Shows op de late avond gingen uit in de eerste herfst van de schrijversstaking

Honderden leden bezetten dinsdag een heel stadsblok in het centrum van Manhattan, uren nadat de vakbond die duizenden televisie- en filmschrijvers vertegenwoordigde, had aangekondigd in staking te gaan.

Schrijvers verzamelden zich buiten een NBCUniversal-evenement op Fifth Avenue en scandeerden “No deal, no content” en “Pencils down!!!” Ze droegen borden met leuzen als en “Spoiler alert: we zullen winnen.”

“Deze bedrijven maken onze industrie absoluut kapot”, zei Tony Kushner, de veelgeprezen toneelschrijver en scenarist van films als “Lincoln” en “The Fablemans”, over Hollywood-studio’s uit de piketlijn.

Het was een luide demonstratie van solidariteit die weergalmde langs de piketlijnen buiten de grote studio’s in Los Angeles. Maar de onmiddellijke gevolgen van de staking – die 15 jaar arbeidsvrede in de amusementsindustrie verbrijzelde en een groot deel van de lopende band van Hollywood zal sluiten – werd het meest acuut gevoeld in de wereld van de nachtelijke televisie, die onmiddellijk uitviel.

Dinsdagmiddag bracht NBC een verklaring uit dat de komende “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” begin april zal terugkeren. “Late Night with Seth Meyers” annuleerde een show die een interview met actrice Rachel Weisz zou bevatten, in plaats daarvan werd deze vanaf februari opnieuw uitgevoerd.

Nieuwe afleveringen van nachtelijke shows van Stephen Colbert en Jimmy Kimmel zijn ook opgeschort. “Saturday Night Live” heeft een nieuwe aflevering geannuleerd die gepland staat voor dit weekend met Pete Davidson als gastheer. NBC zei dat de show het 48e seizoen van de show niet zou beëindigen met een finale en zei dat “herhalingen tot nader order zullen worden gemaakt”.

Hoe lang nachtelijke talkshows uit de lucht zullen zijn, is een open vraag. Tijdens de laatste staking in 2007 keerden de late shows na twee maanden geleidelijk terug, zelfs toen hun schrijvers in staking gingen. (De staking duurde 100 dagen.)

READ  Will Lewis werd in de tweede ronde gepakt door de Titans na een vrije val in de NFL Draft

ABC’s late-night host, Mr. Kimmel, die tijdens die staking zijn personeel uit eigen zak betaalde, zei dat hij na jaren zonder stoom moest terugkeren. Zijn spaargeld.

David Letterman, die zijn CBS-late-nightshow heeft via zijn productiebedrijf Worldwide Pants, tekende een contract met de Writers Guild of America waardoor zijn schrijvers konden terugkeren naar de show.

Andere hosts – wiens shows eigendom zijn van mediahuizen – hebben dat geluk niet gehad. Dhr. Gastheren als Kimmel en Conan O’Brien keerden terug zonder hun schrijvers, en Camille probeerde hun shows samen te stellen zonder hun standaardmonologen. Dhr. O’Brien moest zijn toevlucht nemen tot tijdrovende trucs, zoals het ronddraaien van haar trouwring op haar bureau. Stelt een timer in op de functie.

Jay Leno, gastheer van “The Tonight Show”, maakte WGA-functionarissen boos door zijn eigen monolooggrappen te schrijven. “Een jood, een christen en een moslim lopen een bar binnen”, zei dhr. Zei Leno tijdens zijn openingsmonoloog, die bijna 10 minuten duurde. “De Jood zegt tegen de moslim: ‘Kijk, ik weet niet wat ze zeggen, want er is een schrijversstaking.’

De persoon, die sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoeligheid van de situatie, was de afgelopen weken betrokken bij teamoproepen om een ​​reactie te coördineren in geval van een staking.

In tegenstelling tot de zogenaamde nachtvete sinds de jaren negentig, deden de gastheren een gezamenlijke inspanning om te laten zien dat ze vriendelijk waren, zij het nog steeds competitief. Toen James Corden zich vorige week afmeldde voor “The Late Late Show”, was dat zo Een opgenomen fragment Waarin Dhr. Colbert, dhr. Fallon, dhr. Kimmel en dhr. Meyer was ook aanwezig.

