Samui Elephant Sanctuary wint onderscheiding


Vorige week werd op de World Travel Market in Londen de ‘Responsible Thailand Award ‘ in de categorie dierenwelzijn toegekend aan het Samui Elephant Sanctuary. Dit park, geopend in 2018,  was het eerste in Zuid Thailand dat olifanten de vrijheid teruggaf, na jaren te zijn misbruikt met het opvoeren van dansjes, voetbalwedstrijden, lopen op alleen hun achterpoten en dagelijks horden toeristen op hun rug tolereren.

De onderscheiding werd uitgereikt door Thailands minister van Tourism en Sports, Pipat Ratchakitprakanat. Door dit te doen op deze groots opgezette internationale reisbeurs, wil Thailand kennelijk een signaal afgeven dat het doende is het traditionele olifantentoerisme te vervangen door een meer diervriendelijke vorm. De praktijken in de diverse olifantenkampen in Thailand werden in de afgelopen jaren in de internationale pers hevig bekritiseerd.

Aangezien toerisme een belangrijke bron van inkomsten is, is het bijstellen van het internationale imago hier van levensbelang. In de sector is het aanpassen aan de markt geblazen en verschillende uitbaters van olifantenkampen, zoals bijvoorbeeld het Elephant Nature park in Chiangmai, hebben ontdekt dat het heel goed mogelijk is commercie te verbinden met diervriendelijkheid. Marktwerking hoeft niet per se haaks te staan op ethisch besef.

En zoals mijn vriendje de econoom me altijd voorhoudt, ‘als je idealisme niet in een commerciële vorm weet te gieten, verandert er in deze wereld niets’. Misschien heeft hij daar gelijk in, maar met het steeds maar toenemende aantal NGO’s die zich ontfermen over allelei goede doelen, kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat idealisme zelf een product geworden is dat te gelde kan worden gemaakt.

Bovendien is wat olifant rijden betreft, hier nog een lange weg te gaan. Een onlangs verschenen rapport onthult dat veertig procent van de toeristen uit de top tien landen die Thailand bezoeken, dit wil gaan doen. Dat komt voor het gehele land dan neer op 12,8 miljoen ritjes.

En er zijn meer bedroevende cijfers, Het aantal echt nog in het wild levende olifanten in Thailand stond aan het begin van de twintigste eeuw nog op ongeveer 100.000. Door stropers en alsmaar inkrimpende leefruimte is het teruggelopen tot  1500-3000, terwijl sommigen dat aantal  op niet meer dan 1000 schatten.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 195 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

1 Comment

  1. om te onthouden: ‘als je idealisme niet in een commerciële vorm weet te gieten, verandert er in deze wereld niets’👍

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.