De Sirene van het Noordereiland (1) – Maze


Verleidster Maze

 

Na traag stromend door oneindig laagland, een zilveren lint meanderend door groene uiterwaarden, omzoomt de Maas het Noordereiland. Vanaf de Erasmusbrug kijk ik op haar neer. De zon hult haar in een parelend feestgewaad. De visdiefjes met hun rode snavels en zwarte petjes duiken in haar water om zich tegoed te doen aan de rijke dis, die zij ruimhartig voor hen heeft aangevoerd. Langs haar oever gakken de nijlganzen met gestrekte nekken luidruchtig naar de voorbijganger die te dicht bij hun pluizige jongen komt. In de verte verbindt de Willemsbrug het eiland met de stad, aan de andere kant verrijst de Hef, majestueus icoon van Rotterdam, een sieraad dat haar schoonheid accentueert.

Chris Ebbe. Maze, Rotterdam
Lorelei van rots verdreven

Ooit woonde op de hoge rots Lorelei langs de oever van de Rhein een waternimf. Met haar droef gezang, haar schoonheid en golvende gouden haren betoverde zij de schippers. Zij vergaten het roer en sloegen met hun schip te pletter op de rotsen. De zoon van graaf Palatinus, nieuwsgierig geworden naar haar schoonheid, begaf zich met zijn schildknaap naar de Lorelei, werd door haar betoverd, voer met zijn bootje op de rotsen en verdronk. De schildknaap overleefde en bracht verslag uit. Overmand door woede en verdriet stuurde de graaf zijn mannen op haar af. De waternimf zag hen naderen en wierp zich van de rots. De Rhein nam haar voor eeuwig mee.

Voor eeuwig? Nee. Zij verschool zich bij een dam in de Rotte en noemde zich Maze.

 

Bron Lorelei (verhaal/illustraties) Johan Koler


Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.