Singapore: Raffles gaat weer open

Om nostalgisch van te worden.

Na maandenlang gesloten te zijn geweest voor renovatie, heeft Raffles in Singapore haar deuren opnieuw geopend. Het hotel, genoemd naar Sir Thomas Stamford Raffles, stichter van Singapore, is een van de meest iconische in Zuidoost-Azië. Het dateert uit 1887 en werd precies een eeuw later tot nationaal monument verklaard. Tegenwoordig is het eigendom van de Accor-groep maar het werd gebouwd door de Sarkies broers uit het Verenigd Koninkrijk. Meedrijvend op de wereldwijde vleugelslag van een keizerrijk waar de zon nooit onderging, hadden deze broers enkele jaren daarvoor al het E&O hotel in Georgetown, Pinang geopend. Later voegden ze het Strand hotel in het toenmalige Rangoon aan hun keten toe. Ook deze twee hotels zijn pareltjes uit die koloniale tijden en te vergelijken met het oorspronkelijke Oriental hotel in Bangkok, dat jarenlang onderscheidingen kreeg als zijnde het beste hotel ter wereld.

Sommerset Maugham in Raffles

De Raffles in Singapore is wat sfeer en architectuur betreft ontegenzeggelijk een plaats die uitnodigt tot nostalgische overpeinzingen.  Onder  de prominente gasten uit de vorige eeuw behoren mensen zoals Charly Chaplin, Sun Yat Sen en wereldberoemde schrijvers zoals Sommerset Maugham en Rudyard Kipling. Van Joseph Conrad wordt verteld dat hij er de eerste gast was.

Over de Raffles doen heel wat verhalen de ronde  al zijn die vaak niet meer op waarheid te toetsen. Zo zou begin vorige eeuw een tijger de illustere hotelgasten zijn komen storen toen ze, met stijve bovenlip zoals dat toen hoorde,  aan de High Tea zaten. Hij zou ter plekke zijn doodgeschoten. Een ander pikante anekdote stamt uit de tijd dat de Japanners Singapore bezetten in februari 1942 en daarbij ook het hotel innamen. Tot hun verbazing voerden de gasten er met Engelse onverstoorbaarheid een laatste wals uit in de ball room. Ook beroemt de bar van het hotel zich er op de Singapore Sling (een cocktail op basis van gin) te hebben uitgevonden.

Met de renovatie waarin ruim aandacht is gegeven aan de nieuwste snufjes op het gebied van IT, hoopt het hotel nu weer volop mee te kunnen doen op de luxueuze en vaak zeer competitieve hotelmarkt.

 

 

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Een Singapore Sling bestellen en drinken is zeer de moeite waard in dit hotel. Of ze hem echt hebben uitgevonden weet ik niet, maar het ritueel, beter misschien, de ceremonie, is onvergetelijk. Hij wordt aan je stamtafel klaargemaakt, met gebruik van allerlei soorten instrumentarium (heb het niet precies meer voor me, sorry), door twee in tropisch tenue geklede bedienden. Het duurt een prettig stief kwartiertje. Kost een paar centen maar je had ook echt wat! Deze ervaring is van ongeveer tien jaar geleden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*