SAG-staking: acteurs sluiten zich aan bij schrijvers op piketlijnen in Hollywood

titel van de video,

Bekijk: Hoe de Hollywood Strike u beïnvloedt in 75 seconden

Jason Sudeikis, Susan Sarandon en duizenden acteurs hebben zich aangesloten bij de Hollywood-piketlijnen met scenarioschrijvers in de grootste staking in meer dan 60 jaar.

Schrijvers verlieten in mei hun baan, gefrustreerd door het loon, de arbeidsomstandigheden en het gebrek aan bescherming tegen de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Grote films die in productie zijn, waaronder de sequels Avatar en Gladiator, kunnen worden beïnvloed door de stopzetting.

Zolang de staking duurt, kunnen acteurs niet in films verschijnen of films promoten.

Brian Cox, de hoofdrolspeler van HBO’s Heir, vertelde de BBC dat de staking “tot het einde van het jaar” zou duren.

“Het hele streaminggedoe heeft het paradigma veranderd”, vertelde de Schotse ster aan BBC Newscast.

“Ze proberen ons buiten de deur te houden en van de grond te komen, omdat er veel geld te verdienen valt met streaming en dat willen ze niet delen met schrijvers of artiesten.”

titel van de video,

Zie: Brian Cox: ‘Ik maak me zorgen over kunstmatige intelligentie’

Gesprekken over een nieuwe deal met studio’s en streamingreuzen zijn donderdag afgebroken, waarbij de Screen Actors Guild (SAG) de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ervan beschuldigde “niet bereid te zijn om een ​​eerlijke deal aan te bieden”.

Ongeveer 160.000 artiesten stopten om middernacht met werken en voegden zich bij 11.500 leden van de Writers Guild of America (WGA) die op 2 mei wegliepen.

Vrijdagmiddag om 12.00 uur verzamelden vakbondsleden en hun aanhangers zich buiten de kantoren van grote studio’s en streamingdiensten in Los Angeles, New York en andere steden.

De demonstraties hebben steun en sterrenkracht gekregen van enkele van de grootste beroemdheden in de film- en televisiewereld, waaronder de sterren van de Oppenheimer-film, die donderdagavond over de rode loper liepen.

Beide gilden willen dat studio’s en streamingdiensten betere lonen, hogere royalty’s, bijdragen aan hun pensioen- en gezondheidsplannen en bescherming krijgen voor het gebruik van AI in de industrie.

Getroffen producties omvatten sequels op de Avatar-, Deadpool- en Gladiator-franchises, evenals aankomende seizoenen van shows zoals Stranger Things, Family Guy en The Simpsons.

Evenementen, waaronder premières op de rode loper, promotie-interviews en de Emmy’s en Comic-Con, zijn al geannuleerd, verplaatst of teruggeschroefd.

titel van de video,

BEKIJK: Beroemde gezichten op piketlijn ter ondersteuning van Hollywood-staking

De stakingsactie is een ongemakkelijke overgang naar het tijdperk van digitale streaming en wordt gedreven door bredere technologische veranderingen.

“AI zal iedereen beïnvloeden”, zei Academy Award-winnaar Susan Sarandon tegen de BBC vanaf een piketlijn in New York.

“Er is toch altijd het gevoel dat als het nu niet wordt opgelost, hoe we het in de toekomst kunnen oplossen?” ze zei.

“Als je niet de visie hebt om iets voor de toekomst neer te zetten, ben je genaaid. Het is duidelijk dat er van bovenaf niets gaat veranderen, het is aan ons aan de onderkant.”

Zowel schrijvers als acteurs hebben geklaagd dat ze veel minder betaald krijgen dan ze hadden moeten krijgen, en dat hun contracten zijn stopgezet vanwege inflatie.

Voor acteurs is de beloning voor individuele rollen gedaald, waardoor ze gedwongen zijn meer rollen te zoeken om hetzelfde geld te verdienen als een paar jaar geleden.

Schrijfcontracten zijn korter en onzekerder geworden, vaak zonder betaling voor het werk van schrijvers aan herzieningen of nieuw materiaal.

“We lijden onder een zeer hebzuchtige organisatie”, zei de huidige SAG-voorzitter Fran Tresher donderdag. “Ik ben geschokt door de manier waarop we worden behandeld door de mensen met wie we zaken doen.”

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de AMPTP mislukten en markeerden de eerste staking in de industrie sinds 1960. De laatste acteursstaking, in 1980, duurde 10 weken.

Een derde vakbond, de Directors Guild of America (DGA), nam niet deel aan de staking nadat ze in juni met succes over haar eigen contract had onderhandeld, maar zei dat de groep de stakers “sterk steunt”.

Nu de staking naar verwachting maanden zal duren, zullen theaters met problemen te maken krijgen en kan het publiek niets nieuws meer hebben om barreality-tv en live sport te kijken.

In een verklaring vrijdag zei het Witte Huis dat president Joe Biden “gelooft dat alle werknemers – inclusief acteurs – eerlijke lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden verdienen.”

“De president steunt het stakingsrecht van arbeiders en gelooft dat de partijen tot een wederzijds voordelige overeenkomst kunnen komen”, aldus woordvoerster Robin Patterson.

Acteurs vertegenwoordigd door de zustervakbond van SAG in het VK – Equity – moeten blijven werken zoals gewoonlijk vanwege de Britse arbeidswetgeving. Dat geldt ook voor de sterren van HBO’s House of the Dragon.

De vakbond heeft Amerikaanse bedrijven echter opgedragen alle pogingen om Amerikaanse producten naar het VK te verplaatsen “zeer nauwlettend in de gaten te houden”.

titel van de video,

Zie: Susan Sarandon over de gevaren van AI in de filmindustrie

READ  Ron DeSantis zal zijn presidentiële bod met Elon Musk op Twitter lanceren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *