Siam! Siam! Tour d’histoire met Erik Kuijpers 17

De heuvels bij Chantaboun, deel 2

1858; Henri Mouhot gaat het binnenland, de heuvels in.

 

 

Een begeleider erbij

‘ De goeie ouwe Apait heeft ingestemd dat ik zijn zoon in dienst neem, vooropgezet dat ik een half jaar loon, 30 ticals, vooruit betaal aan hem. Daarmee kan hij, bij verkoop van huis en peperveld, zijn schulden aflossen en rustig gaan leven in het berggebied.

Phrai is verrukt me te begeleiden en hele dagen met me door de bossen te lopen; ik ben niet minder blij met de afspraak want zijn kennis van het land en zijn levenslust, intelligentie en trouw aan mij zijn van onschatbare waarde.

De hitte wordt erger en erger en de thermometer stijgt naar 102 graden in de schaduw; jagen wordt lastig en soms onmogelijk behalve in de bossen.

Een paar dagen terug zijn we, gebruik makend van een korte periode van koeler weer, naar een waterval gegaan waar ik van hoorde; ze ligt in woesteingebied genaamd Prion, twaalf mijl van Komban. Na het bereiken van laatstgenoemde plaats liep ons pad anderhalf uur langs een bekoorlijke vallei, bijna zo glad als een gazon en geordend als een park.

Langzaam volgden we de oevers van een stroom door het bos heen en tussen twee bergen door en de stroom werd breder en breder naar gelang we bij de bron kwamen. Weldra kwamen we aan bij de waterval die in de regentijd echt een spektakel moet zijn.

Want dan valt hij omlaag van een immense loodrechte rotswand en vormt als het ware een ronde kuil, bijna 30 meter in diameter en twintig meter diep. Nadat de kracht van de woeste stroom is gebroken door het rotsbed ontstaat een tweede waterval van 10 voet, en verder naar beneden na een derde waterval van 15 voet komt het water in een groot bassin dat als in een spiegel de bomen en rotsen reflecteert.

Zelfs in het droge seizoen, de lente, loopt zij onder enorme granieten blokken door met genoeg capaciteit om enkele stromen te voeden.

Ik ben verbaasd dat mijn twee bediendes die last hebben van de warmte tijdens de lange tochten badderen in het koude water. Ze zeggen dat de bewoners altijd een bad nemen als het heet is. ‘

Steenhouwers

Erik Kuijpers, Siam 17‘ We zijn allemaal steenhouwers geworden. Dat wil zeggen, we gaan aan het werk om de afdruk van een onbekend dier in de oppervlakte van uit het water stekend graniet los te hakken. Een Chinees heeft in januari een zo idioot hoog bedrag daarvoor gevraagd dat ik het idee maar liet varen en genoegen wilde nemen met een afdruk in was, maar Phrai stelde me voor het werk aan te pakken en door onze gezamenlijke inspanning is het geklaard.

De Siamezen hebben het er niet zo op dat ik me meng in deze bezigheden en hun achterdocht wordt nog eens versterkt als ik per ongeluk een witte aap dood; maar als het dier eenmaal ontveld is eten ze maar wat graag een stuk vlees want zij kennen aan dat vlees grote medicinale waarde toe. ‘

Mieren en bloedzuigers‘

De regentijd komt er nu echt aan; meer en meer komen stormen op ons af en het rommelen van de donder is beangstigend.Erik Kuijpers, Siam 17

Er zijn meer insecten dan anders en de mieren, die een veilige plek zoeken, komen onze vertrekken binnen en zijn de pest voor mijn verzameling om niet te spreken van mij en mijn kleren. Ze hebben in een enkele nacht enkele boeken en kaarten verslonden.

Er zijn gelukkig geen muggen maar om dat te compenseren is er een kleine bloedzuiger die tijdens regen de stroompjes verlaat en de bossen teistert wat een uitstapje niet alleen lastig maar ook onaangenaam maakt.

Je moet ze bij tientallen van je afplukken en omdat er wel een aan de aandacht ontsnapt kom je onder het bloed thuis; mijn witte broek ziet er soms uit als die van een Franse soldaat….’

 

tref17 foto franse leger
Het Franse leger

Regentijd

‘ Je ziet nu minder dieren en dat is voor iedereen een teleurstelling.

Phrai en Niou hadden een overvloedig feestmaal aan het vlees van de apen en verdienden geld aan de verkoop van galblaas aan Chinese artsen in Chantaboun. De neushoornvogels zijn nu het bos in dus we kunnen niets vinden om de provisiekast aan te vullen behalve dan met hier en daar een geitebokje.

Op de berg leven grote herten maar je moet de hele nacht speuren om in hun nabijheid te komen. Er zijn weinig vogels te zien, geen kwartels, patrijzen of fazanten, en de enkele wilde hoen die je zo af en toe ziet is zo moeilijk te raken dat het verspilling is van tijd en munitie.

In dit deel van het land zeggen de Siamezen dat ze geen bananenbomen kunnen houden vanwege olifanten want die komen van tijd tot tijd uiit de bergen en doen zich te goed aan de bladeren.

Tijgers zijn in ruime mate aanwezig en jagen in de buurt van de huizen zodat je in de morgen de afdruk van hun grote klauwen ziet in het zand en in de klei aan de oever. Overdag gaan ze de bergen in waar ze schuilen in het kreupelhout. ‘

Afscheid met pijn

Helaas, over een paar weken zal ik afscheid moeten nemen van deze mooie bergen en zal ze waarschijnlijk nimmer meer zien. Ik ga daar spijt van krijgen. Ik heb enorm genoten van het jagen en van de wandelingen in dit gematigde klimaat. ‘

 

Toelichting

Tical; waardestandaard van edelmetaal, voorloper van het huidige betaalmiddel, de munt. De zilveren tical (15 gram) is de voorloper van de Thaise baht (15,16 gram goud voor juwelen, 15,244 gram voor de handel) en is gebruikt tot ongeveer 1930.

Fahrenheit naar Celcius; eerst min 32, dan delen door 9 en de uitkomst maal 5.

Plaatsnamen; niet teruggevonden. Waarschijnlijk namen in Mon-Khmer talen die lokaal werden gesproken.

 

Bron: Voornamelijk: Siam, Land of the White Elephant: as it was and is. George Blagden Bacon (1836-1879)Foto voetafdruk reptielen; dank aan geologievannederland.nl
Foto bloedzuiger; door Chris Schuster – Eigen werk, CC BY-SA 2.0 de, Commons.wikimedia.org
Foto Franse legerbroek; met dank aan forumeerstewereldoorlog.nl
Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland