De groentevrouwen van de markt in Santikhiri

Ochtendmarkt in Santikhiri

Het dorp Santikhiri (Thai: สันติ คีรี), vroeger heette het Mae Salong (Thai: แม่ ส ลอง), ligt  op de Doi Mae Salong, in het district Mae Fa Luang, provincie Chiang Rai, de noordelijkste van Thailand. Santhikiri ligt praktisch op de grens met Birma, in een bergachtig landschap met een frisser klimaat dan in de lager gelegen gebieden van Chiang Rai.  Het hoogste punt is 1134 meter.

In deze omgeving wonen bergstammen, waarvan de vrouwen vooral in de theeplantages werken. Tot in het midden van de jaren 70 van vorige eeuw, werd er enkel opium geteeld en was deze streek ontoegankelijk voor vreemdelingen. De opiumteelt behoort tot het verleden, de mensen verdienen er nu aan thee, koffie, maïs en fruitbomen.  Ook het toerisme brengt een aardige duit in het zakje.

Santikhiri is al lange tijd de thuisbasis van vele bergstammen, zoals de Akha, Yao, Karen en Hmong, die afkomstig zijn uit zuidelijk China en Myanmar. Elke stam heeft zijn eigen taal en ze hangen een animistisch geloof aan. De meeste van de geschatte 20.000 inwoners van Santikhiri zijn etnische chinezen.

De meest gehoorde taal in Santikhiri is het Yuanees.

Lode Engelen: Santhikiri

Iedere dag heel vroeg in de morgen, kun je op de lokale markt je groenten en vlees voor die dag te kopen. De zon komt net kijken boven de bergtoppen, maar er wordt al druk gehandeld.  De leden van de bergstammen, vertrekken ver voor zonsopgang met hun groenten naar de markt.

Lode Engelen: Santhikiri

Voor de verkoop is niet veel nodig. Een plastic zeil op het betonnen wegdek is voldoende om het vaak geringe aanbod uit te stallen.

Lode Engelen: Santhikiri

Ook de kinderen moeten vroeg uit bed. Ontbijt op de markt, terwijl mama wacht op kopers.

Lode Engelen: Santhikiri

Bijna alle verkopers zijn vrouwen. Met hun groenten moeten ze vaak kilometers wandelen om op de dorpsmarkt te komen. De mannen blijven doorgaans thuis om op het veld te werken.

Lode Engelen: Santhikiri

Wilde pruim en zwarte bonen op het menu vandaag.

Lode Engelen: Santhikiri

In een overdekt gedeelte van de markt is de slagersvrouw druk bezig met vlees in stukken te kappen. De overheersende geur is moeilijk te beschrijven. Weeïg, misselijkmakend komt misschien in de buurt. Zwermen vliegen maken het beeld compleet.

Lode Engelen: Santhikiri

Zonsopgang is ook het moment dat de monniken hun bedelronde gaan lopen. Zodra je wat in de bedelnap stopt word je beloond met een gebedje.

Lode Engelen: Santhikiri

De monniken in de rode pij zijn Birmezen, die even de grens zijn overgestoken om hier hun bedelronde te lopen. Santikhiri ligt op de grens met Birma.

Lode Engelen: Santhikiri

Naar school betekent voor de kinderen vroeg op en een flink stuk lopen.

Lode Engelen: Santhikiri

De markt is ook de plaats waar vrouwen die in de omliggende theeplantages werken zich verzamelen om achter in een pick up naar de plantage te worden gereden. Terwijl ze wachten op de truck wordt nog snel het meegebracht ontbijt genuttigd.

Lode Engelen: Santhikiri

Pa Thong Ko, traditionele Thaise donuts, worden op de markt verkocht als ontbijt, samen met een tas oploskoffie. Heerlijk ontbijt voor een halve Euro !

Lode Engelen: Santhikiri

Een dorpsmuzikant komt het geheel opvrolijken met zijn muziek. Een paar Baht in zijn versleten tas werpen wordt ten zeerste geapprecieerd !

Lode Engelen: Santhikiri

Een Akha vrouw in traditionele kleding heeft net de meegebrachte groenten uitgestald. De verkoop kan beginnen.

Lode Engelen: Santhikiri

De mandenmaker probeert al lopend over de markt zijn manden te verkopen.

Lode Engelen: Santhikiri

Een vrouw van de Lisu bergstam, klaar met het ‘winkelen’ en op de weg terug naar huis.

Lode Engelen: Santhikiri

Op moeders rug is een stuk geriefelijker dan zelf kilometers naar de dorpsmarkt lopen….

 

Foto’s ©Lode Engelen 2017

 

Gerelateerde berichten

Lode Engelen
Over Lode Engelen 151 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.

1 Comment

  1. Yep, dit was de plek waar we samen waren Lode! We hadden deze reportage over het hoofd gezien! heel mooie foto’s en voor ons een extra betekenis uiteraard!! Knap gedaan!
    Veel groetjes, ook aan Pat!
    Rita

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.