Silicon Valley Bank: Toezichthouders nemen de leiding terwijl falen angsten oproept

  • Door Natalie Sherman en James Clayton
  • BBC nieuws

Amerikaanse toezichthouders hebben Silicon Valley Bank (SVB) gesloten en de deposito’s van haar klanten beperkt in het grootste faillissement van een Amerikaanse bank sinds 2008.

De bewegingen komen wanneer het bedrijf, een grote geldschieter van technologie, probeert om geld op te halen om verliezen te compenseren door de verkoop van activa die getroffen zijn door hoge rentetarieven.

De problemen leidden tot terugtrekkingen van klanten en voedden de angst over de toestand van de banksector.

Ambtenaren zeiden dat de verhuizing was om “verzekerde deposito’s te beschermen”.

Silicon Valley Bank werd geconfronteerd met “onvoldoende liquiditeit en insolventie”, aldus banktoezichthouders in Californië, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. kondigde de overname aan.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), die over het algemeen deposito’s tot $ 250.000 beschermt. gezegd Het is verantwoordelijk voor ongeveer $ 175 miljard (£ 145 miljard) aan bankdeposito’s, de 16e grootste in de VS.

Bankkantoren gaan weer open en klanten met verzekerde deposito’s zullen “na maandagochtend” toegang hebben tot fondsen, zei het, eraan toevoegend dat geld dat wordt opgehaald door de activa van de bank te verkopen, naar onverzekerde deposanten gaat.

Vlucht van investeerders

Veel van de klanten van het bedrijf bevinden zich in die positie, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de toekomst van veel bedrijven met contanten die vastzitten op de bank.

afbeeldingsbron, Goede foto’s

afbeelding bijschrift,

De kantoren van de Silicon Valley Bank (SVB) werden gesloten omdat klanten hun geld zochten

Een andere oprichter van een start-up in de gezondheidszorg zei: “Drie dagen geleden hadden we een miljoen dollar op onze bankrekening… en dan gebeurt dit.”

Hij kon het geld 40 minuten voor de deadline overmaken naar een andere rekening. ‘Het was in afwachting. En vanmorgen was het het. Maar ik ken andere mensen die minuten na mij hetzelfde deden, en het was niet veranderd.’

“Het is een gekke situatie”, zei hij.

Corrigerende reactie

De daling kwam nadat SVB zei dat het probeerde $ 2,25 miljard (£ 1,9 miljard) op te halen om verliezen te dekken uit de verkoop van activa die werden getroffen door hogere rentetarieven, voornamelijk Amerikaanse staatsobligaties.

Het nieuws leidde ertoe dat investeerders en klanten de bank verlieten. Aandelen zagen donderdag hun grootste eendaagse daling, met een duik van meer dan 60% en een verdere daling in de handel na sluitingstijd vóór de handelsstop.

Bezorgdheid dat andere banken met soortgelijke problemen te maken zouden kunnen krijgen, leidde op donderdag en vroege vrijdag tot een wijdverbreide uitverkoop van bankaandelen wereldwijd.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei vrijdag in Washington dat ze “zeer zorgvuldig” de “recente ontwikkelingen” van Silicon Valley Bank en anderen in de gaten hield.

Later had hij een ontmoeting met de belangrijkste banktoezichthouders, waar het ministerie van Financiën zei dat het “het volste vertrouwen uitspreekt dat de banktoezichthouders passende maatregelen zullen nemen als reactie en dat het banksysteem veerkrachtig blijft”.

afbeeldingsbron, Goede foto’s

afbeelding bijschrift,

Janet Yellen sprak haar vertrouwen uit in het herstel van de bankensector

SVB reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Het bedrijf, een belangrijke geldschieter voor beginnende bedrijven, is de bankpartner voor bijna de helft van de Amerikaanse, door durfkapitaal gesteunde technologie- en gezondheidszorgbedrijven die vorig jaar op de beurzen noteerden.

Het bedrijf, dat in 1983 begon als een Californische bank, is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Het heeft nu wereldwijd meer dan 8.500 mensen in dienst, hoewel de meeste activiteiten in de Verenigde Staten plaatsvinden.

Maar de bank staat onder druk omdat hogere tarieven het voor start-ups moeilijker maken om geld op te halen via particuliere fondsenwerving of aandelenverkoop, en meer klanten deposito’s opnemen.

In Silicon Valley waren de weerkaatsingen van de ineenstorting wijdverbreid, terwijl bedrijven worstelden met vragen over wat de ineenstorting betekende voor hun financiën.

Bedrijven die geen direct bedrijf hebben, werden getroffen, net als de klanten van Rippling die met salarissoftware werkten en SVB gebruikten. Het waarschuwde dat lopende betalingen vertragingen zouden kunnen oplopen en zei dat het zijn activiteiten naar een andere bank zou verplaatsen.

De Britse dochteronderneming van SVB zei vanaf zondagavond failliet te gaan.

De Bank of England zei dat Silicon Valley Bank UK tijdelijk zou stoppen met het doen van betalingen of het accepteren van deposito’s, een stap die het mogelijk zou maken om individuele deposanten tot £ 85.000 uit te betalen uit de Britse depositoverzekering.

“SVBUK heeft een beperkte aanwezigheid in het VK en geen kernactiviteiten die het financiële systeem ondersteunen”, voegde de BoE eraan toe.

afbeeldingsbron, Goede foto’s

afbeelding bijschrift,

Silicon Valley Bank, geleid door Chief Gregory Becker, heeft de technologiesector geholpen en is de afgelopen tien jaar snel gegroeid.

De ineenstorting van de SVB is niet alleen een grote klap voor de technologiesector, maar heeft ook geleid tot bezorgdheid over de bredere risico’s waarmee banken worden geconfronteerd, aangezien een snelle stijging van de rentetarieven de obligatiemarkten treft.

Centrale banken over de hele wereld – waaronder de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England – hebben het afgelopen jaar de financieringskosten fors verhoogd in een poging de inflatie te beteugelen.

Maar wanneer de rente stijgt, daalt de waarde van bestaande obligatieportefeuilles doorgaans.

Die dalingen betekenen dat veel banken op aanzienlijke potentiële verliezen zitten – hoewel de waardeverandering meestal geen probleem is, tenzij andere druk bedrijven dwingt om aandelen te verkopen.

Aandelen van enkele grote Amerikaanse banken herstelden zich op vrijdag, maar de uitverkoop trof kleinere bedrijven, waardoor Signature Bank en andere namen gedwongen werden de handel stop te zetten.

De technologiezware Nasdaq daalde 1,7%, de S&P 500 daalde 1,4% en de Dow daalde 1%.

Grote Europese en Aziatische indices daalden ook, waarbij de FTSE 100 1,6% daalde.

Alexander Yogum, analist aandelenonderzoek bij CFRA, zei dat banken die gespecialiseerd zijn in afzonderlijke sectoren, worden gezien als kwetsbaar voor snelle opnames, zoals de SVB heeft getroffen.

“Silicon Valley Bank zou geen geld hebben verloren als ze geen geld hadden om terug te geven aan hun klanten”, zei hij. “Het probleem is dat mensen geld willen en ze hebben het niet – ze investeren het en die investeringen slinken.”

“Ik weet dat er veel angst is, maar het gaat zeker om het bedrijf”, zei hij.

“De gemiddelde Joe zou in orde moeten zijn”, voegde hij eraan toe, maar voegde eraan toe dat het voor technologiebedrijven nog steeds moeilijk zal zijn om geld in te zamelen. “Dat is niet goed”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *