Een schooltje, een kind…

Lode Engelen, Schooltje, Karen, Toekomst
…. fiere houding ….

Een bergdorpje in Umpang. Thailand, slechts bereikbaar via een stoffig zandwegje vol bulten en kuilen.

Ik zit achter op een pick up truck, en probeer mijn camera tegen het stof te beschermen door hem onder mijn jas te houden. Zonder veel resultaat, want het stof kruipt in mijn neus, mond en door mijn kleren tot op mijn huid. Na een klein uur rijden stopt de truck, in een prachtige groene vallei, bij het schooltje van het kleine dorpje .

Het klasje heeft maar drie muren, en de voorkant is volledig open. Ik zie haar meteen staan tussen de andere kinderen. Ze valt op door haar mooie oranje mutsje en door haar fiere houding. Ze kijkt naar mijn stoffige uiterlijk en er verschijnt en glimlach op haar gezicht.

Ik toon haar mijn camera en maak een gebaar alsof ik een foto wil nemen. Ze glimlacht nog steeds en poseert als een volleerd fotomodel. Na een paar opnames neem ik wat afstand van de kinderen en laat hen verder kleuren aan de tekeningen in hun boekjes.

Een paar van de kinderen proberen mijn aandacht te trekken door hello te roepen, en ik neem van hen ook een paar foto’s. Ondertussen is het meisje helemaal vergeten dat er foto’s gemaakt werden en kan ik een paar ongekunstelde opnames maken.

Op de terugweg blijven mijn gedachten bij ‘snoetje’. Ik probeer te bedenken wat voor toekomst het kind zal hebben. De lagere school kan ze in het dorpje blijven volgen, daarna zal ze alle dagen op de tot schoolbus omgebouwde pick up truck over het zandweggetje, onder  het stof zittend, naar Umpang moeten rijden om het middelbaar onderwijs te volgen. Ik hoop maar dat haar ouders genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen om haar nog verder te laten studeren, maar ik vrees  dat dit een te rooskleurige gedachte is.

Het zal niet makkelijk voor haar zijn om uit haar kleine leefwereld te breken en een goed leven op te bouwen ver van haar geboortedorpje.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.