Filipijnse volksverhaaltjes (54). De schepping van aarde en mens

Filipijnse Volksverhaaltjes, Schepping

 

Over de schepping van mensen en vooral onze neus…….

In het begin is er alleen Melu.

Melu is zo groot dat je hem met niets kunt vergelijken. Als hij op zijn wolk zit, waar hij leeft, waar zijn huis is, neemt hij alle ruimte daar boven in. Zijn gebit is van zuiver goud en hij is bijzonder op zijn hygiëne gesteld: hij wrijft de hele dag zijn handen langs zijn lijf en tenslotte is zijn huid wit. Zuiver wit. Hij vervelt regelmatig en de dode huid stapelt hij op in zijn huis. Maar die stapel wordt te groot en gaat hem vervelen. Wat kan hij daar nou mee doen?

De aarde wordt gemaakt

Hij besluit de aarde te maken. Hij bewerkt de dode huid tot het een bol is en daarna is hij zo tevreden met het resultaat dat hij besluit twee wezens te maken, maar wel wat kleiner van stuk dan hij zelf. Met de resten van de dode huid maakt hij twee mensen en als die klaar zijn -op de neus na- komt Tau Tana vanuit het diepste van die aarde naar boven en biedt hem hulp aan. En dat duurt even want Melu wil eerst geen hulp.

Maar eindelijk mag Tau Tana de neuzen maken en hij plaatst ze op de hoofden maar met de gaten omhoog……. Dan zijn de mensen klaar en worden die net zo lang in hun ribben gepord tot ze bewegen en de aarde kunnen bewonen.

Het regent!

Maar dan komt de regen. En het water loopt van het voorhoofd af zo de neus in. De zojuist ontworpen mensen dreigen te verdrinken! Melu schiet van zijn wolk af en draait de neuzen om. Nu zijn de mensen blij maar ook ontevreden: helemaal alleen op die grote aarde. Melu heeft de oplossing. ‘Bewaar al je haren en al je huidschilfers, dan maak ik er de volgende keer nieuwe mensen van.’

En daarom zijn er nu veel mensen op aarde.

Toelichtingen

De naam Melu komt ook voor in verhaaltje 29 en daar is hij een mens, hier een ding. Maar de van ‘beneden’ komende Tau Tana die een neus plaatst met de gaten naar boven komt, weliswaar naamloos, ook voor in verhaal nummer 29.

Foto’s en prenten

De schepping, uit een drieluik van Jheronymus (Jeroen) Bosch, 1450-1516; wikimedia, curid, 148810.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland