Seksueel geweld Birma door Tatmadaw duurt voort

Ondanks de aangekondigde hervormingen en beloftes van de door de mand gevallen politieke leider Aung San Suu Khyi blijft het seksueel geweld door de Birmese strijdkrachten tegen etnische minderheden voortduren. Dat schrijft het Boeddhistisch Dagblad naar aanleiding van een rapport van Human Rights Watch voor de VN-Mensenrechtencommissie.

Human Rights Watch (HRW) doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de mensenrechtensituatie in Birma. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar schendingen van mensenrechten van politieke dissidenten, in de media (er is nog steeds geen persvrijheid) en in gebieden met etnische minderheden. Als meest recente voorbeeld de verdrijving van en moord op de Rohingya-moslims, die vorig jaar massaal naar Bangladesh zijn gevlucht, nadat ze werden aangevallen en hun dorpen platgebrand.

Redactie, Seksueel geweld Birma, Rohingya vluchtelingenkamp
Rohingya vluchtelingenkamp

Geweld tegen de Rohingya

HRW heeft het systematische gebruik van verkrachting en ander seksueel geweld door de Tatmadaw (de officiële naam van de Birmese strijdkrachten) of de Birmese strijdkrachten gedocumenteerd, niet alleen in het meest recente geweld tegen de Rohingya, maar ook tegen andere etnische groepen de afgelopen 25 jaar. Het wijdverspreide seksuele geweld van Birmese soldaten en de straffeloosheid in Birma’s decennialange burgeroorlogen met zijn etnische groepen is bijna een norm geworden. Ondanks beloften die tijdens de democratische overgang van het land sinds 2011 zijn gedaan, blijft de legerleiding zijn soldaten beschermen tegen vervolging voor misdaden die zijn gepleegd tijdens militaire operaties in onder meer Kachin, Shan en Rakhinestaat. Naast verkrachting vinden er buitengerechtelijke executies, martelingen, brandstichting, landonteigening en het ontzeggen van humanitaire hulp plaats. Voor de slachtoffers is er geen sprake van gerechtigheid of een duidelijk plan om militaire daders ter verantwoording te roepen, aldus HRW.

Redactie, Seksueel geweld Birma, Rohingya vlag
Rohingya vlag

Veiligheidstroepen

In alle door Human Rights Watch beschreven gevallen waren de daders geüniformeerde leden van de veiligheidstroepen. Op één na waren alle gemelde verkrachtingen groepsverkrachtingen. Vrouwen beschreven soldaten in laarzen die hen schopten en sloegen met geweren. De mensenrechtenorganisatie documenteerde onder meer zes gevallen waarin Birmaanse militaire eenheden massaverkrachtingen pleegden zoals in het dorp Tula Toli, officieel bekend als Min Gyi, in de gemeente Maungdaw. Overlevenden vertelden dat soldaten de vrouwen en meisjes in groepen bij elkaar brachten en hen vervolgens misbruikten, soms in schuilplaatsen die ze daarna in brand staken.

Redactie, Seksueel geweld Birma, In brand steken dorp

Zuiveringsoperaties

Birmese veiligheidstroepen verkrachtten en misbruikten aangevallen vrouwen en meisjes seksueel zowel voor als tijdens en na de zuiveringsoperaties tegen de Rohingya. Die begonnen eind augustus 2017. Rohingya-vrouwen en -meisjes vertelden dat ze al vele maanden voor deze gebeurtenissen bang waren voor verkrachting en dat ze vaak te maken hadden gehad met seksuele intimidatie en geweldpleging door veiligheidstroepen en burgers die zich aansloten bij de militairen.

Acht jaar geleden beschreven Kachin-burgers aan Human Rights Watch hoe Birmese soldaten hun dorpen aanvielen, huizen verwoestten, eigendommen plunderden en tienduizenden mensen dwongen te verhuizen, naast massaverkrachtingen door soldaten. Datzelfde gebeurde in 1994. Burgers die het leger waren ontvlucht vertelden over het verbranden van hun dorpen, massale ontheemding, dwangarbeid en moorden in de jaren zeventig, tachtig en negentig.

Karen-minderheid

Redactie, Seksueel geweld Birma, Karenstrijder
Karen strijder in Kamp Mea La (Foto: Bert Vos)

In 2005 documenteerde HRW dat de Tatmadaw in de oostelijke deelstaat Karen, die langs de noordwestelijke grens van Thailand ligt, de internationale mensenrechten en het humanitaire recht schond. Met wijdverbreid en aanhoudend seksuele geweld tegen etnische vrouwen. De Karen Women’s Organization (KWO) documenteerde 125 gevallen van seksueel geweld gepleegd van 1988 tot 2004, de helft door hoge militaire officieren. Volgens het KWO-rapport was 40 procent van de gevallen een groepsverkrachting. In 28 procent van de gevallen werden de slachtoffers vervolgens vermoord. De Women’s League of Birma meldde verkrachtingen en groepsverkrachtingen in 2003 en 2004 in alle provincies met belangrijke etnische minderheden, evenals in centraal Birma. Het rapport duidde senior en junior militair personeel als daders of medeplichtig aan intimidatie van getuigen.

Redactie, Seksueel geweld Birma, Karen vluchtelingenkamp
Karen vluchtelingenkamp Mea La bij Mae sot (Foto: Bert Vos)

Chin-staat

In 1990 vonden mensenrechtenschendingen en onderdrukking door de Tatmadaw plaats in de westelijke deelstaat Chin, die grenst aan India. In die tijd vertelden Chinese vrouwen en meisjes hoe zij leefden uit angst voor verkrachting en andere vormen van seksueel geweld door Tatmadaw-soldaten.

De Amerikaanse) regering doet uitgebreid onderzoek uit naar misdaden tegen de Rohingya, waarbij beschuldigingen van moord, verkrachting, marteling en andere misdrijven worden gedocumenteerd om leden van het Birmaanse leger te vervolgen evenals de bevelvoerders. Dit is vooral belangrijk, zeggen de rapporteurs, omdat het leger blijft ontkennen dat er wreedheden hebben plaatsgevonden.

Redactie, Seksueel geweld Birma, Rohingya

Transitie en Sancties

HRW wil dat de regering van de VS, die gedurende de gehele democratische transitie aanzienlijke ontwikkelingshulp aan Birma heeft verleend, duidelijk moet maken dat ongecontroleerd seksueel geweld en andere vormen van misbruik door het Birmese leger onaanvaardbaar zijn. En dat het uitblijven van stappen in de richting van verantwoordelijkheid een belemmering vormt wat voorheen een groeiende relatie tussen de VS en Birma was en dat er (internationale) sancties zullen volgen.

Bron: HRW en Boeddhistisch Dagblad

Redactie
Over Redactie 538 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*