Siam! Siam! Tour d’histoire met Erik Kuijpers, deel 7

Siam! Siam! Tour d’histoire, deel 7

Bron:

Voornamelijk: Siam, Land of the White Elephant: as it was and is.
George Blagden Bacon (1836-1879)

Godsdienstvrijheid

De missionarissen zowel aan rooms katholieke als aan protestantse zijde werden in het begin gewantrouwd. Onder koning Rama III kwam een decreet dat gelastte dat de kerken moesten worden gesloopt.

Koning Rama IV keek daar anders tegenaan en tenslotte liet Rama V, koning Chulalongkorn, in 1870 een pamflet verspreiden over godsdienstvrijheid. Voor de goede orde: de koning was niet gelovig.

Erik Kuijpers, Siam Siam7, document godsdienstvrijheid
…. het document ….

‘Met betrekking tot de kwestie van het zoeken en het naleven van een godsdienst die je tot steun kan zijn in dit leven is het een goede zaak en buitengewoon geschikt en passend dat allen van jullie, iedere persoon, dat moet onderzoeken en beoordelen voor hemzelf en volgens zijn kennis van zaken. En als je een godsdienst vindt, welke dan ook, of enige instelling of dweper, welke dan ook, die mogelijk jou tot voordeel kan strekken, met een steun die met jouw kennis in overeenstemming is, omarm die godsdienst dan met jouw hele hart. Niet oppervlakkig, niet op basis van giswerk, niet omdat iedereen het doet, of omdat het traditie is; en volg geen godsdienst waar je geen vertrouwen in hebt dat het goed is.

Wees niet bang en verbaasd om enkele gebeurtenissen, verzonnen wonderen, maar behoud het geloof en volg hen. Als jij een steun en toeverlaat hebt gevonden in een godsdienst en in een geloof dat mooi is en goed, behoud het dan met vreugde, volg de leer en het zal ieder van jullie voorspoed brengen. ‘

Erik Kuijpers, Siam 7, godsdienstvrijheid
koning Chulalongkorn met Egyptische heerser Abbas Hilm

 

Dit in schril contract met wat een veertig jaar eerder een Laotiaanse koning overkwam in een kooi. Maar de koning die dit pamflet laat uitgaan is de meest bewonderenswaardige heerser van zijn tijd.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.