Tot rust komen met verwennerij van Pludhaya resort

Door Sanne Gloria Verboom

Wat is er leuker dan het doorvertellen van een mooie Thaise ervaring? Om precies te zijn deze: we waren onlangs drie dagen te gast in het Pludhaya Resort even buiten de stad Ayutthaya. Een prachtig resort tussen de rijstvelden, in romantische stijl gepositioneerd aan de oever van een riviertje, een soort natuurreservaatje voor vogels en andere tropische fauna.

Mijn vriend en ik werden er warm ontvangen door de manager van het resort, een man die zeer goed Engels spreekt en zijn vak goed verstaat. Hij straalde gewoonweg gast-vriendelijkheid uit. Omdat het laagseizoen was in Thailand was er een ruime keuze aan nog vrije huisjes en we kozen voor een tussen het groen gelegen bungalow bij het zwembad. Ons huisje had een heerlijk bed, airco, televisie, goeie wifi én een jacuzzi. Wat een verwennerij!

Pludhaya is een fijne plek om goed tot rust te komen. Dat kon ik ook goed gebruiken want eenmaal terug in Nederland zou voor mij de hectiek beginnen van het maken van mijn eerste film Zomers Blijven Niet. Veel zenuwen dus en Pludhaya bleek de juiste plaats om mijn gedachten te verzetten. En of dat lukte! Te beginnen met het feestelijke opstaan met een heerlijk ontbijt, veel fruit en een bakje koffie. Daarna veel tijd om te relaxen en natuurlijk ook om de bezienswaardigheden van  Ayutthaya te bekijken.

Samen met mijn vriend en zijn meegereisde familie bezochten we het historische tempelcomplex “Wat Yai Chai Mongkhon”, waar een supergrote boelddha te zien is. Om van het resort in de stad te komen heb je wel een auto nodig, want de bus die het resort naar de stad passeert rijdt geloof ik maar een keer in de twee uur. Het is echter kort bij, een kwartiertje. Wat in de tempel opviel was dat veel beelden in een groot geel kleed gewikkeld waren. Geel is ook de kleur van de Thaise koning dus overal in Thailand word je “geconfronteerd” met de kleur geel en afbeeldingen van de koning en de koningin, omringd met veel goud en bloemen.

Maar goed, ik had het over de tempel. Om de grote tempel en boeddha heen zijn tientallen kleine boeddha’s te bewonderen. Op het terrein van Wat Yai Chai Mongkhon lopen monniken in oranje gewaden rond die je meer over de geschiedenis van de tempels kunnen vertellen. Het contrast met de grote groepen Chinese toeristen gekleed in korte broekjes en blote jurkjes was fraai om te zien.

Ik vond deze oude tempel zeer mooi om te bekijken zien. In tegenstelling tot vele kleurige en uitbundige tempels die ik o.a. in Pattaya had gezien. Die waren ook wel bijzonder, maar deze tempel liet meer geschiedenis van Thailand zien.

Een andere bezienswaardigheid is de ”floating market;; van Ayutthaya. Een drijvende markt waar je veel souvenirs en handwerk kunt kopen. We gingen eerst op een bootje langs de verschillende winkeltjes en konden zo al vanaf de boot zien wat er te koop. We kochten wat kleine souvenirtjes gekocht en liepen vervolgens naar het olifantenkamp naast de floating markt. Ik was vanaf het begin van de vakantie vastbesloten om niet op een olifant te gaan rijden totdat we hier kwamen: prachtige olifanten én er was een baby olifantje.

Ik had gelezen dat als er babyolifantjes worden geboren het een teken was dat de olifanten het goed hebben. Dus ging ik samen met een jong Thais meisje uit ons gezelschap op de rug van zo’n prachtig beest. Ik had van tevoren niet bedacht dat als je eenmaal op de rug van een olifant zit je alle controle uit handen geeft. Stel dat de olifant een muis ziet en zich kapot schrikt zich en er vandoorgaat. Dan heb je natuurlijk totaal geen geen invloed op welke kant hij uitspringt (ik ga ervan uit dat olifanten van muizen schrikken, want dat is me als kind altijd verteld 😉 )

Laten wij nou net op een olifant zitten die absoluut niet dezelfde kant op wilde als de ”ruiter” aangaf. Hij commandeerde de olifant naar rechts, maar de kolos luisterde niet en wilde naar links. Olifant blies vervaarlijk door z’n slurf en maakte totaal en weigerde, totdat de mahout hem flink corrigeerde en uiteindelijk naar rechts werd afgeslagen. Hij werd door de ruiter gecorrigeerd en besloot uiteindelijk toe te geven en naar rechts te gaan. Meisje en ik waren beiden opgelucht, maar bleven enigszins ongemakkelijk op de rug van de olifant balanceren.

We reden langs een ruïne van een tempel, terug naar de stallen van de olifanten waar ze fijn konden afkoelen in een badje. Stiekem was het een leuke bijzonder doch spannende ervaring.

We hebben een avond prima gegeten in het restaurant van het hotel en zijn de tweede avond naar een leuk restaurant op nog geen 5 minuten rijden van ons resort gegaan. Het zit in een oude boot die als een kerstboom is verlicht met talloze  gekleurde lampjes. Leuk aangekleed allemaal en…. heerlijk eten.

De avonden sloten we  af met een duik in het zwembad van het resort. De temperatuur van het water was perfect. Om ons heen hoorden we alleen’ jungle geluiden’, geen auto’s, geen mensen, niets. Het was te gek.

Ayutthaya,  je was geweldig! Pludhaya Resort, bedankt voor de prachtige omgeving, de fijne zorg én de jacuzzi 😉 #aanrader

 

 

Van de redactie: Sanne nam met partner op uitnodiging van de redactie het aanbod van sponsor Pludhaya resort aan voor  twee nachten, drie dagen gratis verblijf.

Meer over Pliudhaya resort: lees hier over onze campagne en het resort.

 

Meer weten over Sanne Gloria Verboom? Bezoek haar Facebook pagina

en bekijk bijvoorbeeld deze clips uit de serie Gloria Neemt het Letterlik:

 

 

2 Comments

  1. Geachte redactie,
    Met stijgende verbazing heb ik het opvallend slecht geschreven verslag van mevrouw Verboom deze morgen gelezen. Wat doet zoiets onbenulligs tussen al die pareltjes van woordkunstenaars vroeg ik mij af. Heeft de hoofdredacteur nog vakantie of is is dit er door geglipt?

    • Beste William Hengeveld, de redactie is niet met vakantie en smaken verschillen nu eenmaal. We wilden een korte, fris en fruitige impressie van een debuterend Thailand-bezoekster over haar verblijf in Pludhaya en Ayutthaya. Die hebben we, verlucht met foto’s van haar gekregen en we zijn er content mee. Zoals we ook blij zijn met uw waardering voor ons overige aanbod.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.