Siam langs de Meinam (10)

Siam langs de Meinam, van de Golf tot Ayuthia in 1897

Royal Museum en Wat Cheng

 

Royal Museum / National Museum

Erik Kuijpers, Siam Meinam, Royal Museum, Wat Cheng
Royal Museum, Nationaal Museum, bangkok

 

Wij gaan naar het museum.

Het is het pronkjuweel van antiquiteiten van Bangkok en verschilt maar weinig van gelijkaardige gebouwen elders.

De leiding maakt volkomen duidelijk wat ze wil: het lofwaardig streven representatief te zijn voor Siam.

De hal met modellen geeft een volledig overzicht van de architectuur van tempels.

Vitrines tonen een verscheidenheid aan Boeddhabeelden en tempelornamenten in hout, steen, brons, zilver en stucwerk, ook van pagodes die al lang vergaan zijn.

Het meest waardevol hier is een verzameling heiligen in kostbare edelstenen en halfedelstenen.

Ze zijn gehakt uit kwarts, agaat, groene jaspis, sarder, beril, malachiet, lazuur en jade in diverse kleuren.

Natuurlijk stellen ze allemaal Boeddha voor.

Erik Kuijpers, Siam Meinam, Royal Museum, Wat Cheng
Royal Museum, National Museum, Bangkok

 

Verrassend te zien hoe de slijpers met zoveel succes in dat harde materiaal hebben kunnen werken en de beeldjes een uitstraling hebben kunnen geven van sereniteit en goedheid met name in de gelaatsuitdrukking.

Het opmerkelijk zachte karakter van Boeddha is op een bijzondere manier tot uitdrukking gebracht in deze harde steen.

Zijn leven was zonder gebreken en daarom zijn alle beeldjes kristalhelder waarmee men zijn puurheid en heiligheid wil aangeven.

Er zijn meer ruimtes en een er van bevat de spiraalvormige top van een altaar dat wel 80 voet hoog is en toch niet het plafond raakt.

Er om heen en op iedere laag staan bronzen Boeddha’s en heilige objecten.

Onderaan staat een serie verfijnd gegraveerde, enorm grote slagtanden van olifanten van topkwaliteit.

 

Wat Cheng / Wat Arun

Erik Kuijpers, Siam Meinam, Royal Museum, Wat Cheng
Wat Cheng, Wat Arun, Bangkok

Het klimaat maakt ons suf; we lopen nergens heen behalve van de koets naar waar we in willen gaan. Nu gaan we naar de Wat Cheng maar de paarden houden ons op: ze zien een loslopende olifant.

De paarden zijn bang en wij moeten de koets uit want een loslopende olifant heeft in het verkeer de status van een Amerikaanse tram: men neemt voorrang. Eenmaal om de hoek zien ze de olifant niet meer en kunnen wij weer instappen.

Wat Cheng ligt op een terreein van 19 acres. Het bevat gebouwen en beelden waar wij er al veel van zagen zoals de slaapvertrekken voor de monniken, de luxe vertrekken voor hoger geplaatste mensen, een bibliotheek en een grote verzamelijng monsters, griffioenen, dwergen en reuzen alsmede andere fantastische dieren die langs de vijvers staan of poorten bewaken.

De pagode

De pagode zelf is de meest indrukwekkende van Siam. De stenen buitenkant is behangen met tegels, Chinese borden en schalen  van geglazuurd aardewerk en porselein.

 

Erik Kuijpers, Siam Meinam, Royal Museum, Wat Cheng
Wat Cheng, Wat Arun, Bangkok

Daar waar een hoogte van 225 voet wordt bereikt staat een conische spits die aan alle kanten bewerkt is met geglazuurd aardewerk tot aan het topje.

Halverwege het gebouw staan groepen olifanten in aardewerk naast de zittende Boeddha. De slagtanden zijn zo geplaatst, dat ze een geheel vormen met de lijnen van het gebouw.

We kunnen naar binnen en daar staan rijen figuren met heel lange armen en ieder beeld, iedere beweging doet ons denken aan Gautama. Deze hal leidt de blik naar boven, naar het Nirwana.

Buiten bedelen kinderen en wij geven klein geld en zij brengen ons stukjes tegel en hun ouders serveren hete thee en biscuit.

Tuin en de omgeving houden onze aandacht vast terwijl wij rusten in de schaduw van de bomen.

Toelichtingen

Bron: Siam on the Meinam, from the Gulf to Ayuthia, Maxwell Sommerville, 1897.

Royal Museum, thans National Museum, nabij Wat Phra Keow en Grand Palace; http://www.bangkok.com/attraction-museum/national-museum.htm

19 Acres, 7,7 Ha.

Faience;  geglazuurd aardewerk met de bedoeling het op porselein te laten lijken.

Schwe Dagone in Rangoon; bedoeld is de Shewedagon tempel in huidig Yangon. https://en.wikipedia.org/wiki/Shwedagon_Pagoda

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland