Op zoek naar Schoonheid in Azië: Pramod Kurlekar


Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar

Deze schuchter begonnen zoektocht groeit stilaan uit tot een ware ontdekkingstocht. Mijn illustere voorgangers, collega’s eigenlijk, zoals Ferdinand Maggelaan, James Cook, David Livingstone en Henry Morton Stanley (om er maar enkele te noemen), kregen onderweg te kampen met tyfus, beri-beri en moeraskoorts. Daar heb ikzelf om heel eerlijk te zijn (totnogtoe) weinig last van. Zo mixt mijn echtgenote Siriwan elke morgen een fruitsmoothie, opdat ik gespaard zou blijven van scheurbuik. Een machete om me door tropische begroeiing een weg te banen is ook al overbodig. Google en andere zoekmachines hebben de weg netjes geasfalteerd. Zodoende volgen de ontdekkingen elkaar in een razend tempo op. Zelf had ik wel gehoopt maar nooit gedacht, dat er zulk een gigantische berg aan creativiteit te vinden zou zijn. Geloof me, het is een Himalayareus, waarvan de top (voorlopig) door wolken versluierd wordt. Wij, u en ik, bevinden ons amper aan de voet ervan.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar1

India en haar Indiase kunstenaars is nog zo een grote onbekende voor mij (voor jullie?). Ik kon tot enkele weken geleden geen enkele naam noemen… en wat veel erger is, ik had nog nooit een kunstwerk uit dit gigantisch land gezien. De hoogste tijd om daar voor eens en altijd verandering in te brengen.

Als eerste in de rij wil ik jullie Pramod Kurlekar voorstellen.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar2

PRAMOD KURLEKAR

Pramod Kurlekar is een artiest die er wonderwel  in slaagt, om vrouwelijke vormen nog aantrekkelijker af te beelden dan ze in werkelijkheid toch al zijn. Zijn unieke penseeltechniek betovert je zodanig dat het moeilijk is je blik af te wenden eenmaal je naar zijn schilderijen kijkt. Het landelijke India, het dorp waar hij woont en de mensen (vooral kinderen en vrouwen) uit zijn direkte omgeving zijn zijn eeuwige inspiratiebron en bijgevolg het centrale thema.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar3

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar4

Deze artiest streeft niet naar rijkdom (zie interview) en wil het plaatsje waar hij bijna zijn hele leven doorbracht, in geen enkel geval inruilen voor Parijs of London.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar5

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar6

Het is een bijzonder boeiende kunstenaar en dat wordt nog duidelijker wanneer u (klikken op de link) het interview leest. Ikzelf wil u vooral zijn werk tonen. Kijk, geniet, laat u betoveren en maak samen met mij een virtueel reisje naar het uitgestrekte platteland van India en zijn bewoners.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar7

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar8

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar9

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar10

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar11

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Pramod Kurlekar12
En tenslotte de artiest zelf.

De vorige aflevering in deze serie ging over de Chinese impessionist Hun Jundi

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Roger Stassen
Over Roger Stassen 152 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com