de eilandbewoners onder de armoedegrens van THB 3.044 per maand zal worden gedreven.

Inmiddels werd wel de vismarkt in Samut Sakhorn, waar de tweede uitbraak in Thailand plaatsvond, enkele dagen geleden opnieuw opengesteld. Het is daar nu weer business zoals gewoonlijk.  

Ook op Trefpunt Azië: Sino-Portugese Architectuur in Phuket

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Mocht het land weer open gaan voor toerisme in het najaar, dan zal de bezoeker zich kunnen vargapen aan een kerkhof van hotels, restaurants en andere toeristische voorzieningen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*