READ  De gesprekken over het schuldenplafond zijn mislukt en de onderhandelaars dringen voorlopig aan op een pauze

De presentator van het NBC-programma om 12.30 uur, Mr. Meyers merkte de verwoesting op van de laatste staking in een divisie afgelopen weekend.

“Het treft niet alleen schrijvers”, zei dhr. zei Meijers Alleen video op internet. “Het treft al het ongelooflijke niet-schrijvende personeel bij deze shows.”

Hij zei dat hij een trots lid van de WGA was en sterk het gevoel had dat wat schrijvers vroegen “niet onredelijk” was.

“Als je me hier volgende week niet ziet, weet dan dat het niet iets is dat lichtvaardig wordt gedaan, en ik zal er kapot van zijn om je te zien,” zei hij.

Een staking zou aanzienlijk langer moeten duren voordat kijkers de resultaten van gescripte tv-programma’s en films zouden kunnen zien, aangezien hun productieproces maanden of zelfs meer dan een jaar zou kunnen duren. Maar de plotselinge stopzetting van zoveel producten is een klap voor een industrie die al werd opgeschrikt door de pandemie en de grote technologische veranderingen van de afgelopen jaren.

Het grootste probleem voor schrijvers is het salaris. Ze zeiden dat hoewel de televisieproductie de afgelopen tien jaar snel is gegroeid, hun vergoeding is gestagneerd. De vakbonden die schrijvers vertegenwoordigen, de oosterse en westerse takken van de Writers Guild of America, zeiden: “Het gedrag van de bedrijven heeft geleid tot een gig-economie binnen een vakbondsbestand, en hun standvastige houding in deze onderhandelingen verraadt een toewijding om het schrijversberoep verder te devalueren. .”

WGA-leiders noemden het moment “existentieel”, met het argument dat “het voortbestaan ​​van schrijven als beroep op het spel staat bij deze onderhandelingen”.

De Alliance of Motion Picture and Television Producers, die onderhandelt namens Hollywood-bedrijven, zei in een verklaring kort voordat de staking werd aangekondigd dat haar bod “een genereuze verhoging van de vergoeding voor schrijvers” omvatte.

READ  "De hele arbeidersbeweging staat achter ons", zei de menigte in New York - deadline

De belangrijkste knelpunten zijn onder meer vakbondsvoorstellen die bedrijven zouden verplichten om gedurende een bepaalde periode televisieshows te produceren met een bepaald aantal schrijvers, “of ze het nu willen of niet”, aldus de studio’s.

“Filosofisch en praktisch zijn we nog ver weg”, zei Chris Keyser, voorzitter van het WGA-onderhandelingsteam, begin dinsdag in een interview.

In de afgelopen tien jaar, een periode die vaak wordt aangeduid als Peak TV, is het aantal gescripte televisieprogramma’s dat in de Verenigde Staten wordt uitgezonden sterk gestegen. Schrijvers zeggen dat hun loon is gestagneerd.

In het tijdperk van netwerktelevisie kon een schrijver een baan krijgen in een show met meer dan 20 afleveringen per seizoen, waarmee hij een heel jaar lang een vast inkomen opleverde. In het streamingtijdperk zijn de bestellingen voor afleveringen echter gedaald tot 8 of 12 en is het gemiddelde wekelijkse loon per schrijver-producent licht gedaald, aldus de WGA.

“Ze maken het jonge schrijvers onmogelijk om de kost te verdienen”, zegt toneelschrijver en scenarist Mr. zei Kushner. “Onze lonen zijn gedaald sinds de laatste staking.”

Ook willen de schrijvers de formule aanpassen voor de residuele vergoedingen die worden opgebracht door streaming. Jaren geleden konden schrijvers restbetalingen ontvangen telkens wanneer een show in licentie werd gegeven – hetzij in syndicatie of via dvd-verkoop. Maar wereldwijde streamingdiensten zoals Netflix en Amazon verspillen die distributiearmen en betalen in plaats daarvan voor statische reststromen.

Voorlopig zal de creatieve energie van de schrijvers worden besteed aan hun piketborden. Buiten het NBCUniversal-evenement hield een schrijver een bord vast met de tekst: “Betaal je schrijvers of we bederven ‘Succession’.”

Brooks Barnes Bijgedragen verslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *