Sinterklaas in Thailand

5 december in Thailand
Ik herinner me nog 5 december toen het voor mij de eerste keer was in Thailand met een ‘Sinterklaasavond’. Aan mijn toenmalige Thaise vriendin probeerde ik een stukje Nederlandse cultuur bij te brengen. Toen kon dat nog, zonder dat je voor racist werd uitgemaakt.
Ik wilde vertellen over Sinterklaasavond. Maar het werd één grote lachbui.

Probeer maar eens te vertellen over een oude man in een rood pak met een lange witte baard, die tezamen met zijn eveneens witte paard en ook nog geholpen door vijf zwarte Birmezen, die over de daken van huizen gaat rijden.

Berthy Jenner, Sinterklaas 1

Wel, dat was de eerste lachstuip. Toen die bedaarde probeerde ik uit te leggen dat kindervriend Sint en Piet cadeautjes door de schoorsteen gooien. Maar wat is dan een schoorsteen, vroeg mijn vriendin. Na mijn uitleg: een pijp op het dak die uitkomt in de kachel, rolde ze bijna voor de tweede keer van de bank. Wat zijn die farangs toch dom, dan verbranden de cadeautjes toch!

Berthy Jenner, Sinterklaas2

Toen ik vertelde dat er eerst hard op de deur gebonkt werd en een onzichtbaar iemand snoep over de vloer strooide, trok ze een bedenkelijk gezicht. Jij vertelde mij toch dat er in Nederland geen geesten zijn, zei ze mij.

Om het plezier weer terug te krijgen legde ik uit dat alleen lieve kinderen een cadeautjes krijgen en de stoute kinderen in de zak mee naar Spanje gaan. Dat was weer lachen toen ze zei: Hoe kan het dan dat jij hier in Thailand bent?

Je begrijpt wellicht dat ik op dit punt aangekomen maar met de uitleg over Sinterklaas gestopt ben en dat ik me 100 % zeker heb voorgenomen om op 25 december niet weer te gaan vertellen over een oude dikke man met baard, ook weer in een rood pak maar dan eentje met een drankprobleem.

 

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl