Sak ob ried


Iemand zal denken dat ik de stad Swakopmund in Namibië niet goed voor mijn koppie heb staan of dat ik reeds malende ben maar attente Thailandbewoners die de moeite nemen te leren lezen weten wat ik bedoel.

Een bord langs de weg en er staat op: Sak ob ried.

Sak…wassen
Ob…..luchtje
Ried..strijken

 =De wasmachine

wasmachineHet hebben van een wasmachine is best wel ingeburgerd ook in dat gat hier. Vaak zijn het dubbele plastic kuipen, een voor de was, een voor de centrifuge, geen automatische water in- en uitlaat (of kapot) en een tijdklok die ooit aangaf door middel van reeds uitgewiste tekentjes op het plastic welke tijd je nodig had voor welke soort stof.

Wij hebben een volautomaat zonder verwarming; geen omkijken naar en als ie klaar is komt er een muziekje. Het is hier meestal gewoon katoen, een warm land zoals je weet, maar ik zie ook in mijn woonst fijnere stoffen langskomen die Kai angstvallig apart houdt en op de hand wast.

Want ik ben iemand van ‘gooi maar in de machine en die doet de rest’.

Dat betekent dan als ik de wasmachine leeg haal en de spullen ophang dat het er in het voorportaal van de tuin, onder de carport, uitziet als 50 jaar terug op 3-hoog-achter in de Haarlemmer Houttuinen in Mokum. Ik kwam daar langs als ik per trein van Mokum naar Haarlem terugging toen ik daar werkte als 3e assistent accountant. Jong en knap. Toen nog wel.

Ik hang dan net datgene dat Kai niet in het zicht wil, wel in het zicht. De katoenen en andere stoffen die tot de intiemere bedekkingen behoren, hang ik volop vooraan in wind en zicht en dat leidt tot commentaar, dat wil je niet weten.

Die Forelle

Dus als bij ons de wasmachine met een melodietje, Die Forelle van Schubert, aangeeft klaar te zijn roept Kai al ‘Tham eng’ of wel ‘ik doe het zelf wel’.

Ach, wat is dit mooi; voor de liefhebbers, bariton Dietrich Fischer Dieskau is bijna 87 geworden:

Het strijken

Maar voor strijken is er de sak ob ried. Bedrijfjes die je hier vindt in de goedkoopste huurwoninkjes; woonkamer, slaapvertrek, badruimte en de keuken zit achter in de open lucht. De voorkant wordt gesloten met een stevig rolluik. Zijramen zitten er niet want je vindt tien van die ruimtes naast elkaar.

De woonruimte wordt bezet door wasmachines en strijktafels en daar tussendoor krioelen koters, de onderneemster, in avond en nacht ook haar man, tantes en ooms en andere restanten van leven meestal op hoge leeftijd. Men beweegt en eet en drinkt tussen de pakken Sunil en stijfsel.

Hoewel wij een wasmachine en strijkspullen hebben, brengt Kai de schoolkleren van junior daar naar toe want men voegt een lekker luchtje toe aan de spullen en strijkt voor 10 baht extra. En daarover ga je natuurlijk niet emmeren. Toch?


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland