De minister van Energie van Saudi-Arabië, Abdulaziz bin Salman, spreekt tijdens een panelsessie op het Qatar Economic Forum op 23 mei 2023 in Doha, Qatar.
Bloomberg | Bloomberg | Goede foto’s
De Saoedische minister van Olie, prins Abdulaziz bin Salman, zei dinsdag tegen marktspeculanten dat ze “op moeten passen” en waarschuwden dat ze pijn zouden kunnen lijden.
“De speculanten, zoals op elke markt, zijn er. Ik blijf zeggen dat ze gaan ooh. Ze oohed en ahhed in april. Ik hoef mijn kaarten niet te laten zien, dat doe ik niet. [a] Pokerspeler (…) Maar ik zou ze willen zeggen, wees voorzichtig”, zei hij tijdens het energiegerichte panel van het Qatar Economic Forum in Doha.
De Saoedische olieminister viel eerder uit op olieprijsspeculanten die winst willen maken door de productieresultaten van de OPEC+-bijeenkomst op 4 juni te voorspellen.
Onlangs hebben verschillende leden van de OPEC+-alliantie vrijwillig – en onafhankelijk van de bredere strategie van de groep – aangekondigd dat ze hun productie van ruwe olie met 1,6 miljoen vaten per dag zouden verminderen. De verhuizing verhoogde de prijzen kort, en daarna gaven ze de winst op. Ice Brent-futures voor de vervaldatum van juli waren met 50 cent gestegen tot $ 76,49 per vat om 12:05 uur Londense tijd vanaf de afwikkeling van 22 mei.
OPEC+, een groep van 23 olieproducenten onder leiding van Saudi-Arabië, besloot in oktober om de productie met 2 miljoen vaten per dag te verminderen in een poging de prijzen op te drijven, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de wereldwijde consumptie. De stap lokte onmiddellijk verzet uit de VS vanwege de druk op huishoudens die brandstof verbruiken.
“Wij, als OPEC+, werden beschuldigd in oktober, beschuldigd in april. Wie heeft de juiste cijfers? Wie heeft de situatie overschat, zou ik zeggen, op een verantwoorde manier, maar voorzichtig?” Dat heeft Abdulaziz dinsdag gezegd.
“Ik denk dat we in de afgelopen zes tot zeven maanden hebben bewezen een verantwoordelijke regelgevende instantie te zijn”, voegde hij eraan toe, erop wijzend dat de markt volatiliteit blijft ervaren en dat de OPEC+ proactief en proactief moet zijn.
In de weken sinds de aankondiging van de vrijwillige verlagingen in april zijn de prijzen van ruwe olie gedaald tegen de achtergrond van onrust op de banken, signalen van een recessie, een trager dan verwachte heropening van Beijing en een stijgende vraag uit China, ’s werelds grootste importeur van ruwe olie.
Marktwatchers vragen zich nu af of de OPEC+ zal overgaan tot een prijsverlaging in de richting van een nieuwe productieverlaging in juni, zelfs nu de in Parijs gevestigde waakhond IEA nu een toenemende aanboddruk aan de horizon ziet.
“Het huidige pessimisme op de markt … staat in schril contrast met de krappere marktbalansen die we in de tweede helft van het jaar verwachten, waarbij de vraag naar verwachting het aanbod met bijna 2 miljoen vaten per dag zal overtreffen”, aldus het IEA in zijn laatste oliemarktrapport. Kan rapporteren.
Toch vertelde de uitvoerend directeur van het agentschap, Fatih Birol, zondag aan CNBC dat het een mogelijkheid is – zo niet onmogelijk – dat een Amerikaanse schuldenlast een daling van de vraag naar olie en de prijzen zou kunnen veroorzaken.
In een notitie van 17 mei verlaagden analisten van de Zwitserse bank UBS hun Brent-prijsprognose met $ 10 tot $ 95 per vat tegen het einde van het jaar vanwege hoger dan verwachte niveaus van ruwe olie en angst voor een recessie. Ze verwachten in juni bijna 1,5 miljoen vaten per dag minder aanvoer op de markt.
“Aangezien veel OPEC+-lidstaten vrijwillig vaten van de markt halen en de vraag toeneemt tijdens de zomer op het noordelijk halfrond, verwachten we dat grote voorraden in actie komen en investeerders terugbrengen naar de oliemarkt”, zeiden ze.
De olieminister van Saoedi-Arabië benadrukte dinsdag de risico’s van marktonzekerheid en de geleidelijke uitputting van reservecapaciteit in producerende landen – een argument dat hij eerder heeft bepleit voor meer investeringen in fossiele brandstoffen.
“Kijk waar we nu staan: energiezekerheid is beperkt, capaciteit raakt op omdat landen niet investeren in zowel olie als gas”, zei hij.
“We hebben een erg leuk pad naar waar de vraag zal zijn. Dus als je een hedger bent, zoals wij, moeten we actie ondernemen om de mogelijkheid van verdere volatiliteit te voorkomen (…) maar we nemen de daag frontaal uit. , we gaan door Laten we de uitdaging aangaan.”