SEC klaagt Coinbase aan, beschuldigt Crypto Platform van het overtreden van marktregels

In een wanhopige poging om een ​​einde te maken aan wat de autoriteiten zien als een tijdperk van wetteloosheid op de cryptocurrency-markt, klaagde de Securities and Exchange Commission dinsdag Coinbase, het grootste Amerikaanse crypto-handelsplatform, aan omdat het bedrijf de wet had overtreden door zich niet te registreren. Als makelaar.

De SEC, de grootste effectenregulator van het land, diende de rechtszaak in een dag nadat het de grootste cryptocurrency-handelsbeurs ter wereld beschuldigde van het verkeerd omgaan met klantgelden en liegen tegen Amerikaanse toezichthouders en investeerders over zijn activiteiten.

Met deze federale acties tegen grote cryptobedrijven, samen met andere rechtszaken op staatsniveau, hebben regelgevers geprobeerd de crypto-industrie opnieuw vorm te geven en de uitwisseling van digitale activa te behandelen als traditionele financiële instellingen, terwijl ze individuen en bedrijven die zij als slechte actoren beschouwen, uitroeien.

In de aanvraag van dinsdag beschrijft de SEC hoe de leiders van Coinbase aantoonden dat ze wisten hoe de marketing en verkoop van digitale activa onder de Amerikaanse wetten zouden moeten vallen, ook al hielden ze zich er niet aan.

“Coinbase heeft zijn belang bij het maximaliseren van zijn winst boven de belangen van investeerders geplaatst en voldoet aan het wettelijke en regelgevende kader dat de effectenmarkten regelt en is gecreëerd om investeerders en de Amerikaanse kapitaalmarkten te beschermen”, aldus de indiening.

Coinbase ging in april 2021 naar de beurs, wat wordt beschouwd als een mijlpaal in de mainstreaming van crypto. Het bedrijf handelde vorig jaar voor $ 830 miljard aan transacties af, waarbij bijna negen miljoen gebruikers minstens één transactie per maand deden.

Coinbase maakte de verkoop van crypto-activa gemakkelijker, maar verloor aanzienlijke bescherming voor investeerders, aldus de SEC. De klacht, ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan, zegt dat het bedrijf opereerde als een niet-geregistreerde beurs, hoewel sommige producten die op het platform aan openbare investeerders werden verhandeld, door toezichthouders als effecten konden worden beschouwd.

READ  Een tijdlijn van onderzoeken naar de dood van Dyer Nichols na een verkeersstop en arrestatie door de politie van Memphis

Coinbase voerde aan dat zijn bedrijfsmodel impliciete goedkeuring kreeg van de SEC toen het bedrijf zijn beursintroductie goedkeurde. Het bedrijf heeft gezegd bereid te zijn om samen te werken met de SEC, maar is het niet eens met zijn standpunt dat alle digitale activa die op zijn handelsplatform worden aangeboden, geregistreerde effecten moeten zijn, wat een strenger toezicht vereist.

De stap is in overeenstemming met de al lang bestaande opvatting van de SEC dat de meeste cryptoproducten niet verschillen van aandelen, obligaties en andere effecten. Dit betekent dat bedrijven die fungeren als beurzen en een platform bieden voor het verhandelen en verkopen van cryptoproducten, geregistreerd moeten zijn als elke beurs of makelaardij die de handel in aandelen of obligaties mogelijk maakt.

“Je kunt de regels niet zomaar negeren omdat je ze niet leuk vindt of omdat je andere regels wilt: de gevolgen voor het investerende publiek zijn te groot”, zegt Gurbir S., directeur van de afdeling Handhaving van de SEC. Grewal, zei in een verklaring.

Leidinggevenden in de crypto-industrie beweren vaak dat digitale activa anders zijn en dat veel van de regels voor aandelen niet van toepassing zouden moeten zijn, waardoor ze de regels ter discussie stellen en buiten de zwaar gereguleerde grenzen van de reguliere financiële sector opereren.

“De afhankelijkheid van de SEC van een benadering die alleen gericht is op handhaving, bij gebrek aan duidelijke regels voor de digitale-activa-industrie, schaadt het economische concurrentievermogen van Amerika”, zei Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, in een verklaring over de zaak.

READ  Biden kondigt nucleair aangedreven onderzeeërovereenkomst aan met Australië en Groot-Brittannië

Meneer, die geen familie is van de SEC-handhavingsfunctionaris. Grewal voegde eraan toe: “De oplossing is een wet die het mogelijk maakt om eerlijke verkeersregels openlijk te creëren en billijk toe te passen.

“De boodschap hier is dat er al duidelijkheid bestaat als het gaat om beurzen en broker-dealers”, zegt John Reed Stark, een voormalig SEC-handhavingsadvocaat en regelgevend adviseur.

Als aanvulling op de juridische problemen van Coinbase, dienden effectenregelgevers in 10 staten, waaronder Alabama, Californië, Illinois en New Jersey, dinsdag hun eigen acties in om de verkoop van niet-geregistreerde effecten aan investeerders in hun staten te blokkeren.

Regelgevers van de staat zeiden dat Coinbase zich eerst moet registreren om die producten in hun staten aan te bieden. Sommige staten zoals New Jersey Beboet op het bedrijf.

De SEC-zaak en acties van staatsregulatoren tegen Coinbase raken aan een belangrijke kwestie die volgens velen in de crypto-industrie door het Congres moet worden aangepakt: zijn digitale activaproducten effecten of iets heel anders?

De test om te bepalen of een cryptoproduct als een beveiliging moet worden behandeld, is afgeleid van een zaak van het Hooggerechtshof uit 1946 die bekend staat als de Howie-test. SEC-voorzitter Gary Gensler heeft vaak gezegd dat de standaard duidelijk is en dat er geen nieuwe wetten nodig zijn om te bepalen of een digitaal activum een ​​beveiliging is. De industrie smeekt echter om van mening te verschillen.

De SEC-klacht ging in tegen de beweringen van Coinbase dat het volledig voldeed aan de toepasselijke effectenwetgeving voordat het nieuwe digitale producten aanbood om te verhandelen, en deed ze af als “lippenservice”.

READ  De CEO van Norfolk Southern verontschuldigt zich voor de treinontsporing in Oost-Palestina

Volgens de klacht van 101 pagina’s is Coinbase al jaren beschikbaar om crypto-activa te verhandelen die investeringscontracten zijn onder Howie. Beproefde en gevestigde principes van federale effectenwetten.”

De langverwachte rechtszaak van Coinbase, waarvan de leidinggevenden en anderen in de crypto-industrie hopen dat het verhaal van digitale activa zal veranderen. Mr. Grewal getuigde dinsdag voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Coinbase heeft gezegd dat het de verordening verwelkomt en van plan is samen te werken met de SEC

De SEC-zaak is de laatste uitvoering van een jarenlang hardhandig optreden tegen de cryptomarkt, die in een stroomversnelling kwam na de ineenstorting van de FTX-cryptocurrency-uitwisseling in november en strafrechtelijke aanklachten tegen de oprichter, Sam Bankman-Fried.

De zaak tegen Coinbase specificeert geen beschuldiging van fraude, zoals een klacht tegen Binance of een voorlopige voorziening tegen het bedrijf. De SEC klaagde maandag Changpeng Zhao, oprichter en CEO van Binance, aan. Op dinsdag heeft het evenmin de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, aangeklaagd.

Coinbase geeft, in tegenstelling tot Binance, geen eigen crypto-tokens uit, en het bedrijf heeft betoogd dat zijn status als beursgenoteerd bedrijf ervoor zorgt dat het strikte regels volgt met betrekking tot zijn activiteiten.

Het bedrijf diende afgelopen zomer een verzoekschrift in bij de SEC voor nieuwe regels en klaagde het bureau in april aan wegens het niet uitvoeren van zijn verzoek.

Een golf van juridische stappen tegen Coinbase en hardhandig optreden tegen de crypto-industrie in het algemeen hebben gewogen op de aandelenkoers van het bedrijf. Coinbase-aandelen zijn de afgelopen twee dagen met ongeveer 20 procent gedaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *