Schrikbarende statistiek: één verkrachting per kwartier in Thailand

Hans Geleijnse, Thailand, Verkrachting, Soaps
Beeld uit Thaise soap. De vrouw smeekt nee, de man neemt. Gewoonste zaak van de wereld

NIEUWE VERSIE MET VERMELDING VAN TREURIGE CIJFERS UIT ANDERE LANDEN

In Thailand werden in de periode 2009-2013 jaarlijks 30.000 vrouwen en kinderen verkracht. Dat komt neer op 82 verkrachtingsgevallen per dag ofwel 1 per bijna elk kwartier.

Deze alarmerende cijfers komen van de databanken van de Nationale Politie en het Nationale Research Instituut. Ze werden gepubliceerd door het Thais Nieuws Agentschap en vertaald in het Engels geplaatst op het expatforum ThaiVisa.

In het bericht wordt ook een onderzoek aangehaald van de Paweena Stichting, een groepering die vrouwen en kinderen wil beschermen tegen seksueel misbruik. In 2015 zouden er 656 gevallen van aanranding en/of verkrachting zijn geweest (het onderscheid wordt in het bericht niet gemaakt). De leeftijd van de slachtoffers varieerde van nog geen 2 tot 81 jaar.

Uit het bericht wordt niet duidelijk of het hier alleen bij de politie geregistreerde gevallen betreft waarbij tot vervolging van de dader(s) is overgegaan, dan wel dat ingetrokken aangiftes en aanname van deskundigen en hulpverleners over door de slachtoffers verzwegen seksueel geweld erbij zijn opgeteld. In Nederland bijvoorbeeld doen per week 24 vrouwen aangifte van verkrachting, terwijl het aantal slachtoffers dat niet naar de politie stapt acht keer zo hoog zou liggen. Omgerekend komt het aantal slachtoffers van seksueel geweld in Nederland hoger uit dan in Thailand. Dat geldt eveneens voor het Verenigd Koninkrijk waar volgens officiële cijfers per uur 11 verkrachtingen plaatsvinden, waarbij alleen het aantal volwassen slachtoffers in kaart is gebracht.

Het hoge Thaise cijfer is volgens Paweena voor een belangrijk deel te wijten aan de in de Thaise maatschappij heersende mannelijke dominantie over vrouwen. Ook invloed van de media met de roemruchte soaps met verkrachtingsscènes zou een rol spelen. Verkrachtingen door daders die als kind zelf slachtoffer van seksueel misbruik waren komen eveneens vaak voor. Tenslotte legt het rapport verband tussen het drugsgebruik in Thailand en seksueel geweld.

Paweena waarschuwt voor de steeds luider wordende roep in de publieke opinie om de in Thailand nooit afgeschafte doodstraf verplicht toe te passen voor in elk geval kinderverkrachters. Formeel staat op ernstige seksuele misdrijven de doodstraf, maar sinds 1999 wordt die omgezet in levenslang. Volgens Paweena zou automatisme van een doodvonnis voor verkrachters leiden meer dodelijke slachtoffers van van seksueel geweld. On het risico op ontdekking te verkleinen zouden geweldsplegers eerder in verleiding komen hun slachtoffers voorgoed het zwijgen op te leggen.

Als recent voorbeeld van een gruwelijke zaak noemt de stichting een Thaise man die vorige week in Chonburi  zijn anderhalf jaar oude Cambodjaanse stiefkind verkrachtte. De man heeft bekend. Het kind is nog in levensgevaar.

Bangkok Coconuts berichtte overigens eind 2014 dat in Thailand elke dag vijftig vrouwen en kinderen te maken krijgen met seksueel geweld. De cijfers kwamen van het ministerie van gezondheidszorg.

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 339 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. Prima dat deze mistoestanden eindelijk in het licht komen. En Paweena heeft ongetijfeld gelijk dat het te maken heeft met de mannelijke dominantie over vrouwen. Wat in deze statistieken waarschijnlijk niet meegerekend wordt zijn de vaak zeer jonge meisjes die aan goedkope volksbordelen worden verkocht, waar ze verplicht worden seks te bedrijven. Per slot van rekening ook een vorm van verkrachting, vaak onder het dichtgeknepen oog van de lokale politie, zolang er tenminste smeergeld wordt betaald.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.