Scoren met het klimaat. Kassa!

Peter van Nuijsenburg, Klimaat, Kassa, Verdienmodel
Smeltende gletsjers.
Foto Wikimedia

Het is dringen aan het ondergangsfront. We hebben de ene profeet nog niet gehad, of de andere trekt alweer aan de bel. De kleine klimaatfee uit Zweden heeft nu in de publiciteit  concurrentie gekregen van een nieuwe doemdenker. Uit de VS dit keer, waar ze alles vaak nog heftiger en groter doen.

Greta Thunberg brengt scholieren op de been die massaal voor het klimaat spijbelen. Dat heeft haar geen windeieren gelegd. Het ‘meisje dat niemand zag staan’ is nu een vip die wereldleiders toespreekt. Haar ouders hebben er een dagtaak aan om alle aanvragen voor optredens te kunnen behandelen. Het is misschien geen gek idee om professionele begeleiding in te schakelen. Zoals een jonge topvoetballer een makelaar heeft.

De nieuwe ster aan het ondergangsfirmament heet David Wallace Wells. Hij is een journalist die een geruchtmakend artikel schreef over de klimaatverandering. Dat stuk in New York Magazine geldt als het meest gedeelde artikel ooit. Wallace Wells gooit daarin alle remmen los. Wie ooit nog overweegt kinderen op deze wereld te zetten laat dat na lezing wel uit zijn hoofd. Moeder Aarde gaat naar de bliksem. Voor ingrijpen is het vermoedelijk, nee zeker, te laat.

Het nieuws kan zo slecht niet zijn of een zakenman ziet er brood in. En dus werd het artikel uitgewalst tot een boek: ‘De onbewoonbare aarde’. Het werd in de VS prompt een bestseller en zal in de polder ook wel aftrek vinden. De auteur was in het land voor de boekpromotie en kreeg in krant en voor tv uitgebreid gelegenheid om de naargeestige boodschap uit te venten. Hij deed dat opmerkelijk welgemoed. Want de markt voor horror boomt. De hang naar ondergang zit de mens in het bloed.

Het is absoluut niet de bedoeling om de integriteit van Thunberg, Wallace Wells en al die andere verontruste medebewoners in twijfel te trekken. En evenmin om de opwarming van de aarde naar het rijk der Forum-fabelen te verwijzen. Nee, het gaat hierom een aspect dat te vaak onderbelicht blijft.

Peter van Nuijsenburg, Klimaat, Kassa, Verdienmodel
Het Klimaat. Hier uitgelegd in uitgave van Calameo

De ondergang is namelijk ook een verdienmodel. Niet alleen voor de uitgevers en boekhandel waar het een goed lopende niche is. Het ‘grooste probleem van onze tijd’  is ook gefundenes Fressen voor talkshows, kranten, blogs, vlogs  en de onvermijdelijke cabaretiers. Bij de media maakt het niet uit of ze een podium bieden aan de verontrusten of aan de ontkenners of aan beide. Klimaat scoort. De kassa rinkelt.

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 212 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (64) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD. Voor deze laatste organisatie was hij correspondent in Johannesburg, Berlijn en Tokio. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.

1 Comment

  1. Het kan zijn dat mensen leuk verdienen aan de klimaatverandering. Maar als het ze lukt om de opinie in beweging te brengen en de mensen in actie te krijgen, vind ik het prima. De meeste mensen plaatsen pas zonnepannelen als het ze geld oplevert, niet omdat ze zich zorgen maken over het milieu. Geld is een fundamentele drijfveer, voor de gewone burger én de mensen die we nodig hebben om iedereen te overtuigen dat het menens is met het klimaat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.