Saoedi’s beloven grote olieverlagingen in juli, aangezien het OPEC+-pact zich uitstrekt tot 2024

  • Saoedische productie in juli daalt tot 9 miljoen vaten per dag
  • OPEC verlengt de bezuinigingen tot 2024
  • Russische, Nigeriaanse en Angolese doelen werden in lijn gebracht met de vrijlating
  • De VAE heeft de productie tegen 2024 laten stijgen

WENEN, 4 juni (Reuters) – Saudi-Arabië zal zijn productie in juli sterk verlagen bovenop een bredere OPEC+-deal om het aanbod tot 2024 te beperken, terwijl de groep probeert de olieprijzen te ondersteunen.

Het energieministerie van Saoedi-Arabië zei dat de productie van het land zou dalen van ongeveer 10 miljoen vaten per dag in mei tot 9 miljoen vaten per dag (bpd) in juli, de grootste daling in jaren.

“Het is een Saoedische lolly”, zei de Saoedische minister van Energie, Prins Abdulaziz, tijdens een persconferentie. “We wilden ijs op de taart. We wilden altijd spanning toevoegen. We wilden niet dat mensen probeerden te raden wat we aan het doen waren… Deze markt heeft stabiliteit nodig”.

OPEC+, een groep bondgenoten onder leiding van Rusland en de Organisatie van olie-exporterende landen, pompt 40% van de ruwe olie in de wereld op, wat betekent dat haar beleidsbeslissingen een enorme impact kunnen hebben op de olieprijzen.

Een verrassende beslissing om het aanbod in april te verminderen zorgde ervoor dat ruwe Brent-olie internationaal $ 9 duurder werd, maar de prijzen daalden onder druk van zorgen over de zwakte van de wereldeconomie en de impact ervan op de vraag.

Op vrijdag eindigde Brent de handel voor de week op $76.

Saudi-Arabië is het enige lid van OPEC+ met voldoende reservecapaciteit en opslag om de productie gemakkelijk te verminderen en te verhogen.

READ  Aandelen dalen terwijl Chinese cijfers de vrees voor economische vertraging aanwakkeren

In de vroege stadia van de pandemie in 2020 was een groep producenten in staat om snel te reageren op het overaanbod dat de markt verzwakte toen ze recordproductieverminderingen doorvoerden.

Verlenging tot eind 2024

OPEC+ heeft 3,66 miljoen vaten per dag aan bezuinigingen, of 3,6% van de wereldwijde vraag, inclusief 2 miljoen vaten per dag die vorig jaar zijn overeengekomen en vrijwillige bezuinigingen van 1,66 miljoen vaten per dag die in april zijn overeengekomen.

Die bezuinigingen gelden tot eind 2023 en de OPEC+ zei zondag dat het ze zou verlengen tot eind 2024, in een brede overeenstemming over het outputbeleid dat na zeven uur praten werd overeengekomen.

Sinds de agressie van Rusland tegen Oekraïne in februari vorig jaar begon, heeft het Westen de OPEC beschuldigd van het manipuleren van de olieprijzen en het ondermijnen van de wereldeconomie door middel van hoge energiekosten. Het Westen beschuldigt de OPEC ervan Rusland te bevoordelen.

In reactie daarop hebben OPEC-insiders gezegd dat het drukken van Westers geld in het afgelopen decennium de inflatie heeft aangewakkerd en olieproducerende landen heeft gedwongen om actie te ondernemen om de waarde van hun belangrijkste exportproducten te behouden.

Analisten zeiden dat het OPEC+-besluit van zondag een duidelijk signaal afgaf dat de groep klaar is om prijzen te ondersteunen en speculanten te beteugelen.

“Het feit dat de OPEC+ bereid is een prijsbodem in te voeren en deze te beschermen, is een duidelijk signaal aan de markt”, zegt Amrita Sen, mede-oprichter van de denktank Energy Aspects.

READ  Markten wankelen door angst voor banken en zwakke economische vooruitzichten

Gary Ross, een senior OPEC-watcher en oprichter van Black Gold Investors, zei: “De Saoedi’s hebben hun bedreigingen voor speculanten gestand gedaan en ze willen duidelijk dat de olieprijzen omhoog gaan.”

Aangezien de markt op zondag sloot, voorspelde UBS-analist Giovanni Stanovo een sterke start bij de heropening op maandag.

Naast de verlenging van bestaande OPEC+-verlagingen van 3,66 miljoen vaten per dag, kwam de groep zondag overeen om de algemene productiedoelstellingen te verlagen tot 1,4 miljoen vaten per dag vanaf januari 2024 en de huidige doelstellingen tot 40,46 miljoen vaten per dag.

Het is echter mogelijk dat veel van deze verlagingen niet worden gerealiseerd, aangezien de groep de doelstellingen voor Rusland, Nigeria en Angola heeft verlaagd om ze in overeenstemming te brengen met de huidige huidige productieniveaus.

Daarentegen mocht de VAE de productiedoelstellingen met 0,2 miljoen vaten per dag verhogen tot 3,22 miljoen vaten per dag.

Rapportage door Ahmed Khader, Alex Lawler, Maha El Dahan en Julia Payne; Geschreven door Dmitry Zhdanikov; Bewerking door David Holmes en Barbara Lewis

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *