Silicon Valley Bank werd overgenomen door de VS na een historisch faillissement

NEW YORK (AP) – Amerikaanse toezichthouders haastten zich vrijdag om beslag te leggen op de activa van een bank in Silicon Valley na een run op de bank, het grootste faillissement van een financiële instelling sinds Washington Mutual. Het stortte in op het hoogtepunt van de financiële crisis, meer dan tien jaar geleden.

Silicon Valley Bank, de 16e grootste bank van het land, stortte deze week in toen de spaarders – voornamelijk techwerkers en door durfkapitaal gesteunde bedrijven – zich haastten om geld op te nemen toen de bezorgdheid over de gezondheid van de bank toenam. Het was het op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis.

De bank had nauwe banden met industrieën en startups in Silicon Valley. Y Combinator, de startup-incubator die bedrijven als Airbnb, DoorDash en Dropbox lanceerde, heeft honderden ondernemers naar de bank verwezen.

“Dit is een dag des oordeels voor startups”, zegt Gary Tan, CEO van Y Combinator. “Honderden van onze oprichters vraag ik om hulp om dit op gang te krijgen. Ze vragen: ‘Moet ik mijn werknemers ontslaan?’

Dan schat dat een derde van de startups van Y Combinator ergens in de komende maand niet betaald zal krijgen als ze geen toegang hebben tot hun geld. Hij zei dat hij regelgevers en wetgevers zou vragen of startups in aanmerking komen voor financiële steun.

Silicon Valley is sterk blootgesteld aan de technologie-industrie Maar het is minder waarschijnlijk dat chaos zich verspreidt naar de bredere banksector dan in de maanden voorafgaand aan de Grote Recessie tien jaar geleden. De grootste banken – de banken die het meest waarschijnlijk een wijdverbreide economische ineenstorting zullen veroorzaken – hebben gezonde balansen en voldoende kapitaal.

In 2007, de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie De wereld was in shock nadat door hypotheek gedekte waardepapieren instortten in de waarde van onverstandige woningkredieten. De paniek op Wall Street leidde tot de ondergang van Lehman Brothers, een bedrijf opgericht in 1847. Doordat de grote banken een grote blootstelling aan elkaar hadden, stortte het wereldwijde financiële systeem in elkaar en werden miljoenen werkloos.

READ  De officier van justitie van Fulton County zegt dat de verkiezingen van 2020 deze zomer zullen plaatsvinden

De hele week heerste er onrust in de banksector en nieuws over de ellende van Silicon Valley Bank deed de aandelen van bijna alle financiële firma’s op vrijdag dalen, aandelen die sinds maandag al met dubbele cijfers waren gedaald.

Het faillissement van Silicon Valley Bank kwam met zo’n ongelooflijke snelheid dat sommige brancheanalisten vrijdag suggereerden dat het een goed bedrijf was en nog steeds een slimme investering. De leidinggevenden van Silicon Valley Bank probeerden begin vrijdag kapitaal aan te trekken en extra investeerders te vinden. De handel in de aandelen van de bank werd echter voor de openingsuren van de beurs opgeschort wegens extreme volatiliteit.

Kort voor 12.00 uur Eastern besloot de Federal Deposit Insurance Corporation de bank te sluiten. Opvallend is dat de FDIC niet wachtte tot het bedrijf werd gesloten om de bank over te nemen, wat typerend is voor de ordelijke sfeer van een financiële instelling. De FDIC was niet in staat om onmiddellijk een koper te vinden voor de activa van de bank, wat aangeeft hoe snel spaarders geld ophaalden.

Het Witte Huis zei dat minister van Financiën Janet Yellen “oplettend en attent” was. Het Witte Huis heeft geprobeerd het publiek gerust te stellen dat het banksysteem veel gezonder is dan tijdens de Grote Depressie.

“Ons banksysteem bevindt zich op een fundamenteel andere plaats dan tien jaar geleden”, zegt Cecilia Rouse, voorzitter van de White House Council of Economic Advisers. “De hervormingen die toen werden ingevoerd, zorgen echt voor het soort veerkracht dat we willen zien.”

Silicon Valley Bank had volgens de FDIC $209 miljard aan totale activa op het moment van het faillissement. Het is onduidelijk hoeveel van zijn deposito’s de verzekeringslimiet van $ 250.000 overschrijden, maar eerdere regelgevende rapporten hebben aangetoond dat de deposito’s van Silicon Valley Bank die limiet overschrijden. FDIC-stortingen onder de limiet van $ 250.000 zijn maandagochtend beschikbaar.

READ  Nuggets versloeg de 40 van LeBron James voor de allereerste Finals trip in WCF sweep of Lakers

De bank zag er dit jaar stabieler uit, maar kondigde donderdag plannen aan om tot 1,75 miljard dollar op te halen om haar kapitaalpositie te versterken. Dit stelde beleggers teleur en het aandeel daalde met 60%. Ze vielen vrijdag voor de opening van de Nasdaq, waar ze worden verhandeld, opnieuw.

Zoals de naam al doet vermoeden, was Silicon Valley Bank een belangrijk financieel kanaal tussen de technologiesector, zijn oprichters en startups, en zijn werknemers. Als een oprichter nieuwe investeerders wilde vinden of naar de beurs wilde gaan, werd het gezien als een goed zakelijk inzicht om een ​​relatie met een bank op te bouwen.

De bank, in 1983 opgericht door mede-oprichters Bill Biggerstaff en Robert Mediaris tijdens een pokerspel, heeft haar wortels in Silicon Valley omgevormd tot een financieringsbron in de technologiesector.

Bijna de helft van de Amerikaanse technologie- en gezondheidszorgbedrijven die vorig jaar naar de beurs gingen na het ontvangen van vroege financiering van durfkapitaalbedrijven, waren klanten van Silicon Valley, aldus de bank. Website. De bank is trots op de connecties van haar klanten met veel bekende technologiebedrijven, zoals Shopify, ZipRecruiter en een van de toonaangevende VC-bedrijven, Andreesson Horowitz, opgericht door webbrowser-pionier Marc Andreessen.

Bill Tyler, CEO van TWG Supply in Grapevine, Texas, zei dat hij zich vrijdag om 6.30 uur realiseerde dat er iets mis was toen zijn werknemers sms’ten dat ze niet waren betaald. TWG, dat slechts 18 werknemers heeft, heeft zijn cheques al verzilverd bij Rippling PEO, een payroll-serviceprovider die Silicon Valley Bank gebruikte. Hij maakte zich zorgen over hoe hij zijn arbeiders moest betalen.

“We wachten op ongeveer $ 27.000,” zei hij. “Het is al niet op tijd betaald. Het is al een gênante situatie. Ik wil geen werknemers vragen: ‘Hé, kunnen we wachten tot halverwege volgende week om betaald te krijgen?’

READ  All-Pro LB Bobby Wagner stemt ermee in om afscheid te nemen van Rams

Riplings CEO, Parker Conrad, getweet Het bedrijf zal de salarisadministratie verwerken via JPMorgan Chase. Maar de betalingen van de Silicon Valley Bank van vandaag, voegde hij eraan toe, “zijn niet verwerkt”, en de betrokkenheid van de FDIC heeft hem sceptisch gemaakt over de garanties die hij van de bank krijgt.

De banden van Silicon Valley Bank met de technologie-industrie hebben de problemen vergroot. Technologieaandelen hebben de afgelopen 18 maanden een klap gekregen Na een groeispurt tijdens de pandemie en ontslagen verspreidde zich over de industrie. Ook de durfkapitaalfinanciering is afgenomen.

Tegelijkertijd werd de bank hard geraakt door de strijd van de Federal Reserve tegen de inflatie en een agressieve reeks renteverhogingen om de economie af te koelen.

Naarmate de centrale bank haar benchmarkrente verhoogt, begint de waarde van obligaties, doorgaans een vast activum, te dalen. Dit is meestal geen probleem, maar als spaarders zich zorgen maken en hun geld beginnen op te nemen, moeten banken die obligaties soms verkopen voordat ze vervallen.

Dat is wat er gebeurde met Silicon Valley Bank, die $ 21 miljard aan zeer liquide activa moest verkopen om de uitstroom van deposito’s te dekken. Die verkoop resulteerde in een verlies van $ 1,8 miljard.

Ashley Turner, CEO van FarmboxRx, zei dat ze met verschillende vrienden heeft gesproken die zijn gesteund door durfkapitaal. Hij beschreef de vrienden als “buiten zichzelf” door het faillissement van de bank. De chief operating officer van Tyrner probeerde donderdag het geld van zijn bedrijf terug te krijgen, maar slaagde daar niet op tijd in.

“Een vriend zei dat ze vandaag niet betaald konden worden en huilde toen ze vanwege dit probleem 200 werknemers moesten informeren”, zegt Tierner.

___

Associated Press-schrijvers Michael Leitke, Cora Lewis en Matt O’Brien en Barbara Ortude hebben bijgedragen aan dit verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *