Singapore. Voorbeeld India inspireert homo-beweging Singapore

Redactie, Singapore, Homo-beweging, India
‘Positieve trend in Azie’

Homo’s en lesbo’s in Singapore voeren opnieuw actie tegen discriminerende wetgeving nu het ‘conservatieve’ voorbeeld India homoseksualiteit niet langer strafbaar stelt. In Singapore zijn seksuele relaties tussen mannen officieel nog steeds verboden.

Dat zou je niet verwachten, want Singapore geldt in economisch en cultureel opzicht als een moderne (stad-)staat. De wet die homoseksualiteit verbiedt stamt – net als de recentelijk in India afgeschafte – uit het Britse koloniale tijdperk. Van dat ‘souvenir’ willen homo-activisten af, ook al werd de wet maar hoogst zelden toegepast de afgelopen jaren.

Dat bewijst ook de grote toeloop bij de Pink Dot gay parade in het staatje van 5,6 miljoen inwoners, in juli voor het tiende achtereenvolgende jaar gehouden. De homobeweging in het land stelt dat nu India overstag is Singapore de ‘positieve trend’ in Azië in de benadering van homoseksualiteit moet volgen.

De politici in Singapore blijven vooralsnog achter de feiten aanlopen. In 2014 verwierp het Hooggerechtshof een bezwaarschrift tegen de huidige wet, waarbij werd gesteld dat het parlement zelf nieuwe wetgeving moet introduceren. Daar zijn politiek en landsbestuur huiverig voor. ‘De regering staat tussen twee vuren,’ zei minister van binnenlandse zaken K. Shanmugam. ‘De meerderheid van de bevolking wil dat de wet van kracht blijft, maar een groeiende minderheid is voor afschaffing,’

Redactie, Singapore, Homo-beweging, India

Zoals onder politici niet ongebruikelijk hulde Shanmugam zich in nevelen over zijn persoonlijke keuze. ‘De maatschappij moet zelf maar besluiten welke kant het op moet,’ zei hij. Om daar aan toe te voegen: ‘Wetgeving moet in de pas blijven met maatschappelijke veranderingen.’

De homobeweging ijvert voor precies dat en heeft intussen de steun van verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Zo roept een invloedrijke ambassadeur op tot voortgaande actie tegen de huidige anachronistische wet.

Bron: News24/City News

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.